شعارسال: ابوالفضل امینیها ضمن تأیید صحت اجاره موقوفات چند صد هکتاری استان قزوین به عروس حجتالاسلام خاموشی، گفت: در خبرها آمده که این اراضی با یک میلیون تومان اجاره به خانم چایچیان واگذار شده درحالی که اجاره بهای ماهانه حدوداً نهصد هزار تومان ماهانه است.
فرزند متولی خانه-حسینیه تاریخی امینیها با بیان این مطلب که کل ماجرای اجاره این اراضی به دوره پیش از ما مربوط است، گفت: این اتفاق تازهای نیست، دستکم ۴ الی ۵ سال از آن میگذرد و این خانم همچنان بهعنوان مستاجر اوقاف قرارداد دارد.
امینیها ادامه داد: من وقتی روی کار آمدم دیدم این خانم مستاجر ماست، اما به ما فشار میآوردند که صدایش را درنیاوریم.
وی توضیح داد: روال اجاره موقوفه اینگونه است که مستأجرها اجاره را سالی یکبار پرداخت میکنند و در صورت پرداخت، قراردادشان ۳ سال به ۳ سال تمدید میشود. ما که روی کار آمدیم دیدیم ایشان هم جزء صدها مستاجر ما هستند و ما تاکنون به کسی نگفته بودیم.
فرزند متولی خانه-حسینیه تاریخی امینیها اضافه کرد: گویا اجارهنامه دست خیلیها از جمله کارکنان اوقاف، متولی قبلی و اوقاف تاکستان بوده، اما من نمیدانم چه کسی آن را به بیرون نشر داده و رسانهای کرده است.
امینیها در پاسخ به جزئیات ماجرا گفت: من دنبال دردسر نمیگردم، فقط بدانید که این موضوع به دوره قبلی برمیگردد و امضای متولی دوره قبل، پای قراداد، صحت مطلبم را گواهی میکند.
فرزند متولی خانه-حسینیه تاریخی امینیها بیان کرد: من خودم الان شرایط دادگاهی دارم و با اداره اوقاف درگیرم. دادگاه به تازگی به نفع من رأی داده و من دوست داشتم مدتی آرامش داشته باشم و نمیدانم چه کسی با چه هدفی این خبر و اسناد را منتشر کرده است.
روز گذشته وحید اشتری، فعال رسانهای اصولگرا مدعی شد یکی از بزرگترین موقوفات چند صد هکتاری استان قزوین، با نام حسینیه امینیها به عروس حجتالاسلام خاموشی، رئیس سازمان اوقاف کشور واگذار شده است.
او در بخشی از رشته توییت خود در ادامه ادعاهایش آورده است: الآن در قزوین دیگر یک زوج جوان با ماهی یک میلیون بدون پول پیش یک زیر زمین در حاشیهایترین نقاط شهر نمیتوانند اجاره کنند، ولی یک موقوفه ۱۵۰ هکتاری و یک دامداری هزار راسی در قزوین را با همین اجاره ناچیز به خانم مونا چایچیان واگذار کردهاند.
شعارسال با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از سایت فرارو، تاریخ انتشار: 29خرداد1402، کدخبر: 642735، fararu.com
۱-خلاء قانونی و نظارتی در بحث اموال، املاک و نحوه مدیریت املاک وقفی در کشور وجود دارد که میتواند زمینه ساز فساد باشد. پرونده سوءاستفاده از یک ملک وقفی درشهر قزوین که برای عروس رئیس سازمان اوقاف کشور انجام شده یکی از تخلفهایی است که در اوقاف روی داده است. در بسیاری از تعاونیهای روستایی، تعاونی های مسکن و دهیاریها هم نظارت و پاسخگویی وجود ندارد و در صورت وجود تخلف حتی نماینده مجلس هم نمیتواند به موضوع ورود کند.
۲-علاوه بر مشکلاتی که در بخشهای دولتی کشور وجود دارد در بخشهای عمومی و غیردولتی نیز مشکلاتی صدبرابر بیشتر وجود دارد. تعاونیها، اتحادیهها، تامین اجتماعی، صندقهای بازنشستگی، شهرداریها و اوقاف از جمله بخشهای عمومی کشور هستند که با مشکلات بسیاری همراه بوده و تجربه تلخی از حضور آنها وجود دارد.
۳-در مورد پرونده فساد اخیر در واگذاری ملک وقفی در قزوین ایا نماینده مجلس یا نمایندگان این استان میتوانند به موضوع ورود کنند در پاسخ باید گفت خیر و ضعف قانون اجازه ورود نماینده مجلس را به این بحث نمیدهد. قانون، ناظری بر عملکرد اوقاف تعیین نکرده است بنابراین رئیس سازمان اوقاف کشور در بحث پرونده اخیر به کسی پاسخگو نخواهد بود.دیوان محاسبات هم نمیتواند به این پرونده ورود کند چون تنها در صورتی مجاز به ورود به پرونده تخلف است که آن دستگاه از بودجه عمومی استفاده کرده باشد.
۴-نظارتی بر بخشهای عمومی و غیردولتی کشور وجود ندارد. یکی از مشکلات در حوزه وقف این است که مستندات به روزشدهای از املاک و اموال وجود ندارد. اسناد وقفی وجود دارند که مشخص نیست محدوده آن چه میزان است، وقفکننده اصلی چه کسی بوده و اکنون چه وضعیتی دارد؛ به نوعی دهان به دهان موضوع موقوفه بودن آن چرخیده است.
۵-عدم شفافیت و به روزرسانی نشدن اسناد اموال وقفی را یکی از دلایل و زمینههای سوءاستفاده و فساد از این اموال است. وقتی برای تعیین یک ملک موقوفه به سازمان اوقاف مراجعه میشود نیز مشخص میشود که ضعفهای زیادی وجود دارد، نام و نشان، حدود اربعه و محدوده اموال وقفی به درستی معین نیست.ابهامات زیادی در مورد بسیاری از اموال وقفی کشور وجود دارد که قطعا مشکلات زیادی را هم برای مردم ایجاد کرده است.
۶-سازمان اوقاف نیروی انسانی لازم را برای بهروزرسانی اسناد در اختیار ندارد و از سوی دیگر اسناد در اختیار اوقاف دارای ایراد و اشکال بوده و محدوده بسیاری از اموال موقوفی معین نیست. در زمان اصلاحات ارضی نیز بسیاری از اموال مردم که در آن زمان سند ثبتی نداشته است به اشتباه جزو اموال وقفی رفته است. این ضعفها هم سازمان اوقاف و هم وراث واقفین را با مشکلات زیادی مواجه کرده است.
۷-اداره اوقاف کشور نیازمند قانون جدید است و باید قاعده و قانون مشخصی برای اداره اموال و املاک موقوفی کشور وجود داشته باشند، ضمن آنکه باید تمامی اسناد و مدارک این اموال شفافسازی شود.اشتباهات ثبتی بسیار زیادی در مورد اموال وقفی وجود دارد و گاهی در شرایطی که بخش اندکی از اموال یک روستا یا یک منطقه وقفی بوده است کل روستا یا آن منطقه وقفی اعلام شده که به نوعی تضیع حقوق مردم بوده است.
۸-دولت با در اختیارداشتن وزارت کشور و امکانات این وزارتخانه لایحهای جامع در خصوص تغییر قوانین سازمان اوقاف ارایه دهد و مجلس نیز با اجازه دادن به دستگاههای ناظری مانند دیوان محاسبات، ذی حسابان، سازمان حسابرسی و سازمان بازرسی کل کشور، اجازه نظارت بر عملکرد سازمان اوقاف را فراهم کند.
۹-اگر قانون گذار دست دیوان محاسبات و سازمان بازرسی را باز گذاشته باشد، میتوانند به موضوع تخلف اخیر در پرونده واگذاری یکی از بزرگترین موقوفات چند صد هکتاری استان قزوین، با نام حسینیه امینیها به عروس حجتالاسلام خاموشی، رئیس سازمان اوقاف کشور ورود کنند.