پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۰۴۶۹۴
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار : ۱۸ مهر ۱۳۹۹ - ۱۸:۵۷

نگاهی دیگر بر ضایعات محصولات کشاورزی و راه‎کار عملیاتی کاهش آن

ضایعات محصولات کشاورزی و مواد غذایی چیست؟ دوم، میزان واقعی ضایعات محصولات کشاورزی و مواد غذایی چقدر است؟ سوم، اثر ضایعات بر جامعه هدف چه می‎باشد؟ چهارم، چرا راه‌کارهای پیشنهادشده و حتی عملیاتی شده در طول چند دهه گذشته نتوانسته است میزان ضایعات محصولات کشاورزی و مواد غذایی را کاهش دهد؟ سوالاتی است که دکتر محمد قربانی. استاد دانشگاه فردوسی مشهد در یادداشت زیر به پاسخ آن ها پرداخته است.

شعارسال: از چند دهه پیش بر ضایعات محصولات کشاورزی تأکید می‎شود به‎گونه‎ای که عدد ضایعات محصولات کشاورزی در اسناد و مراجع رسمی ایران حدود 30 درصد (36 میلیون تن معادل 24 میلیارد دلار) بیان می‎شود و همواره بر راه‎کارهایی مانند افزایش قیمت محصولات کشاورزی، تنظیم کمباین‎ها و ارتقای فناوری‎های تبدیل محصولات کشاورزی و ... تأکید شده است اما در گذر زمان نه‌تنها ضایعات کاهش پیدا نکرده است بلکه افزایش نیز داشته است. در این رابطه سؤال‌های متعددی مطرح است: اول، ضایعات محصولات کشاورزی و مواد غذایی چیست؟ دوم، میزان واقعی ضایعات محصولات کشاورزی و مواد غذایی چقدر است؟ سوم، اثر ضایعات بر جامعه هدف چه می‎باشد؟ چهارم، چرا راه‌کارهای پیشنهادشده و حتی عملیاتی شده در طول چند دهه گذشته نتوانسته است میزان ضایعات محصولات کشاورزی و مواد غذایی را کاهش دهد؟ پنجم، آیا می‎توان با مجموعه‎ای از اقدام‎ها میزان ضایعات را کاهش داد؟ ششم، الزام‎های موردنیاز برای دستیابی به هدف کاهش ضایعات محصولات کشاورزی و مواد غذایی با استفاده از این اقدام‎ها چه می‎باشند؟

در ارتباط با ضایعات محصولات کشاورزی دیدگاه‎های مختلفی وجود دارد که تعریف آن را تحت تأثیر قرار می‎دهد. بسیاری اعتقاد دارند ضایعات به مفهوم دورریز و درواقع مقدار فیزیکی محصولات کشاورزی و مواد غذایی است که از حوزه مصرف انسانی خارج می‎شود. در مقابل، گروه دیگر بر این باورند که میزان محصولات کشاورزی تولیدی که به هر دلیل طبیعی و غیرطبیعی از فرایند مصرف خارج شود، ضایعات محسوب می‎شود. فائو و برنامه محیط‌زیست سازمان ملل ضایعات محصولات کشاورزی را به شکل زیر تعریف می‎کند: " هرگونه تغییر در کیفیت که منجر به غیرقابل‌دسترس شدن و عدم ایمنی محصول شود و درنهایت محصول را برای انسان غیرقابل‌مصرف کند، ضایعات محصولات کشاورزی است". اگرچه این تعریف بُعد جدیدی از ضایعات محصولات کشاورزی را ارائه می‎دهد اما با توجه به مجموعه تعاریف بیان‌شده می‎توان این‎گونه قضاوت داشت که ضایعات محصولات کشاورزی دارای دو بُعد فیزیکی یا کمّی (دورریزها و هدررفت‎های محصولات کشاورزی و مواد غذایی ناشی از عوامل انسانی و غیرانسانی) و غیر فیزیکی یا کیفی (تغییر کیفیت محصولات کشاورزی و مواد غذایی ناشی از عوامل تغییر شیمیایی، محیطی و یا زمانی) است. علاوه بر این نباید در تعریف ضایعات محصولات کشاورزی و مواد غذایی تنها به محصول نهایی توجه داشت و از زاویه دیگر باید به‎نوعی بر نهاده‎های موردنیاز برای تولید محصولات کشاورزی و مواد غذایی تأکید داشت که در گروه ضایعات تعریف می‎شوند. به‌بیان‌دیگر، مجموعه‎ای از نهاده‌‎ها شامل آب، انرژی، نیروی کار، سرمایه، سم، کود، بذر، خوراک دام و طیور و ... مصرف می‎شوند تا محصولات کشاورزی و مواد غذایی تولید شوند اما درنهایت این محصولات از فرایند مصرف انسانی خارج می‎شوند. به‌عنوان‌مثال، وقتی در 5 روز اول جوجه‎ریزی در مرغداری‎ها، 288 میلیون جوجه تلف می‎شوند از زاویه دیگر مفهوم آن این است که (1) 288 میلیون عدد تخم‌مرغ از فرایند مصرف خارج می‎شود که خود دارای ارزش ریالی بالایی است و به‌نوعی بخشی از سرمایه از بین رفته است، (2) هدررفت هزاران تن خوراک طیور اتفاق می‎افتد که مصرف‌شده است تا این تعداد تخم‌مرغ تولید شود، (3) نهاده‎های بسیاری از بین رفته است مانند انرژی، آب، برق و ... تا این تعداد تخم‌مرغ تولید شوند و درواقع بخش قابل‌توجهی از منابع تولید تلف‌شده است زیرا جوجه‎ها تبدیل به مرغ قابل‎مصرف نشده‎اند. همچنین در صورت تغییر ضریب تبدیل از 1.8 به 1.6، 500 گرم در طول دوره رشد مرغ کاهش مصرف خوراک اتفاق می‎افتد که از نگاهی دیگر به مفهوم کاهش هدررفت مواد خوراکی و ارتقای بهره‎وری تولید است. تنها با تغییر ضریب تبدیل و 10 درصد کاهش نرخ تلفات جوجه در 10 روز اول، حدود 1796 هزار تن از ضایعات و هدررفت خوراک به ارزش 1200 میلیارد تومان جلوگیری خواهد شد؛ بنابراین، ضایعات محصولات کشاورزی و مواد غذایی در دو بازار نهاده و ستاده قابل‌تعریف می‎باشند. به همین دلیل مشاهده می‎شود که دایره شمولیت ضایعات محصولات کشاورزی و مواد غذایی بسیار گسترده است. به همین دلیل اعداد و ارقام گزارش‌شده در ارتباط با ضایعات محصولات کشاورزی و مواد غذایی نمی‎تواند صحیح باشد و به اعتقاد نویسنده میزان آن حداقل 15-10 درصد بیش از رقم 30 درصد گزارش‌شده است.

ضایعات محصولات کشاورزی و مواد غذایی به اشکال مختلف هدررفت، کاهش کیفیت و ریزش و دورریز دارای اثرات مختلفی در زنجیره تأمین کشاورزی است. این ضایعات از یک ‌طرف موجبات کاهش درآمد کشاورزی و به‎نوعی تزریق فقر و کاهش انگیزه تولید کشاورزی را به جامعه تولیدکنندگان کشاورزی فراهم می‎آورد. همچنین باعث افزایش قیمت محصولات کشاورزی می‎شود که خود باعث افزایش قیمت مصرف‎کننده نهایی محصولات کشاورزی و مواد غذایی خواهد شد. از طرف دیگر سبب اتلاف منابع پایه خواهد شد؛ بنابراین ضایعات محصولات کشاورزی اگر جه شاید از یک نگاه بسیار ساده و کم‎ارزش جلوه کند اما اندکی دقت و تأمل مشخص می‎شود که پدیده‎ای بسیار مهم بوده و باید برای مدیریت آن برنامه‎ریزی کرد. نتیجه نهایی ضایعات محصولات کشاورزی و مواد غذایی کاهش رفاه تولید‎کنندگان و مصرف‎کنندگان از یک‌سوی و از دیگر سوی، سایر فعالان زنجیره تأمین کشاورزی و درنهایت اتلاف منابع پایه کشاورزی است که ‎باید برای تأمین امنیت غذایی مردم مدیریت شود.

اما یکی از سؤال‌های مهم این است که چرا در عمل با همه تأکیدات پراکنده‎، ضایعات محصولات کشاورزی روندی روبه افزایش دارد؟ در پاسخ به این سؤال باید به این نکته اشاره شود که بسیاری معتقدند که موضوع ضایعات محصولات کشاورزی بخشی به عوامل مدیریتی و بخشی به عوامل غیرمدیریتی ارتباط پیدا می‎کند اما با یک بررسی ساده در ارتباط با عوامل مؤثر بر شکل‎گیری ضایعات محصولات کشاورزی، مشخص می‎شود که ضایعات محصولات کشاورزی مسئله‎ای کاملاً مدیریتی است و برای برون‎رفت از این فضا و کاهش ضایعات باید بعد مدیریتی ضایعات محصولات کشاورزی موردتوجه قرار گیرد. برخی از مهم‎ترین عوامل شکل‎گیری ضایعات محصولات کشاورزی و مواد غذایی عبارت‎اند از:

  1. عدم توجه به ریسک‎ها در بازار نهاده‎ها و محصولات کشاورزی و مواد غذایی
  2. عدم توجه به دانش کشاورزی در فرایند تولید و بازاریابی محصولات کشاورزی و مواد غذایی
  3. نفوذ پایین دانش در بخش کشاورزی به‌ویژه در طول زنجیره تأمین کشاورزی
  4. نبود حسابداری محصولات کشاورزی و مواد غذایی
  5. عدم توجه به مسئله زمان در فرایند تولید و بازاریابی محصولات کشاورزی و مواد غذایی
  6. عدم استفاده از نهاده‎های تولید با کیفیت بالا به‎ویژه بذر
  7. فرهنگ ناصحیح مصرف محصولات کشاورزی و مواد غذایی
  8. نبود زیرساخت‎های مناسب در حوزه تولید و بازاریابی محصولات کشاورزی و مواد غذایی
  9. نبود به سیاست‎های قیمتی و حمایتی مناسب در حوزه تولید و بازار محصولات کشاورزی و مواد غذایی
  10. عدم تنظیم بازار محصولات کشاورزی و مواد غذایی
  11. نبود شبکه قوی اطلاعات تولید و بازار
  12. عدم پایش مناسب زنجیره تأمین کشاورزی
  13. عدم استفاده از فناوری‎های مناسب در فرایند تولید، فرآوری و بازاریابی محصولات کشاورزی و مواد غذایی
  14. عدم نقش بازی نهادهای خصوصی کشاورزی در طول زنجیره تأمین کشاورزی برای سرمایه‎گذاری در آموزش، نوسازی فناوری و انتقال دانش به بخش کشاورزی
  15. عدم توجه به ظرفیت‎های مرکز کنترل هوشمند زنجیره تأمین کشاورزی

بررسی این موارد پانزده‎گانه و موارد دیگری که می‎توان بدان اضافه کرد نشان می‎دهد که در مجموع همه این موارد ریشه در مدیریت بخش کشاورزی دارند. به‌بیان‌دیگر، ضایعات محصولات کشاورزی و مواد غذایی مسئله‎ای مدیریتی است و با مدیریت بر فرایندها قابلیت کاهش جدی خواهد داشت. به همین دلیل باید به حوزه مدیریت کشاورزی از ابعاد مختلف توجه جدی داشت که در این راستا می‎توان به ساختارمند کردن نظام برنامه‎ریزی و تصمیم کشاورزی و اتخاذ سیاست‎های درست برای هدایت و نظام‎مند کردن مدیریت در سطح نهادهای بخش کشاورزی برای نقش بازی درست و مطلوب در حوزه تولید و بازار کشاورزی از یک‌سوی و آموزش و انتقال دانش و فناوری به سطح مزرعه و پس از آن در طول زنجیره تأمین کشاورزی و درنهایت نظا‎م‎مند شدن و ارتقای کارایی مدیریت تولید در سطح مزرعه اشاره کرد که خود نیازمند تحول در ساختارها، سیاست‎ها و مدیریت بخش کشاورزی در سطح کلان است.

با توجه به مطالب پیش‎گفته عملیاتی‎سازی حسابداری محصولات کشاورزی و مواد غذایی و نیز مرکز کنترل هوشمند زنجیره تأمین کشاورزی می‎تواند علاوه بر تنظیم بازار محصولات کشاورزی و مواد غذایی، در کاهش ضایعات محصولات کشاورزی نقش ویژه‎ای داشته باشد و میزان ضایعات محصولات کشاورزی را به زیر 10 درصد کاهش دهد. شرط اساسی برای عملیاتی‎سازی این دو راه‎کار کلیدی و نیز برون‎رفت از مواد سیزده‎گانه فهرست بالا، مدیریت درست، به‌موقع و کارآمد به همراه نظام پشتیبانی قوی از آن است که امید می‎رود در دستور کار قرار گیرد. این مهنم می‎تواند ظرفیت‎های جدید تأمین امنیت غذایی را در سطح ملی در حوزه کشاورزی احیا کند و فضای جدید را در بخش کشاورزی رقم بزند.

امید این‎که مسئولین ارشد وزارت جهادکشاورزی اهمیت مدیریت و برنامه‎ریزی کشاورزی را در کاهش ضایعات محصولات کشاورزی و مواد غذایی مورد توجه قرار داده و به جد آن را در دستور کار قرار دهند تا با مجموعه ستادی- صف وزارت جهاد کشاورزی و نهادهای خصوصی کشاورزی بتوانند در یک دوره کوتاه‎مدت زمینه‎های عملیاتی کاهش ضایعات کمی و کیفی را در طول زنجیره تأمین کشاورزی فراهم آورند.

یادداشت محمد قربانی

منبع:پایگاه تحلیلی خبری شعار سال برگرفته از فضای مجازی

خبرهای مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۱۸
0
0
واقعا چرا باید ما این همه منابع اصلی مون از بین بره؟ این هارو باید به ژاپنی ها بگیم! ما تو حفظ منابع اضلی مون موندیم
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین