شعار سال: محمدرضا شانه ساز، رئیس سازمان غذا و دارو در نشست معاونین این سازمان بیان داشت که همانطور که بسیاری از اقلام در فضای مجازی عرضه میشود و فروش میرود، این موضوع در حوزه اقلام سلامتمحور هم باید ساماندهی شود که دارو در آنها جزو آخرین قلمها خواهد بود. او با بیان اینکه فروش اینترنتی کالاهای سلامتمحور باید حتما بر اساس یک منطق عقلایی ساماندهی شود، افزود: شرایط باید جوری باشد که مردم سود برند و کسب و کار اینترنتی هم در چارچوب منطق خودش و در چارچوب قانون و مقرراتی که تعیین میشود، بتواند استفاده کند.
او با اشاره به اینکه اسنپ دکتر و ... بسیار افتضاح در این زمینه کار کردند، افزود: یکسری اقلام غیرمجاز را میفروشند و گویی ناصرخسرو وارد فضای مجازی شده است. داروی سقط جنین را با زحمت فراوان ساماندهی کردیم، اما حالا فرد با یک تلفن داروی سقط را درب خانهاش تحویل میگیرد که این امر این درست نیست.
او با بیان اینکه عدهای هم میخواهند کلا تعطیل کنند و بگویند هیچ قلم سلامت محوری نباید به صورت اینترنتی فروخته شود که این هم اشتباه است، گفت: ما باید حتما دارو، مکمل و اقلام اینچنینی را از داروخانه تامین کنیم و حتما باید از شبکه رسمی توزیع تامین شده باشد و شناسنامهدار باشد. قرار ما این نیست که ناصرخسرویی را که سالها با آن مبارزه کردیم، در بستر مجازی پخش کنیم. کسانی نظرات خاصی نسبت به این موضوع دارند و میخواهند داروهای زنجیرهای و بی حساب و کتاب عمل کند.
او با اشاره به اینکه هرکس که این داروها را در فضای مجازی میفروشد و فشار میآورد که در کانال غیرمجاز این داروها را عرضه کند، سودش را میبرد، بیان کرد: واقعا باید حساسیت نسبت به این موضوع در کل کشور ایجاد شود که سلامت مردم دستخوش سودخواهی و سودجویی غیرمنطقی عدهای نشود.
شانهساز با بیان اینکه تعداد زیادی از این کانالها و افرادی را که به صورت غیرمجاز در این زمینه کار میکنند، با همکاری دستگاههای انتظامی و امنیتی معرفی کردیم و دستگاههای قضایی با آنها برخورد میکنند، گفت: شاهد هستید که فضای مجازی اینقدر افسارگسیخته عمل میکند که یک فرآوردهای مثل مکمل لاغری، ماده مخدر شیشه دارد عرضه میشود. نمیخواهیم بحث استفاده و امکان خرید اینترنتی را از مردم سلب کنیم و قانونمند شدن این موضوع مدنظرمان است.
شانه ساز درباره کشف محمولهای از داروهای قاچاق در بیمارستان شهدای تجریش، افزود: ما اصرارمان این است که در بخش دارو هم تمام دارو و تجهیزاتی که میخواهد خارج شود، همه آنها الزاما باید در سامانه ردگیری و ردیابی تیتک ثبت شود و تا وقتی که این اتفاق نیفتد و بیمارستانها این اقدام را انجام ندهند، این اتفاقات رخ میدهد. زیرا زمینه سوءاستفاده فراهم است، اما از سیستم سامانهای برای کنترل آن استفاده نشود. در نتیجه تا زمانیکه اینخلاء پر نشود و ثبت در سامانه انجامنشود، فرد سودجو از این قضیه سوءاستفاده میکند. البته ما برخوردمان را انجام میدهیم، اما میتوانیم از وقوع این اقدامات پیشگیری کنیم.
شانه ساز درباره عدم ترخیص ۱۳۰۰ تن سرم از گمرک، گفت: این سرمی که از آن صحبت میکنند، وارداتش برای سال ۱۳۹۵ بوده است و در سال ۱۳۹۹ منقضی شده است. نمیدانم چرا عدهای اکنون یادشان آمده است. محمولههایی که ثبت سفارش شده، بلافاصله پای بار ظرف کسری از ساعت ترخیص شده و وارد بازار میشود. البته قسمتی از آن بدون اطلاع ما وارد گمرک میشود. واردکننده نباید بدون ثبت سفارش چیزی را وارد کند. زیرا بسیاری از آنها میتواند مضر باشد. اتفاقی که در بندر بیروت افتاد، باید برای همه ما درس عبرت باشد که ممکن است بدون هیچ ثبت و ضبطی محموله وارد گمرکات ما کنند و اتفاقی اعم از بیولوژیک تا اتفاقاتی مانند بندر بیروت رخ دهد.
او با اشاره به اینکه حرف ما این است که چیزی بدون ثبت سفارش وارد گمرک نشود، تصریح کرد: حتما پیگیری انجام میشود، اما ورود بی حساب و کتاب اقلام و کالاها با گمرک کار اشتباهی است. بندر بیروت نمونه است و گمرک ما باید حساسیتش را روی این موضوع بیشتر کند. شانه ساز درباره افزایش قیمت داروهای بیماران خاص، گفت: عموما داروی بیماران خاص یا رایگان است یا درصد بسیار بالایی از پوشش بیمهای را شامل میشود. به هر حال بخشی از اقلام تولید داخل ارز ۴۲۰۰ تومانی میگیرد و بسیاری از اقلام آن اعم از دستمزد کارگر و ... ارز نیمایی دارند و ممکن است، تاثیر بگذارند.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری برنا، تاریخ انتشار: ۲۶ مهر ۱۴۰۰، کد خبر: ۱۲۴۸۴۲۸، www.borna.news