شعارسال: نمایندگان مجلس شورای اسلامی که صبح شنبه - ۲۷ مرداد ۱۴۰۳ خط مشی و اصول کلی دولت چهاردهم را بررسی کرده بودند، در جلسه نوبت عصر سه شنبه - ۳۰ مرداد ۱۴۰۳ به بررسی صلاحیت عباس علی آبادی وزیر پیشنهادی نیرو پرداختند. در ابتدای جلسه، جلیل مختار سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس ضمن قرائت نظر کمیسیون متبوع خود، از موافقت این کمیسیون با وزیر پیشنهادی نیرو خبر داد. همچنین سمیه رفیعی سخنگوی کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس با قرائت نظر کمیسیون متبوع خود از موافقت این کمیسیون با وزیر پیشنهادی نیرو خبر داد. عبدالجلال ایری سخنگوی کمیسیون عمران مجلس نیز از موافقت این کمیسیون با وزیر پیشنهادی نیرو خبر داد.
نظر مخالفان علیآبادی:
*محسن بیگلری، نماینده سقز:
- در این چند دوره اخیر مدیریتی در وزارت نیرو مدیریت درستی در این زمینه نداشتهایم و مشکلات جدی برای مردم در این چند سال اخیر به وجود آمده است؛ بنابراین انتخاب فردی که در این وزارتخانه قرار میگیرد بسیار حیاتی و برای کشور حائز اهمیت است.
- باید فرد اصلح سکاندار وزارت نیرو شود.
- در حال حاضر رئیس جمهور محترم آقای دکتر علی آبادی را برای این امر به مجلس معرفی نمودند، بنده برای شخصیت دکتر علی آبادی احترام ویژه قائلم. ایشان در مپنا فرد موفقی بودند و در وزارت صنعت که حدود یک سال بود کارشان را شروع کرده بودند داشتند خوب پیش میرفتند. کاش برای همان وزارتخانه معرفی میشد.
- رشته تحصیلی و تجارب آقای علی آبادی با وزارتخانه صمت سنخیت داشت.
- آقای علیآبادی؟ قول میدهید تابستان سال آینده قطعی برق نداشته باشیم؟
- جناب علیآبادی! خودتان الان وزیر صنعت هستید بهتر از بنده ضرر قطعی برق را میدانید؛ در یک ماه گذشته چند هزار میلیارد تومان به کشور ما ضرر از صنایع کوچک و بزرگ از نانوایی تا فولاد و سیمان وارد شده و قیمت سیمان در یک ماه اخیر حدود دو سه برابر شده است؛ واقعاً این درد بزرگی است.
- واضح بفرمایید آیا در تابستان سال آینده قول به ما میدهید مشکل قطعی برق نداشته باشیم؟
- به طور واضح بفرمایید هر سال مشکل آب چند روستا را حل میکنید؟
- بفرمایید برای مدیریت سدها چه برنامهای دارید؟
- آیا مدیریت شما اتوبوسی است و دوستان مپنا و وزارت صمت را به وزارت نیرو میآورید؟
* عباس گودرزی، نماینده بروجرد:
- آقای پزشکیان در حالی آقای علیآبادی را برای وزارت نیرو معرفی کرده که همه میدانند سابقهٔ ایشان چه لطمههایی به صنعت آب و برق کشور وارد کرده است.
- انتخاب آقای علیآبادی تیر خلاصی به امید مردم خواهد بود.
- عملکرد فاجعهآمیز ایشان در مپنا فراموش نشده است؛ در سال ۹۵ وقتی دولت بهدنبال چشماندازی برای رفع مشکل برق بود و قراردادی برای ساخت نیروگاه بست، آقای علیآبادی جلوی آن را گرفت. اگر آن قرارداد اجرا میشد، امروز نه مشکل آب داشتیم، نه مشکل برق.
- آقای دکتر علی آبادی! که هم مدیری علمی هستید هم مدیر جهادی و هم خوش سابقه و انقلابی. باید بدانید که اگر برنامه داشته باشید ما و همه نمایندگان در خدمتتان خواهیم بود در غیر این صورت این مردم شریف ایران و مردم شریف شهرستان الیگودرز کماکان درگیر مدیریت سنتی آب و برق بدون توجه به ظرفیت عظیم خدادادی کشور بوده و همچنان با مشکل خاموشی با یا تنش آبی مواجه خواهیم بود.
- آیا شما میدانید نداشتن آب شرب پایدار برای مردمانی که روی گنج آب ایستادهاند یعنی چه؟
موافقان وزیر پیشنهادی نیرو چه گفتند؟
* غلامرضا شریعتی، نماینده بهشهر:
- دو چالش مهمی که امروزه در کشور ما با آن مواجهیم کمبود آب و قطع شدن مکرر برق در بخشهای مختلفی همچون صنایع کشاورزی و مصارف خانگی است؛ حل این چالشهای اساسی فارغ از منابع مالی و تجهیزات تخصصی نیاز به مدیری لایق، جهادی، پرتلاش متخصص و انقلابی داد.
- آگاهید که جناب آقای دکتر علی آبادی تحصیلات مرتبط با وزارتخانه نیرو را از بهترین دانشگاه کشور ما یعنی دانشگاه تهران و خواجه نصیر طوسی به پایان رسانده و از لحاظ علمی و تخصص به شما نمایندگان ملت شریف ایران برای حل مسائل این وزارتخانه اطمینان لازم را میدهد.
- فارغ از برخورداری از دانش و تخصص لازم، ایشان تجربه قوی در مدیریت ساخت پروژههای نیروگاهی و اشراف کافی و اعتماد به نفس لازم برای حل مشکلات این وزارتخانه را داراست.
* رحمتالله نوروزی، نماینده علیآباد کتول:
- آقای علیآبادی قول داده برای حل مشکلات همانند زمان جنگ پای کار بیاید.
- من از آقای پزشکیان و عارف خواهش دارم نگاه ویژهای به وزارتخانه نیزو به عنوان یک وزارتخانه بسیار مهم در حوزه اقتصادی و امنیتی داشته باشند.
- ارتقای بهرهوری در بخش کشاورزی از قولهای آقای علیآبادی است.
- آقای علیآبادی قول داده چالشهای آب با کشورهای همسایه را حل کند.
* هادی هاشمینیا، نماینده خرمآباد:
- آقای علیآبادی توانست مپنا را به رتبههای عالی برساند
- کاهش صادرات آب مجازی و تأمین آب صنایع غذایی از برنامههای آقای علیآبادی است.
- آقای علیآبادی شخصیتی علمی است و توانمندیِ اجرای برنامهها را دارد. ایشان توجه ویژهای به بخش خصوصی دارد که میتواند مشکل آب و برق ما را حل کند.
- کاهش تلفات شبکههای توزیع و تشویق صنایع بزرگ به استفاده از تجهیزات انرژی خورشیدی هم از برنامههای ایشان است.
* روحالله لک علیآبادی، نماینده درود:
- آقای علیآبادی سابقهٔ موفقی در حوزهٔ آب و برق دارد.
- با توجه به سوابق ارزشمند ایشان میتوان انتظار تحولات مثبتی در حوزهٔ آب و برق داشت.
- انتخابات تمام شد سوزن مان در انتخابات گیر نکند.
- کابینهای که جناب آقای دکتر پزشکیان معرفی کردند یک رنگین کمان از سلایق و طیفهای مختلف را برای دولت وفاق ملی در نظر گرفتند و به وعده خودشان عمل کردند.
- اگر میخواهیم با عدالت حکم کنیم باید بدانیم که انتخابات تمام شد سوزن مان در انتخابات گیر نکند هیجانی رفتار نکنیم و خدای نخواسته به کسی توهین نکنیم.
- مخالفت حق نماینده است، اما ما باید انصاف را هم در مخالفت رعایت کنیم.
در ادامه جلسه عباس علیآبادی، گزینه پیشنهادی وزارت نیرو گفت:
* علیآبادی: جذابیت سرمایهگذاری برای بخش خصوصی ازبین رفته است
- انباشت تعهدات وزارت نیرو باعث شده جذابیتهای سرمایهگذاری در این حوزه برای بخش خصوصی از بین برود.
- ما هنوز نتوانستهایم گفتمان قابلفهمی با مردم برای تبیین نقش آنها در مصرف بهتر ایجاد کنیم.
- اطمینان میدهم در صورت تأمین منابع مالی به هیچ مشکلی در حوزهٔ برق برخورد نخواهیم کرد.
- انباشت تعهدات وزارت نیرو باعث شده سرمایهگذاران قبلی متضرر شوند و سایر سرمایهگذاران به این عرصه نیایند.
- ما با بدنهٔ سنگین دولتی که برای کار اجرایی طراحی نشده، نباید و نمیتوانیم کار اجرایی انجام بدهیم.
- ما چارهای جز نگاه راهبردی به انرژیهای تجدیدپذیر و هستهای نداریم. حداکثر مصرف برق ما در ظهر تابستان است که بیشترین تابش خورشیدی را هم دارد.
- اعتقاد دارم که میتوانیم مبتنی بر فناوریهای روز شرایطی را فراهم کنیم که به جای گران فروختن برق به مردم از ایشان سهمیه یارانه برق را به قیمت واقعی بخریم. مردم مخیر هستند که برق شان را مصرف کنند یا به قیمتهای بینالمللی یا صنعتی گران بفروشند و به این ترتیب به ارزش واقعی آنچه در اختیار دارند پی ببرند.
- متاسفانه ما شاهد مهاجرت نخبگان از این صنعت به سایر حوزهها نیز هستیم که به نظر اینجانب خسارت بزرگتری است.
- برآوردهای کارشناسی نشان میدهد ناترازی در حوزه برق در سال به بیش از ۱۸ هزار مگابات میرسد.
- بودجه وزارت نیرو در سالهای کفاف یارانه برق را نداده است.
- کسری بودجه نقش دولت را در توسعه آب و برق کاهش داده است.
- وزارت نیرو از جایگاه واسطهگری برای خرید و فروش برق خارج خواهد شد و به جایگاه واقعی سیاست گذاری و نظارتی خود برخواهد گشت تا تولید کننده و مصرف کننده بتوانند با قواعد عادلانه و منصفانه و تدریجی که طراحی میشود ظرفیتها و فعالیتهای خود را تنظیم کند.
* تولید برق خورشیدی افزایش مییابد
- ما چارهای نداریم جز اینکه به انرژیهای تجدیدپذیر و هستهای برای تولید برق نگاه راهبردی و کلیدی داشته باشیم.
- حداکثر مصرف ما در ظهر تابستان خواهد بود که با بیشترین میزان تولید نیروگاه خورشیدی همراه است لذا بدون شک سهم تولیدی برق خورشیدی در دولت چهاردهم افزایش خواهد یافت.
- ضریب تشویقی برای تخصیص برق تجدیدپذیر صنایع به خودشان در نظر گرفته شده است که ظرفیت قابل توجهی برای سرمایهگذاری در این زمینه ایجاد میکند.
- توسعه همکاریهای بین المللی برای گرفتن حق آبههای کشور با استفاده از ظرفیتهای میتواند کمک به کشور کند.
- از چالشهای سنجش آب کشور، محدودیتهای حوزه دادهها است و وزارت نیرو قصد دارد آمار را شفاف کند.
- تلفات آب در کشور بالاتر از الگوهای جهانی و تمرکز بر پروژههای کاهش تلفات از جمله فعالیتهای مهم خواهد بود.
- کاهش مصرف از مهمترین فعالیتهای کشوراست که باید به سمت افزایش بهرهوری حرکت کنیم بدون شک توسعه کیفی منابع و سرمایههای نیرو انسانی از دیگر برنامههای کشور است.
* چالش آب جدیتر است
- بیلان منفی آب کشور معادل سالانه شش میلیارد متر مکعب است.
- اگر از حالا کار کنیم سالی یک میلیارد متر مکعب از بیلان منفی را میتوان جبران نمود.
- مدیریت یک پارچه منابع آبی یکی از راهکارهای مناسب برای مقابله با بحران آب است.
- توسعه زیرساختهای آب شیرین کن یکی دیگر از راهکارهای مناسب برای مقابله با بحران آبی کشور است.
- توسعه تولید آب شیرین کنها در دستور کار ما قرار خواهد گرفت.
- استفاده از توسعه و استفاده از حوزه فناوری حوزه اطلاعات و ارتباطات، هوش مصنوعی، تحلیل داده و سایر فناوریهای آینده ساز در دستور کار وزارت نیرو خواهد بود و بنابر تاکید رهبر معظم انقلاب بر این موضوع هم امیدواریم دستاوردهای قابل قبولی ارائه کنیم.
- هدف ما این است که در قالب رهنمودهای معظم له در حوزه اقتصاد مقاومتی و با تاکید بر خود کفایی و و اتکا به توان داخلی و در نظر گرفتن بهبود شرایط عام قدم برداریم.
- توجه و متعهد ماندن به توصیههای دکتر پزشکیان مبتنی بر صداقت، عدالت و انصاف در برخورد با مردم، وفاق ملی وحدت و دوری از اختلاف مبنای اقدمات وزارت نیرو خواهد بود.
سوابق عباس علی آبادی وزیر نیرو:
عباس علیآبادی (زادهٔ ۱۳۴۰ در اراک) سیاستمدار، مدیر ارشد اجرایی و استاد دانشگاه ایرانی است که از سال ۱۴۰۲ تا کنون در دولت سیزدهم سمت وزیر صنعت، معدن و تجارت را برعهده دارد. علیآبادی دانشآموختهٔ کارشناسی و کارشناسیارشد مهندسی مکانیک با گرایش تبدیل انرژی از دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه تهران و درجه دکترای مهندسی مکانیک از دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی با گرایش کنترل بودهاست. او مدرس دروس مختلف مهندسی مکانیک و مباحث مرتبط با موتورهای درونسوز (توربینهای گازی) در دانشگاههای مختلف کشور است. از جمله پیشینههای کاری و مدیریتی علیآبادی نیز میتوان به فعالیت در جهاد سازندگی، مشارکت در اجرا و مدیریت پروژههای نیروگاهی کرخه و کارون ۳، مدیریت عاملی شرکت مپنا، شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران و معاونت وزیر نیرو در امور برق و انرژی اشاره نمود.
از جمله برنامههای او حین تصدی معاونت امور برق وزارت نیرو، استفاده از نیروگاههای تجدیدپذیر، واقعی کردن قیمت برق و تکمیل نیروگاههای نیمهتمام بود. او در مقام معاونت، اعلام کرده بود به دلیل عدم مشارکت بخش خصوصی ایران در ساخت نیروگاه، دولت این کشور در امر ساخت نیروگاه فعال خواهد شد.
او پیشینهٔ ریاست دانشگاه صنعتی مالک اشتر را دارد و از دی ۱۳۸۸ تا تیر ۱۴۰۲ نیز مدیرعامل گروه مپنا بودهاست، دستاوردهای بزرگ و مهمی در حوزه برق، توربین، طراحی مدل اولیه موتور هواپیما، طراحی و تولید خودرو هیبرید و باتری خودروهای برقی در زمان مدیریت علی آبادی در مپنا انجام شد.
علیآبادی، وزیر پیشنهادی دولت سیزدهم برای تصدی وزارت صنعت، معدن و تجارت بود که در ۲۳ خرداد ۱۴۰۲ که با ۱۸۷ رأی موافق، ۵۸ رأی مخالف، ۸ رأی ممتنع و ۲ رأی باطله موفق به دریافت رأی اعتماد از مجلس یازدهم شد.
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون