پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۲۳۷۹۰۷
تاریخ انتشار : ۱۷ مهر ۱۳۹۸ - ۱۰:۴۷
24 سپتامبر (2 مهر) رجب طیب اردوغان، در سخنرانی خود در نشست مجمع عمومی سازمان ملل، نقشه‎ای از مرزهای ترکیه با شمال سوریه را به‌دست گرفت که خطوطی بر آن کشیده شده بود. او انگشت خود را بر این خطوط گذاشت و آنها را مرزهای منطقه امن مورد نظر خود معرفی کرد و گفت، اگر این خطوط بنا شود، 3 میلیون سوری آواره در ترکیه، اروپا و امریکا، به کشور خود بازخواهند گشت.

شعار سال: یکشنبه شب دو هفته پس از آن سخنرانی، کاخ سفید در بیانیهای رسمی با اعلام این مسأله که ترکیه بزودی عملیات خود را در شمال سوریه آغاز میکند، از خروج نیروهای امریکایی از این منطقه پرده برداشت و به اردوغان چراغ سبز نشان داد تا عملیات خود، با عنوان «چشمه صلح» را کلید بزند.

«دونالد ترامپ» اندکی بیش از سه ماه پیش، در ماه ژوئن در توئیتی نوشت: «اردوغان 6 هزار نیروی نظامی خود را در مرزهای کشورش با سوریه مستقر کرده تا کردهایی را که به ما کمک کردند با داعش بجنگیم، نابود کند. اما من به او تلفن کردم و از او خواستم که این کار را نکند. به او گفتم که تو نمیتوانی این کار را بکنی.» اما اخباری که یکشنبه شب از کاخ سفید شنیده شد، حاکی از آن بود که او همانطور که در نزدیک به سه سال گذشته نشان داده، در سیاست خارجی خود فاقد ثبات لازم است و در واقع هرگاه منفعت دولتش اقتضا کند، ولو به بهای قربانی کردن متحدان خود، در سیاستهای اعلامیاش چرخشهای 180 درجهای ایجاد می کند. این چرخشها بویژه در سیاستهای او در سوریه پیش از این نیز دیده شدهاست. به گزارش روزنامه امریکایی «نیویورک تایمز»، بر اساس دستوری که دونالد ترامپ برای پنتاگون فرستاد، نیروهای نظامی امریکا که در شمال سوریه هستند، از این منطقه خارج شدند. اما هنوز در سوریه به سر میبرند. کاخ سفید نیز در بیانیهای که در این خصوص منتشر کرد، تأکید کرده که امریکا از عملیات ترکیه حمایت نمیکند. این به آن معنا است که واشنگتن مانع این حمله که علیه کردها به‌عنوان متحدانش در سوریه است، نخواهد شد.

استقبال اردوغان

ساعتی پس از انتشار این بیانیه، «رجب طیب اردوغان» در سخنانی با اعلام خبر خروج نیروهای امریکایی از شمال سوریه، به کردهای مناطقی که او خواهان آن است منطقه امن مورد نظرش شوند، هشدار داد: «عملیات ما ممکن است هر لحظه آغاز شود.» رئیسجمهوری ترکیه که در ماههای اخیر به‌خاطر خرید سامانه دفاعی اس 400 روابط پر تنشی را با امریکا سپری کرد، اما به یمن موقعیت استراتژیکی که دارد، توانسته ابرهای تیره اختلاف را پس بزند، برای تأکید بر تداوم روابط خود با «ترامپ» خبر داد، اواسط ماه آینده میلادی به امریکا سفر میکند تا با دونالد ترامپ پرونده خرید جنگندههای امریکایی اف 35 را ببندد. پیشتر «دونالد ترامپ» گفته بود که به‌عنوان تنبیه ترکیه به‌خاطر خرید اس 400 روسی، قرارداد فروش این جنگندههای پیشرفته را تعلیق کردهاست.

واکنش اعتراضی کردها

آب شدن یخهای روابط بین امریکا و ترکیه، هرچند منافع دو کشور را برآورده میکند، اما برای کردهای سوریه خوشایند نیست. آنها هرچند مبارزههایشان علیه داعش ستودنی بود، اما در کنار امریکا قرار گرفتند و گاه در جهتی حرکت کردند که مخالف منافع دمشق بود. به‌گزارش خبرگزاری «فرانس پرس»، کردها - که این نخستین بار نیست، با بدعهدی امریکا و بویژه ترامپ روبهرو میشوند - روز یکشنبه با پیچیدن بوی حملات آتی ترکیه در مشامشان، ساعتی پیش از انتشار بیانیه کاخ سفید، دست به تظاهراتی در اعتراض به این حمله زدند و ضد ترکیه شعار سر دادند.

نیروهای دموکراتیک سوریه، بال نظامی کردهای این کشور پیشتر اعلام داشته بودند، برای جلوگیری از حمله احتمالی ترکیه، به تمام تعهدات خود، از جمله برداشتن موانع نظامی بین دو منطقه تل ابیض و سیرکنانه، عمل کردند. اشاره آنها به توافقی است که در ماه اوت بین ترکیه و امریکا به دست آمد و برمبنای آن دو طرف توافق کردند، یک مرکز فرماندهی مشترک تشکیل دهند. امریکا کردها را مجاب کند، سنگرهای خود را تخریب کنند و ترکیه نیز متعهد شود عملیاتی علیه کردها انجام ندهد.

اما اکنون با توافق جدیدی که بین ترامپ و اردوغان حاصل شده، کردها ناامیدتر و بدبینتر از هر زمان دیگری نسبت به امریکا می نگرند. از همین رو«جاناتان مارکوس»، تحلیلگر دفاعی «بیبیسی»، معتقد است: «این توافق جدید میتواند منجر به گرایش کردها به سمت اتحاد با دمشق شود و علاوه بر آن ریسک هرج و مرج در منطقه را بالا ببرد. ضمن اینکه هرچند ترامپ فعلاً دستور خروج نیروهای امریکایی از شمال سوریه را صادر کرده، اما ممکن است، این دستور تبدیل به‌دستور خروج کامل این نیروها از سوریه شود. چیزی که مدتها است، ترامپ خواهان آن است.» او همچنین اقدام ترامپ را خیانت او به کردها تلقی کرده است.

واکنش اروپا و روسیه

عملیاتی که ترکیه قصد دارد، در پی چراغ سبز امریکا در شمال سوریه کلید بزند، دیروز با واکنش روسیه و اتحادیه اروپا نیز مواجه شد. «دیمیتری پسکوف»، سخنگوی کاخ ریاستجمهوری روسیه با اشاره به اینکه ولادیمیر پوتین هنوز با همتای ترکیهای خود در این خصوص مذاکره نکردهاست، تاکید کرد: همه نیروهای نظامی خارجی که به صورت غیرقانونی در سوریه به سر میبرند، باید از این کشور خارج شوند. وی همچنین گفت امیدوار است، ترکیه به اصل تمامیت ارضی سوریه پایبند باشد. فدریکا موگرینی هم که آخرین روزهای کاری خود در سمت مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا را میگذراند، با وجود وعدههای اردوغان برای بازگشت آوارگان سوری به کشورشان پس از عملیات ترکیه، هشدار داد: همان طور که همیشه گفتهایم، با ابزارهای نظامی نمیتوان وضعیتی پایدار ایجاد کرد.

«منطقه امن» ترکیه در سوریه کجا است؟

منطقه امن مورد نظر ترکیه به‌طور کامل نوار مرزی شمال سوریه و به‌عبارتی شمال شرق استان حسکه تا شمال شرق استان حلب را در بر میگیرد. طول این منطقه 460 کیلومتر است و عمق آن حداقل 5 کیلومتر است و در برخی مناطق ممکن است تا 30 کیلومتر هم پیش برود. البته امریکا در توافق ماه آگوست مخالف عمق 30 کیلومتری این منطقه بود و اعلام کرده بود، این منطقه نباید حداکثر دورتر از 14 کیلومتری مرز ترکیه باشد.

واکنشهای تویئتری

برت مک گورک، فرستاده سابق ترامپ در ائتلاف ضد داعش:

دونالد ترامپ فرمانده کل نیست. او تصمیماتی تکان دهنده و بدون دانش و مشورت می‌گیرد. او پرسنل نظامی را بدون هیچ پشتوانه‌ای میگذارد و به آنها آسیب می‌رساند. او سر و صدا میکند و هنگامی که رقبا با او تماس می‌گیرند یا با یک تماس تلفنی جدی مواجه می‌شود، متحدین ما را به خطر میافکند.

روبن گالگو، عضو دموکرات مجلس نمایندگان امریکا:

اجازه دادن به ترکیه برای اینکه در شمال سوریه به پیش رود، یکی از بیثباتترین حرکاتی است که میتوانستیم در خاورمیانه انجام دهیم. کردها دیگرهرگز به امریکا اعتماد نخواهند کرد. آنها به دنبال متحدانی جدید خواهند رفت و یا به تنهایی از خود محافظت خواهند کرد. پمپئو بازهم شکست خورده است.

سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت خبری ایران آنلاین ، تاریخ انتشار 16 مهر 98، کد خبر: 506742، www.ion.ir

اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین