شعار سال: این سازمان از سال 2009 میلادی ایران را در لیست کشورهای غیر همکاری کننده که باید علیه آنها اقدامات مقابلهای انجام شود، قرار داده است که تا کنون نیز پس از گذشت نزدیک به یک دهه این مشکل هنوز برطرف نشده است. حال بحث پیوستن به این معاهده در کشور داغ است و موافقان و مخالفان زیادی دارد. عضو کمیسیون بودجه مجلس با بیان اینکه تمام هم و غم مخالفان پیوستن به FATFاین است که دیگر کشورها متوجه برخی از مبادلات اقتصادی ایران نشوند، گفت: عدم عضویت در FATF بابک زنجانیها را به وجود میآورد تا پولهای ایران را در بانکهای جهانی جابهجا کنند. مهرداد بائوج لاهوتی با بیان اینکه در شرایط کنونی برای حل مشکلات اقتصادی کشور راهی جزو پیوستن به FATF نیست، گفت: ادامه همکاری با ایران حتی ازسوی کشورهای دوست و همراه نیز به دلیل موانع ایجاد شده برای سیستمهای بانکی ایران دچار مشکل شده است، لذا باید این عضویت را پذیرفت؛ البته این پذیرش به معنای عدم آگاهی به برخی از آسیبهای آن نیست، بلکه باید با علم به برخی از آسیبها جهت دستیابی به فواید بیشتر آن، عضویت در FATF را پذیرفت. نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه حدود ۲۰۰کشور در جهان عضویت در این سازمان یا گروه ویژه اقدام مالی (FATF) را پذیرفتهاند، افزود: اگرچه آسیبهای این عضویت را رد نمیکنم، اما معتقدم پیوستن به شبکه ارتباطی تلفن نیـــــــز برای ایران آسیبهایی همچون شنود از سوی سیستمهای جاسوسی را به همراه دارد، اما آیا میتوان تمام ملت ایران را از فواید تلفن برای جلوگیری دردسرهای آن صرفاً برای هزار نفر منع کرد؟! لذا باید برای حل مشکل صرفاً هزار نفر راهکاری دیگر پیدا کرد. وی افزود: تا کی میتوان پول را چمدانی در دنیا جابهجا کرد، در حالی که اکنون افراد از گذاشتن پول نقد در جیب خود نیز پرهیز دارند. بائوج لاهوتی تأکید کرد: اکنون برای انجام مبادلات مالی از روشهای غیرمتعارف، ۱۷ تا ۲۰ درصد از جیب مردم هزینه میشود که این را نوعی رشوه میدانم. این نماینده مجلس با طرح این سوال که بابک زنجانیها چگونه به وجود آمدهاند، تصریح کرد: زمانی که ایران به دلیل عدم عضویت در FATF امکان جابهجایی پول در بانکهای دنیا را نداشت، بابک زنجانی گفت من پولهای شما را جابهجا میکنم، لذا میتوانید پولهای خود را به بانک من در مالزی واریز کنید، اما در نهایت نتیجه این نوع جابهجای پولی را دیدیم؛ لذا ادامه این روند ایجاد هزاران فساد دیگر را محتمل میکند.
خروج اروپا از برجام با عدم تصویب FATF در ایران
عضو اتاق بازرگانی ایران معتقد است با توجه به گرایشی که اروپا به آمریکا دارد، در صورت عدم تصویب FATF در ایران، احتمالاً سه قدرت اروپایی از برجام خارج شده و به جبهه آمریکا میپیوندند. سعید شادکام مهلت داده شده به ایران برای بررسی تصویب دو لایحه دیگر FATFرا فرصتی برای کشور دانست و اظهار کرد: FATFباید در این فرصتی که به ما داده شده به تصویب برسد، در غیر این صورت، چهار ماه دیگر که نشست آن به میزبانی آمریکا برگزار شود، کار برای ایران سختتر خواهد شد.عضو کمیسیون سرمایهگذاری اتاق ایران اضافه کرد: اگر تصویب FATF در ایران به درازا نمی کشید و از سوی دیگر، برجام به سرانجام میرسید و توسط دیگر کشورها به درستی انجام میشد، میتوانستیم امیدوار باشیم با دیپلماسی، بخشی از مشکلاتی که در بخش خصوصی، تولید، تجارت و صنعت وجود دارد، حل شود.این فعال اقتصادی با بیان این که اگر مجمع تشخیص مصلحت نظام، نظر مثبتی نسبت به تصویب دو لایحه پالرمو و CFT نداشته باشد، تبعات نگران کنندهای برای کشور پیشبینی میشود، گفت: در حال حاضر در بخش تجارت بینالملل به شبکه جهانی وصل نیستیم و روابط بانکی نداریم، اما امکان دارد از طریق FATFاین ارتباط ایجاد شود و بانکهای بزرگی که امروز نسبت به ما بیاعتماد هستند، با ترس کمتری به ایران نزدیک شده و راه مراوادت بانکی و مالی باز شود.به گفته شادکام تعریف جامعی برای برقراری روابط بینالملل و عضویت در سازمانهای بینالمللی در کشور وجود ندارد، زیرا شبکه بانکی وصل نبوده و همه مراودات از طریق دور زدن تحریمها انجام میشود و این موضوع بسیار خطرناک است.این فعال بخش خصوصی معتقد است اگر به FATFنپیوندیم، بهانه به دست کشورهای اروپایی دادهایم، زیرا با توجه به گرایشی که اروپاییها به سمت آمریکا دارند، با عدم عضویت ایران در این سازمان بینالمللی، بهانهای به دست میآورند تا با آمریکا همراه شوند. اروپاییها میگویند به برجام پایبند هستیم و عدم عضویت ایران در FATFبهترین بهانه است تا اروپا هم از برجام خارج شود.شادکام در ادامه با اشاره به وضعیت نابهسامانی که در بخش مراوادت بانکی ایران با دیگر کشورها وجود دارد، گفت: در حال حاضر روابط تجاری خوبی با کشورهای دوست و همسایه نداریم. برای نمونه بانکهای پاکستان به عنوان کشوری همسایه که بیشتر تحت سلطه آمریکاست، از تعامل با ایران واهمه دارند. در وضعیت عادی اگر بخواهیم کالایی را به کراچی بفرستیم، از نظر مسافت سه تا چهار روز زمان میبرد تا کالا به این شهر برسد، اما اکنون این کار حدود یک ماه زمان میبرد. علاوه بر آن، محموله صادراتی به هر دلیلی با بحران روبرو شود، نمیتوان از بیمه ادعای خسارت کرد. علاوه بر آن بانک به محض آن که متوجه شود بار از یکی از بنادر ایران بارگیری شده است، به سرعت پول را بلوکه میکند.
تأخیر در تصویب لوایح مربوط به FATFبه ضرر کشور است
نایب رئیس فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی نیز گفت: با اشاره به موکول شدن اعلام نظر مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره لایحه پالرمو به بعد از تعطیلات نوروز گفت: خانم جنیدی، معاون حقوقی رییس جمهور، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان، و همکاران ایشان و عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی، هر سه تأخیر در تصویب لوایح مربوط به FATFرا موجب خسارتهای مالی، سیاسی و حقوقی برای کشور میدانند. وی اضافه کرد: من با اتکا به حرف این افراد که افرادی شایسته، وطنپرست، کلاننگر و ملی هستند، میگویم که این تأخیر به ضرر کشور است. ما باید در هر کاری به متخصصان آن امر مراجعه کنیم. نماینده مردم اردکان در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: طبق اخباری که داریم رأی مجمع تشخیص مصلحت نظام به پالرمو منفی است و البته خدا کند که اینطور نباشد.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه سبزینه، تاریخ انتشار 18 اسفند 97، شماره: 63794