پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۲۴۸۶۳۹
تاریخ انتشار : ۱۶ آذر ۱۳۹۸ - ۲۳:۴۲
درحال‌حاضر جمع‌آوری و دفن زباله‌های عفونی مطب‌ها و کلینیک‌های سطح شهر اراک به یک معضل تبدیل شده است؛ زباله‌هایی که شامل سر سرنگ، اجسام نوک‌تیز و برنده است و بدون توجه به همراه دیگر زباله‌ها رهاسازی می‌شود که علاوه‌بر خطرات زیست‌محیطی، تهدیدی جدی برای سلامت مردم محسوب می‌شود.

شعارسال:توجه به مسأله محیط‌زیست یکی از مقوله‌های مهمی است که در سال‌های اخیر مورد تأکید فعالان زیست‌محیطی، مسئولان و مردم قرار گرفته است. از موارد مهم و تأثیرگذار در آلودگی‌های زیست‌محیطی موضوع دفع زباله است که انواع خانگی، صنعتی، بیمارستانی، عفونی و... را شامل می‌شود و در این میان زباله‌های عفونی به‌دلیل خطرآفرین بودن، باید به‌صورت جدا جمع‌آوری، بی‌خطرسازی و سپس دفن شود.
 
درحال‌حاضر جمع‌آوری و دفن زباله‌های عفونی مطب‌ها و کلینیک‌های سطح شهر اراک به یک معضل تبدیل شده است؛ زباله‌هایی که شامل سر سرنگ، اجسام نوک‌تیز و برنده است و بدون توجه به همراه دیگر زباله‌ها رهاسازی می‌شود که علاوه‌بر خطرات زیست‌محیطی، تهدیدی جدی برای سلامت مردم محسوب می‌شود.
 
این‌جاست که اجرای قانون جامع پسماند کشور مطرح می‌شود؛ قانونی که در سال ۸۳ در مجلس شورای اسلامی به‌تصویب رسید و شورای نگهبان آن را تأیید کرد و در راستای تحقق اصل ۵۰ قانون اساسی و به‌منظور حفظ محیط‌زیست کشور از آثار زیان‌بار پسماندها و مدیریت بهینه آن‌ها، تمامی وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها و موسسات و نهادهای دولتی و نهادهای عمومی غیردولتی و البته تمامی شرکت‌ها، موسسات، اشخاص حقیقی و حقوقی موظف هستند این قانون را رعایت کنند. چند سالی است مسأله دفع پسماندها زباله‌های عفونی اراک در جلسات مختلف مطرح و از سوی مسئولان بیان شده است، اما رسیدگی و بررسی این معضل هربار با فرازونشیب‌های فراوان همراه بوده است.
 
با نظر شورای شهر، جمع‌آوری، حمل و امحای پسماندهای عفونی مطب‌ها و کلینیک‌های اراک مجدداً به گردن شهرداری افتاد.
 
با طرح جدی مطالبه رسیدگی به وضعیت پسماندهای عفونی اراک از آذر ۱۳۹۷، در سطح ملی، وزارت بهداشت به موضوع ورود کرد و خواستار تعیین تکلیف این موضوع در اراک شد و در سطح استان، نماینده ولی‌فقیه در استان طی مکاتباتی ساماندهی این وضعیت را خواستار شد و بهروز اکرمی، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار مرکزی، نیز در کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان مورخ ۲۱ اسفند ۹۷ به این وضعیت واکنش نشان داد و مطب‌ها و پزشکان را موظف به مدیریت پسماندهای عفونی اعلام کرد و گفت: «انعقاد قرارداد جمع‌آوری پسماندهای عفونی توسط مطب‌ها و کلینیک‌ها با شهرداری به این معنا نیست که کیسه این زباله‌ها در سطل‌های زباله خانگی تخلیه و سپس با دیگر پسماندها مخلوط و دفن شود؛ در این راستا تاکنون مهلت‌های بسیاری به پزشکان داده شده است.
 
سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک پایان اسفندماه ضرب‌الاجلی را تعیین کرد و صراحتاً گفت که از ابتدای فروردین‌ماه ۹۸ اقدامی برای جمع‌آوری، حمل و امحای پسماندهای عفونی شهر اراک نخواهد کرد.
 
در اولین جلسه کارگروه پسماند استان مرکزی در ۲۳ فروردین ۹۸، مهدی زندیه‌وکیلی، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار، گفت که وضعیت پسماندهای عفونی اراک حداکثر تا دو ماه آینده (۲۳ خرداد ۹۸) باید تعیین تکلیف شود، ولی امروز که چند روز از خواسته معاون استاندار می‌گذرد، هنوز سر این کلاف سردرگم پیدا نشده است.
 
حمیدرضا قناتی، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک در ۱۴ اردیبهشت‌ماه به ایسنا گفت: در اولین جلسه کارگروه مدیریت پسماند استان، سازمان به‌صراحت اعلام کرد که با توجه به مشکلات ایجادشده در سال گذشته، امسال تمایلی به جمع‌آوری پسماندهای عفونی مطب‌ها ندارد؛ اما دانشگاه علوم‌پزشکی، مرکز بهداشت اراک و سازمان نظام پزشکی اعلام کردند که به‌رغم اهتمام برای به‌کارگیری بخش خصوصی برای مدیریت پسماندهای عفونی، امکان انعقاد قرارداد سریع با پیمان‌کار بخش خصوصی وجود ندارد و پیمان‌کار نمی‌تواند به‌سرعت جایگزین شهرداری و سازمان مدیریت پسماند شود که این امر تبعاتی چون قرارگرفتن این پسماندها داخل سطل‌های زباله خانگی و شهری را به‌دنبال خواهد داشت.
 
وی تصریح کرد: با تأکیدات زندیه‌وکیلی، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مرکزی، مقرر شد شش ماه به دانشگاه نظام پزشکی و مرکز بهداشت اراک فرصت داده شود تا پیمان‌کار قوی و منطبق بر استانداردها و قوانین مدنظر به‌کارگیری شود و سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک نیز تنها مدیریت این پسماندها را در محل دفن انجام دهد.
 
شهریور تمام شد و همه منتظر بودیم که سازمان نظام‌پزشکی شرکت پیمان‌کار خود برای جمع‌آوری، حمل و امحای پسماندهای عفونی اراک را معرفی کند که یوسفی، نماینده سازمان نظام پزشکی، در جلسه کمیسیون خدمات‌شهری شورای شهر از تعویق انتخاب پیمانکار و برگزاری مناقصه خبر داد.
 
پس از کش‌وقوس‌های فراوان، بالاخره در اواسط مهرماه یک شرکت دانش‌بنیان برای این کار انتخاب شد، اما تاکنون هنوز فعالیتی از این شرکت رویت نشده است.
 
هفته گذشته درواقع برای پسماندهای عفونی در اراک بود و بخشی از سومین جلسه کارگروه مدیریت پسماند استان به این امر اختصاص داشت و معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مرکزی گفت: هنوز پیمان‌کار بخش خصوصی برای جمع‌آوری پسماندهای عفونی مطب‌ها و کلینیک‌های خصوصی اراک فعالیت خود را آغاز نکرده است و طبق قانون استمرار خدمات، تا زمانی که قرارداد این شرکت پیمان‌کار منعقد نشده است، شهرداری اراک موظف به جمع‌آوری این پسماندهاست و درصورت امتناع مورد برخورد قانونی قرار می‌گیرد.
 
مهدی زندیه‌وکیلی تصریح کرد: هر تولیدکننده پسماند عفونی درصورتی‌که پسماند خود را بی‌خطرسازی کرد، می‌تواند آن را به شهرداری یا شرکت پیمان‌کار تحویل دهد، اما درصورتی‌که بی‌خطرسازی توسط تولیدکننده پسماند انجام نشود، باید پسماند را حتماً تحویل شرکت پیمانکار بدهد.
 
هفته گذشته نیز شورای شهر اراک با ادامه جمع‌آوری این پسماندها توسط سازمان مدیریت پسماند شهرداری موافقت و مصوب کرد که سازمان نسبت به ادامه جمع‌آوری، حمل و بی‌خطرسازی این پسماندها تا اول اسفندماه ۹۸ اقدام و هزینه را طبق تعرفه قبلی از تاریخ اول مهرماه تا اول اسفندماه دریافت کند.
 
این مصوبه صحن درواقع مصوبه کمیسیون نظارت شورای شهر بود و کاوه فلک‌افلاکی، رئیس این کمیسیون، با اشاره به این‌که زباله‌های عفونی درواقع به معضلی در اراک بدل شده است، گفت: در جلسه‌ای که پایان فروردین‌ماه در دفتر دادستان اراک برگزار شد، مقرر شد که سازمان نظام‌پزشکی و دانشگاه علوم‌پزشکی یک شرکت پیمانکار معتبر برای این موضوع معرفی کنند و سازمان پسماند شهرداری نیز تا پایان شهریورماه اقدام به مدیریت این پسماند در اراک کند که تاکنون شهرداری تمامی وظایف محوله خود را به‌خوبی انجام داده است.
 
وی افزود: پس از این‌که سازمان نظام‌پزشکی و دانشگاه علوم‌پزشکی اراک چند شرکت معرفی کردند، درنهایت با برگزاری مناقصه، شرکت دانش‌بنیان سورن‌آب انتخاب و مقرر شد که کار را از اول مهرماه آغاز کند، اما با گذشت دو ماه خبری از این شرکت نبود و شهرداری نیز طی دو ماه اخیر بدون دریافت هزینه اقدام به جمع‌آوری پسماندها از سطح شهر کرد و در نهایت اعلام کرد که اقدام به جمع‌آوری نمی‌کند.
 
فلک‌افلاکی تصریح کرد: فعال نشدن این پیمانکار به این دلیل بود که تفاهم‌نامه هنوز به امضاء نرسیده بود و همچنین دیگر شرکت‌های رقیب در این مناقصه شکایاتی را مطرح کرده بودند که در نهایت مقرر شد این شرکت کار را آغاز کند، اما تا استقرار آن در اراک و تجهیز کارگاه چیزی حدود دو ماه زمان نیاز است که تصمیم بر این شد شهرداری تا اول اسفندماه کار را ادامه دهد و پس از آن این شرکت پیمان‌کار وارد شود.
 
این صحبت‌های رئیس کمیسیون نظارت در صحن رسمی شورای شهر باعث شد که سورن‌آب واکنش نشان دهد و گفت: این شرکت اظهار کرده بود که با برنده شدن در مناقصه بلافاصله تجهیز کارگاه را انجام خواهد داد، اما عملاً با این اقدام حدود شش ماه زمان خرید. با این شرایط، سوال این‌جاست که چه تضمینی وجود دارد که در اول اسفندماه مجدداً به‌بهانه‌ای وقت‌کشی نکند؟
 
تعرفه جمع‌آوری پسماندهای عفونی در اراک توسط شهرداری چیزی در حدود ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار تومان است که باید توسط پزشکان پرداخت شود؛ مصوبه اخیر شورا چنین بود که شهرداری با تعرفه قدیمی خود اقدام به جمع‌آوری کند که این امر مورد نقد علی‌جعفر محصولی و سعید نادری قرار گرفت و خواستار افزایش تعرفه شدند، اما اعضاء با آن موافقت نکردند.
 
سعید نادری گفت: نظر من این است که تعرفه جمع‌آوری پسماند حداقل ۵۰ درصد افزایش یابد؛ چراکه اگر شهرداری به همین منوال عمل کند و دائماً قرارداد تمدید شود، مسلماً بار این کار همچنان بر دوش شهرداری خواهد بود.
 
وی گفت: در شرایطی که دانشگاه علوم پزشکی و سازمان نظام پزشکی نمی‌خواهند وظیفه خود را انجام دهند، شهرداری باید هزینه خدمات خود را دریافت کند.
 
اردیبهشت‌ماه امسال قناتی، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری اراک، از اقدام برای مهندسی‌سازی ترانشه سایت پسماند و خرید لاینر خبر داد. او همچنین از طراحی خودروی جمع‌آوری این پسماندها مطابق با استانداردهای موجود نیز خبر داد و گفت: پسماندهای عفونی درصورت حمل با این خودرو پرس و فشرده‌سازی نمی‌شوند و همچنین در این خودرو مخزن شیرابه تعبیه شده و کف مخزن نیز کاملاً ایزوله است و پسماند حمل‌شده با این ماشین هیچ‌گونه نشتی نخواهد داشت.
 
این‌ها مجموع‌اتفاقاتی است که در یک سال اخیر در حوزه رسیدگی به وضعیت پسماندهای عفونی اراک افتاده است و پس از 365 روز از اولین گزارش درخصوص وضعیت پسماندهای عفونی اراک، همچنان ادامه کار جمع‌آوری، حمل و امحاء بر دوش شهرداری اراک گذاشته شده و باید تا اول اسفندماه ۹۸ به انتظار نشست و دید که این شرکت پیمان‌کار بالاخره خودی نشان می‌دهد یا همچنان کار به شهرداری سپرده می‌شود.

 
 
شعار سال،با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته  ازسایت خبری سبزینه   ،تاریخ انتشار:     16 آذر 1398،کدخبر:    78860،www.sabzineh.org
اخبار مرتبط
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین