بیش از یک دهه شهرداری تهران با روشهای تمرکزگرا اداره شده است. مدیریت سلسله مراتبی و دستوری در همه ارکان شهرداری نفوذ کرده و هنوز سازمان و تشکیلات شهرداری در چنبره آن زندانی است.
نزدیکترین نحوه عملکرد در روش تمرکزگرا، مدیریتی مشابه به فرماندهی نظامی است. رئیس (شهردار) دستورات را صادر میکند و سلسله مراتب در رده های مختلف مدیریتی اطاعت میکنند.
دکتر نجفی، نخستین شهردار منتخب پنجمین شورای اسلامی شهر تهران، اعضا شورا و هواداران آنان، به دلیل استخدام بی رویه افراد( اکثراً نیروهای حراستی، نگهبانی، خدماتی و کارگری) در دوره قبل که تا روزهای آخر مسئولیتشان به آن عمل کردند راه ورود به شهرداری را در دوره جدید مسدود کردند.
عده کمی در سطوح مدیریت ارشد و بعضا مدیریت میانی توانستند از این مسیر بسته شده عبور کنند. مدیران و نیروهای با رویکرد شهری (civil) ، رویه های تمرکزگرای قبلی را میتوانند تغییر دهند.
مدیریت فعلی برای تغییر عمده در نحوه رویکرد و عملکرد سازمان شهرداری ناگزیر به اتخاذ شیوه های جدید است و سخت گیری ها و دستورالعمل های فعلی منافی تغییر است.
رویکرد فعلی به شرکت ها و سازمانهای وابسته نیز تسری پیدا کرده است. این رویکرد عملا شرکتداری را بی اثر و پاسخگویی آنان را به حداقل میرساند.
بلاشک اینگونه تحمیلات به شرکت ها و سازمان ها، اثرات سو و تالی فاسد جدی به همراه خواهد داشت. راه چاره، ورود افراد شایسته، توانمند، رشید و متخصص به ارکان شهرداری است.
مدیریتها و پستهای سازمانی کارشناسی که نیازمند تحول با راندمان بیشتر هستند اولویت این چاره اندیشی است.
رویکرد تحول سازمانی، افزایش بهرهوری و در انداختن طرحی نو، موجب سرعت بخشیدن به توسعه پایدار شهری و خدمات بیشتر به شهروندان تهرانی است.
باید روح جدیدی به جسم و جان شهر دمیده شود. ضرورتا شرکتها وبنگاهها با روش های معقول بنگاهداری میتوانند سود ده و ثمربخش باشند بدین ترتیب ملزم به پاسخگویی به شهرداری و شهروندان خواهند بود.
تمرکزگرایی در امر نیرویانسانی مطلوب نیست و نخواهد بود، سیاستگذاری هدفمند میتواند همه ارکان شهرداری را هم آهنگ و هم جهت کند. مسئولیت شورای اسلامی شهر برای حل مشکلات ریشه ای شهرداری تهران انکارناپذیر است.
شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات بر گرفته از سایت خبری تحلیلی اسکان ، تاریخ انتشار: 23 بهمن 1397 ، کدخبر: 17521 ، www.eskannews.com