شعارسال: واقعیت این است که با رشد جمعیت جهان دیگر تولید غذاهای طبیعی و ارگانیک عملاً ممکن نیست، اما استفاده از هورمون هم توجیه منطقی ندارد؛ چراکه تهیه هورمون در سطح گسترده هزینه گزافی روی دست تولیدکننده میگذارد. در این میان هم مرغ ارگانیک، سبز و بدون آنتیبیوتیک ازجمله تبلیغاتی است که این روزها کموبیش شنیده میشود و گاهی روی شیشه مرغفروشیهای شهر با برچسبهایی از عرضه این نوع مرغها خبر داده میشود؛ محصولاتی که تفاوت بسیاری بین سبز بودن و ارگانیک بودنشان هست و اغلب خریداران از چنین تفاوتی اطلاع ندارند و با قیمت گرانتر حاضر به خرید میشوند.
مرغ بدون هورمون همان مرغ بدون آنتیبیوتیک است
یکی از مرغداران استان البرز درباره دلیل شایعه وجود هورمون در مرغ میگوید: بهنظر من این موضوع اصطلاحی است که بین مردم جا افتاده؛ گاهی هم فروشندهها برای برخی از مرغها از نام بدون هورمون استفاده میکنند تا فروش بیشتر و گرانتری داشته باشند؛ درحالیکه این نوع مرغها درواقع مرغ بدون آنتیبیوتیک است.
احمد حاجیزاده ادامه میدهد: حدود 15 سال است که مرغدارم، اما تاکنون هیچ استفادهای از هورمون نکردهام و اطلاعاتی هم از آن ندارم، اما مردم گاهی میپرسند چرا برای رشد مرغها از هورمون استفاده میکنی، درصورتیکه این سوال بهدلیل اطلاعات کم است. اصلاح نژاد در کنار جیرههای غذایی بالانسشده رشد مرغ را سریع کرده است؛ البته باز هم در این خصوص نسبت به کشورهای اروپایی عقبیم؛ چراکه فرآیند رشد مرغ در آن کشورها سریعتر است.
وی اضافه میکند: در گذشته برای تغذیه مرغ در مرغداریها از گندم که 17 درصد پروتئین دارد، استفاده میشد، اما اکنون از سویا که 46 درصد پروتئین دارد و از ذرت که چندبرابر گندم انرژی دارد، استفاده میشود و طبیعی است که با این وضعیت مرغ سریعتر رشد کند.
حاجیزاده درباره مصرف آنتیبیوتیک در صنعت مرغداری میگوید: آنتیبیوتیک یک داروست که جزئی از فرآیند درمان و مقابله با بیماریهاست و باعث تأمین سلامت در مرغداری میشود؛ البته باید دوره منع مصرف قبل از کشتار مرغ رعایت شود؛ زیرا درصورت عدم رعایت دوره پرهیز ممکن است وجود باقیماندههای آنتیبیوتیک در گوشت طیور مخاطرهآمیز باشد.
استفاده از هورمون توجیه اقتصادی ندارد
رئیس اتحادیه مرغداران دماوند نیز مرغهای هورمونی را ساخته ذهن برخی سودجو میداند و میگوید: احتمالاً برای بسیاری از افراد جامعه این سوال مطرح است که چگونه طی 45 روز یک جوجه 42 گرمی به وزنی حدود 5/2 کیلوگرم و گاهی بیشتر میرسد، درحالیکه اگر مرغ در محیط بیرون از مرغداری نگهداری شود، این اتفاق نمیافتد. باید بگویم افزایش سریع وزن مرغ در صنعت مرغداری بهدلیل بهکارگیری علم اصلاحنژاد، علم تغذیه، بهداشت و مدیریت واحد مرغداریهاست.
سید محسن مشهدی میافزاید: تغذیه علمی و ایجاد شرایط پرورش ایدهآل، محیط و درجه حرارت مناسب، تهویه استاندارد، رطوبت، دان و آب کافی و توجه به مقدار انرژی، پروتئین، ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز مرغها از عواملی است که باعث رشد سریع جوجهها میشود.
رئیس اتحادیه مرغداران دماوند با بیان اینکه استفاده از هورمونها برای یک مرغدار توجیه اقتصادی ندارد، میافزاید: اگر یک میلیگرم هورمون رشد به هر جوجه تزریق شود، هزینه آن بهتنهایی از ارزش یک مرغ بیشتر خواهد بود؛ بنابراین استفاده از هورمون رشد در پرورش طیور هزینه بالایی خواهد داشت. پیشینه استفاده از هورمون در دامپزشکی به کشورهای اروپایی و آمریکایی در گذشته مربوط است که برای پرورش نشخوارکنندگانی مانند گاو و گوساله کاربرد داشته.
وی میافزاید: از سوی دیگر برخی از مردم فرق آنتیبیوتیک با هورمون را نمیدانند و عرضه مرغ بدون آنتیبیوتیک در برخی فروشگاهها، این تصور غلط را ایجاد کرده که دیگر مرغهای تولیدی هورمون دارند. مرغ بدون آنتیبیوتیک مرغی است که از هیچ نوع دارو و آنتیبیوتیکی در پرورش آن استفاده نمیشود که اصطلاحاً به آن مرغ سبز هم میگویند.
مشهدی ادامه میدهد: البته عنوان مرغ سبز نیز بهنظر من درست نیست؛ چراکه آنتیبیوتیک هم درصورت لزوم استفاده میشود و مرغدار بیجهت مبلغی را صرف هزینه آنتیبیوتیک نمیکند. در بسیاری از مرغهایی که وراد بازار میکنیم نیز از این ماده استفاده نمیشود. هرچند درباره این موضوع باید دامپزشکی اظهارنظر کند که مرغ سبز باید چه ویژگیهایی داشته باشد، اما بهنظر من اینها گرفتن هزینه اضافی از مردم است.
مرغ سبز ویژگی خاصی ندارد
رئیس هیئتمدیره انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی کشور هم با بیان اینکه استفاده از هورمون در پرورش مرغ صحت ندارد، میگوید: استفاده از هورمون در پرورش مرغ ممنوع است؛ افزون براین هزینه استفاده از هورمون بالاست و برای تولیدکننده استفاده از آن صرفه اقتصادی ندارد.
محمد یوسفی میافزاید: در بسیاری از کشورها غالباً مرغ ۳۰ تا ۳۳ روزه به وزن مناسب مصرف میرسد، درحالیکه در کشور ما بیش از ۴۰ روز طول میکشد تا مرغ به کشتارگاه فرستاده شود. مردم نباید هر مطلبی را که میشنوند باور کنند. این مطالب را فقط از منابع معتبر باید پذیرفت و نباید به مطالب منتشرشده در منابع غیررسمی بها داد.
وی درباره مرغ سبز موجود در بازار میگوید: مرغ سبز هیچ ویژگی خاصی ندارد و نباید گرانتر از مرغهای معمولی فروخته شود. ضمن آنکه مسئولان مربوطه تأکید میکنند درحالحاضر در برخی از استانها مرغ سبز تولید نمیشود و برخی افراد مرغهای معمولی را بهنام مرغ سبز میفروشند. برای تشخیص مرغ سبز باید به مهر رسمی اداره کل دامپزشکی روی محصول توجه کرد، زیرا مرغ سبز زیرنظر دامپزشکی و با تأیید این سازمان به بازار میرود.
شعارسال، با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از روزنامه سبزینه، تاریخ انتشار: 17دی1398 ، کدخبر: 80028: sabzineh.org