شعار سال: آیا علل و پیامدهای فرار دختران از خانه را میشناسید؟ یکی از آسیبهای اجتماعی فرار دختران کم سن و سال از خانواده به دلایل مختلف است. با این حال با وجود پیامدهای منفی گوناگونی که این اقدام برای دختران در پی دارد لازم است که پیشگیری قبل از وقوع هر اتفاق ناگواری صورت گیرد. افراد ناظر بر این آسیبها، هرکدام از دید خودشان دلایلی برای این اتفاق میآورند؛ اما معمولاً اکثر این دلایل با سوگیریهای شخصی و برخاسته از گمانههای اجتماعی قالب در جامعه ماست. اگر به فکر انجام این کار هستید و یا خانواده شما با چنین مشکلی روبهرو است، بهتر است پیش از هر اقدامی از مشاوره خانواده بهرهمند شوید. مشاورین خانواده با توجه به تخصص و تبحر خود در خصوص ریشه یابی مشکلات روانی و آسیبهای اجتماعی میتوانند در درمان و رفع آنها راهکارهای موثر ارائه نمایند.
دختران فراری، افرادی زیر سن قانونی ۱۸ سال هستند که عموماً بدون رضایت والدین و بدون اطلاع آنها، خانه را به مدت نامعلومی ترک کردهاند. از جمله دلایل فرار دختران از خانه میتوان به مواردی همچون اعتیاد، بی بند و باری، فحشا و فقر را نام برد. با این حال فرار دختران میتواند به دلایل و عوامل مختلفی بستگی داشته باشد با این حال آنچه که مشخص است وجود اختلافات و مشکلات خانوادگی در زندگی این افراد است.
پیامدهای فرار دختران از خانهاز جمله مهمترین آسیبهایی که این دختران بعد از فرار از خانه با آن دست و پنجه میکنند میتوان به موارد زیر اشاره داشت.
۱- پیامدهای فرار دختران از خانه | مصرف مواد مصرف مواد در دختران فراری بسیار شایع است؛ مواردی نظیر قرار گرفتن در جمع مصرف کنندگان، آسیبپذیری روحی-روانی بالا و ابتلا به اختلالاتی نظیر افسردگی و اختلال دو قطبی عواملی هستند که احتمال درگیری با انواع مواد اعتیاد آور از جمله مواد مخدر را در دختران فراری به میزان زیادی افزایش میدهند.
۲- تن فروشی و فحشا به همراه فرار دختران از خانهاز جمله مهمترین پیامدهای فرار دختران از خانه میتوان به تن فروشی و فحشا اشاره کرد. وقتی فردی زمان زیادی را برای مصرف مواد صرف میکند و توان انجام فعالیتهای شغلی را از دست میدهد، معمولاً ابتداییترین راه و سادهترین راه برای کسب درآمد، روسپی گری و تن فروشی است. در حقیقت نداشتن جا و مکان برای زندگی، نبود شغل برای امرار معاش و وجود مشکلات روحی بسیاری از جمله افسردگی، این افراد را خواسته یا ناخواسته به سمت تن فروشی و فحشا میکشاند.
۳- درگیری با قانونزندگی در خیابان و تأمین نیازهای پایه از یک سمت و مصرف مواد از سوی دیگر باعث میشود تا دختران فراری فرصت و توان فعالیتهای شغلی را از دست بدهند. در نتیجه آنها معمولاً با عبور کردن از محدودیتهای قانونی به تأمین نیازهای خود روی میآورند. دزدی و فعالیتهای مجرمانه یکی از مسائلی است که آنها را با قانون و نهادهای قانونی درگیر میکند.
متاسفانه تبعیض جنسیتی همیشه مانند یک پتک سنگین روی سر زنان و دختران جامعه سنگینی میکند. به دلیل مسائل جنسیتی، فرار دختران از خانه با تبعات قانونی همراه خواهد بود و میتواند به اعمال مجازات نیز منتهی شود؛ اما فرار پسران از خانه نه به عنوان فرار بلکه صرفا خروج از خانه و تنوع طلبی و در مواقعی استقلال طلبی در نوجوان تلقی شده و به هیچ عنوان پیگرد قانونی نخواهد داشت. البته نباید منکر این شد که حساسیت اجتماعی در خصوص دختران بیشتر است، اما رفتار تبعیض آمیز میتواند آسیبهای روانی و معضلات این قشر از جامعه را شدت بخشد.
۴- پیامدهای فرار دختران از خانه | بیماریهای جسمی و مقاربتی
شخصیت و اعتیاد دختران فراری ایجاب میکند که برای گذران زندگی و تأمین نیازهای خود به رابطه جنسی نامطمئن روی بیاورند. این روابط جنسی برای آنان پیامدهایی مانند ابتلا به بیماریهای مقاربتی مانند تبخال تناسلی، هــرپس، سوزاک و... همچنین هپاتیت و ایدز را به دنبال دارد. علاوه بر تمام بیماریهای موجود، ممکن است افراد سودجویی که با این دختران رابطه جنسی برقرار میکنند در فکر آسیب زدن و آزار رساندن به این دختران نیز باشند.
پیشگیری از فرار دختران از خانه و پیامدهای آن

شناخت علل و ویژگیهای مربوط به دختران فراری در پیشگیری از این مشکل کمک بسیاری میکند. معمولاً مشاوران مدارس و معلمان افراد مناسبی برای منتقل کردن این اطلاعات به خانوادهها هستند. در صورت تشخیص اختلالات مرتبط در کودکی تا جوانی نیاز است که این افراد تحت مراقبتها و حمایتهای روان درمانی و مشاوره روانشناسی قرار بگیرند. فراموش نکنیم پیشگیری از این مشکل هر چه زودتر انجام شود، بسیار کم هزینه و سادهتر خواهد بود. در ادامه به برخی از علل مربوط به فرار دختران از خانه اشاره میکنیم.
علل فرار دختران از خانه متخصصان سلامت روان در مورد فرار دختران از خانه علل مختلفی را ذکر میکنند. طبق نظر کارشناسان، بسیاری از افرادی که دست به فرار از خانه میزنند از اختلالات روانی نظیر اختلال دوقطبی و اختلالات شخصیتی مانند اختلال شخصیت مرزی رنج میبرند. این اختلالات معمولاً منجر به رفتارهای تکانشی و نسنجیده میشود. البته در این میان مشکلات خانوادگی را نمیتوان نادیده گرفت. در بسیاری از موارد، افراد به دلیل مشکلات و تعارضات خانوادگی و نبود صمیمت در خانواده و میان اعضا دست به چنین کاری میزنند.
پیامدهای فرار دختران از خانه | وظیفه مردم و نهادهای اجتماعی عدم توجه به نیاز اساسی زنان و دختران از طرف خانواده و یا حتی اجتماع میتواند بستر پیدایش بسیاری از انحرافات اخلاقی در جامعه شود. البته این گفته به معنای این نیست که هیچ مسئولیت و تکلیفی متوجه خود زنان و دختران نمیباشد. اما عوامل اجتماعی و خانوادگی یکی از موثرترین عاملهای بروز مشکلات و آسیبهای اجتماعی هستند.
ما به عنوان افراد جامعه میتوانیم به دو شکل به دختران فراری نگاه کنیم. اول اینکه به راحتی آنان را به عنوان افرادی بیمسئولیت و بی بند و بار در نظر بگیریم و آنها را بیشتر طرد کنیم؛ این کار باعث میشود تا این افراد برای تأمین نیاز خود دست به اقدامات غیرقانونی مثل دزدی زده و موجب نگرانی و دردسرهای بیشتر برای اجتماع شوند.
اما برای حل این مشکل باید با دید دیگری نگاه کنیم و در ابتدا این پدیده را به عنوان یک مشکل بپذیریم. به این معنی که قبول کنیم این آسیب مربوط به جامعه و زندگی عصر ماست و در ادامه سعی در تشکیل و تقویت نهادهایی کنیم که ابتدا از گسترش تعداد این افراد جلوگیری کند و دوم این که آسیب را طی مراحل بعدی پیش بینی و از وقوع آن جلوگیری نماید. خوشبختانه اکثر این افراد را میتوان در کودکی تشخیص داد و با مداخله نهادهای دولتی و غیردولتی این آسیب را به حداقل رساند. روانشناسی سلامت در زمینه پیشگیری و آموزش نهادها میتواند بسیار یاریرسان باشد.
دخترانی که از خانه فرار میکنند معمولا از چه اختلالاتی رنج میبرند؟
بسیاری از افرادی که دست به فرار از خانه میزنند از اختلالات روانی نظیر اختلال دوقطبی و اختلالات شخصیتی مانند اختلال شخصیت مرزی رنج میبرند. این اختلالات معمولاً منجر به رفتارهای تکانشی و نسنجیده میشود.
اختصاصی پایگاه تحلیلی خبری شعار سال،برگرفته از منابع گوناگون