پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۲۸۲۹۵۸
تاریخ انتشار : ۳۱ خرداد ۱۳۹۹ - ۲۱:۴۹

فردای افزایش تعرفه های پزشکی چه اتفاقاتی برای کشور خواهد افتاد؟!

بحث افزایش تعرفه های پزشکی موضوعی داغ بین فعالان صنفی این رشته است که از معاون اول رئیس جمهور هم استمداد خواستند. خواسته به نظر معقول است و منطقی، واقعی شدن تعرفه ها کاری که در سال ۹۳ اتفاق افتاد و باید ادامه می یافت.

شعار سال : بحث افزایش تعرفه های پزشکی موضوعی داغ بین فعالان صنفی این رشته است که از معاون اول رئیس جمهور هم استمداد خواستند. خواسته به نظر معقول است و منطقی، واقعی شدن تعرفه ها کاری که در سال ۹۳ اتفاق افتاد و باید ادامه می یافت.

اما نگاهی به سال ۹۳ و آنچه در سال های بعد رخ داد نشان می دهد که حتی عقلای برنامه ریزی و سیاست گذاری سلامت بر این عقیده اند که شاید اتفاقی مقطعی باعث رضایت خاطر ارائه دهندگان خدمت شود اما دوباره سیستم سیاسی و اقتصادی و اداری کشور ناچار خواهد بود متاثر از هزینه هایی که نمودار آنها به شکل تصاعدی و سهمی است عقب نشینی کرده و تعرفه ها را چند سال فریز کند و نتیجه همانی شود که از سال های ۹۳ به بعد دیدیم.

هر چه هم فعالان صنفی پزشکی و نمایندگان دارای سمت آنها در شورای عالی بیمه و وزارت بهداشت فریاد بزنند که تعرفه ها باید افزایش یابد اما اصل یکپارچه دیدن و نا متناهی بودن منابع به عنوان سدی بزرگ و واقعیتی در برابر آنها عمل کرده و اجازه ی این اتفاق را در شرایط موجود نخواهد داد. اما چرا با واقعی شدن تعرفه ها خیلی زود سیستم مالی و بیمه ای کشور فلج می شود را در زیر بر اساس مهمترین دلایل می آورم که ریشه ی اصلی آن به عدم اجرای سیاست های کلان حوزه ی سلامت بر می گردد‌.

۱_ به دلیل عدم اجرای بخشی از سند که تاکید بر استقرار راهنماهای بالینی برای استاندارد کردن خدمات، متاسفانه دست ارائه دهندگان خدمت برای تولید بی شمار خدمات بی ارزش باز بوده و هزینه ها به شکل تصاعدی افزایش می یابد.


۲_ به دلیل عدم اجرای پرونده الکترونیک سلامت خطاها افزایش یافته دوباره کاری ها زیاد شده و همه ی اینها به زیان بیمار و سیستم مالی و به نفع فروشندگان خدمت است‌


۳_ به دلیل عدم اجرای قانون پزشک خانواده و نظام ارجاع هزینه ها به شدت افزایش می یابد و مردم مستقیما سراغ متخصصین می روند و هزینه ها را افزایش می دهند.


۴_ به دلیل عدم دقت بیمه ها بر تمرکز اصولی روی سه قاعده پیشگیری و تعدیل و پذیرش ریسک و تمرکز اصلی آنها رو محدود کردن پذیرش ریسک، بیمه هایی منفعل و ناکارآمد داریم که قادر به کنترل هزینه ها نیستند.

۵_به دلیل فقدان مدیریت تکنولوژی سلامت و امکان سهام داری پزشکان در مراکز پاراکلینیک واقعی شدن تعرفه ها منجر به افزایش خدمات القایی و غیر ضروری و فشار بر مردم می شود آمارها نشان می دهد که تکنولوژی کاملا بی رویه در طی سال های ۹۳ تا ۹۷ وارد کشور شده است.

۶_ وجود خودارجاعی در ایران به بسیاری از مشکلات دامن زده و افزایش ابشاری هزینه ها را سبب شده است‌.

۷_ سیستم فاجعه بار پرداخت فی فور سرویس ایرانی که بر خلاف نوع آمریکایی آن از تمام ابزار کنترلی عاری شده است و درآمدهای ناشفاف در حوزه ی سلامت با هر بار افزایش تعرفه شوک بزرگی به کشور وارد می کند و حاکمیت و مردم را به شدت در باطلاق هزینه ها گرفتار می کند‌.

۷_ ساختار معیوب وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی که ثابت شده ساختاری معیوب و به شدت درگیر تعارض منافع است امکان اصلاح و یا مدیریت فرآیندها را ندارد‌ و این امر امکان برنامه ریزی را گرفته است و شاید اینگونه بود که درست در سال ۱۹۷۷ آمریکا وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی را منحل و جای آن وزارت سلامت را تاسیس کرد و آموزش پزشکی را به وزارت علوم سپرد و امروز چنین ساختار معیوبی در دنیا متعلق به تنها یک کشور است به نام ایران که با وجود عدم اجرای سیاست های کلان و توسعه ای در طول ۲۰ سال اخیر هیچکس حاضر به بازنگری در قامت این شترگاوپلنگ نشده است.

 


دلایل فوق الذکر را می توان از اصلی ترین دلایل زمین گیر شدن و شکست طرح تحول سلامت بعد از آن همه تلاش دانست، اما اکنون باید گفت متاسفانه همه ی شرایط قبلی به جای خود باقیست و عقل سلیم می پرسد که چرا باید یک اشتباه را دو بار تکرار کرد.

تا روزی که الزامات حداقلی یک نظام سلامت با ساختار و سیستم درست شکل نگرفته اشتباهی نابخشودنی تر از افزایش نرخ تعرفه ها وجود ندارد الا در بخش ویزیت و خدمات اورژانسی خصوصا اعمال جراحی اورژانس مثل آپاندیسیت در بخش دولتی.

مگر آنکه عزم دولت برای استارت زدن دوباره ی اشتباه بزرگ و گذاشتن دست مردم و دولت آینده در حنای خود جزم شده باشد.

مهدی اسفندیار

کارشناس مجری رادیو سلامت و دبیر سرویس سلامت و رفاه اجتماعی روزنامه صدای ملت


(این یادداشت دیدگاه شخصی نگارنده است و ربطی به مواضع سازمانی ندارد)

پایگاه تحلیلی خبری شعار سال ، برگرفته از فضای مجازی

خبرهای مرتبط
آخرین اخبار
پربازدیدترین