شعار سال: نادر جلالت عضو هیئت موسس شورای ملی زیتون(شوراي ملي زيتون ايران به استناد بند(ك) ماده (5) قانون تشكيل اتاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران در تيرماه 87 تشكيل شده است)، حس چشایی را یکی از بهترین راهکارهای تشخیص روغن زیتون تقلبی از اصل اعلام کرد.
بر مبنای استاندارد شورای ملی زیتون، روغن زیتون اصل رنگ زرد مایل به سبز دارد و بوی سیب، گوجه فرنگی و علف تازه میدهد که در هر یک از این موارد امکان تقلب وجود دارد، اما امتحان با کمک حس چشایی بهترین روش برای تشخیص روغن زیتون اصل است.
افراد از طریق تست چشایی میبایست یک قاشق روغن زیتون را با هوا قورت دهند که در ابتدا تلخی، تندی و تیزی انتهای گلو را میسوزاند اما پس از یک دقیقه طعم مطلوبی میدهد. اگرچه تشخیص روغن زیتون اصل و تقلبی کار سادهای نیست، اما در ادامه به برخی نکات در مورد این روغن گیاهی چند منظوره اشاره شده که میتواند به خرید بهتر این محصول کمک کند.
– روغن زیتون خوب باید بوی چمن تازه زده شده یا بوی میوه بدهد.
– بایستی هنگام چشیدن آن در انتهای زبان، تلخی و تندی احساس شود؛ یعنی در ابتدای زبان، مزه شیرین و در انتهای زبان، کمی احساس سوزش ایجاد کند.
– رنگ روغن زیتون ربطی به کیفیت روغن این محصول ندارد و بسته به ارقام و زمان برداشت زیتون، رنگ روغن زیتون هم متفاوت است. اگرچه گفته میشود معمولا رنگ آن زرد مایل به سبز است.مردم باید بدانند که زیتونهای سیاهی که توسط سولفات آهن به رنگ تیره درآمده را به هیچ وجه خریداری و مصرف نکنند.
– روغن زیتون را از شرکتها یا افراد معتبر خریداری کنید.
– از خرید روغن زیتون با طعم و بوی ماندگی، کپک زده و ترشیده خودداری کنید.
– روغن زیتون فرابکر، روغنی است که وقتی در آن باز میشود بوی علف تازه و خرد شده میدهد و هرگز بوی بدی ندارد. علاوه بر این، اگر یک قاشق غذاخوری روغن زیتون فرابکر را روی زبان ریخته و با هوا بلعیده شود تا چند ثانیه سوزش موضعی را در گلوی خود احساس خواهید کرد.
استاندارهای شناخت روغن زیتون در آزمایشگاه(روشها آناليز و تجزيه عوامل و عناصر):
برخی از مهمتریت شاخصهای شناخت روغن زیتون اصل در آزمایشگاه، بشرح زیر است:
*** عـدد یـدی: عدد یدی مناسب برای روغن زیتون طبق استاندارد کدکس ۷۵ الی ۹۴ است.
*** عـدد صابونی: عدد صابونی مناسب برای روغن زیتون طبق استاندارد کدکس ۱۸۴ الی ۱۹۶ است.
*** اسیدیته آزاد: طبق استاندارد اسیدیته آزاد روغن زیتون بر حسب اولئیک اسید نباید بیشتر از ۲ گرم درصد باشد.
*** عدد پراکسید:طبق استاندارد ملی و شورای بین المللی زیتون عدد پراکسید روغن زیتون ۲۰ میلی اکی والان در کیلوگرم میباشد.
***تغییر ضریب شکست نور:طبق استاندارد ثابت فیزیکی ضریب شکست نور برای روغن زیتون ۱.۴۰ الی ۱.۴۷ است.
قیمت هر لیتر روغن زیتون ۱۴۷ هزار تومان(سال 1399)
جلالت درباره آخرین وضعیت بازار روغن زیتون بیان کرد، با کاهش ارزش پول ملی، قیمت تمامی اجناس بالا رفته است که در این شرایط روغن زیتون هم از این امر مستثنی نیست، اما متاسفانه با توجه به افزایش قیمتها، بازار عرضه روغن زیتون تقلبی هم داغ میشود. این مقاممسئول قیمت هر لیتر روغن زیتون را ۱۴۷ هزار تومان اعلام کرد و افزود: با توجه به افزایش قیمت دلار و تامین عمده نیاز کشور از طریق واردات، قیمت دچار نوساناتی شده است.
اختصاصی پایگاه تحلیلی خبری شعار سال ،برگرفته از منابع گوناگون