شعارسال: موسی مویدی بازرسکل امور نفت سازمان بازرسی کل کشور در رأس یک هیأت بازرسی از پروژه CTEP میدان نفتی آزادگان جنوبی و برخی میادین حوزه غرب کارون بازدید کرد.
در حاشیه این بازدید جهت بررسی مشکلات جلسهای در محل کمپ اقامتی میدان آزادگان جنوبی با حضور مدیرعامل شرکت پتروپارس، مجری طرح توسعه میدان نفتی آزادگان جنوبی و مدیر حراست شرکت مهندسی و توسعه نفت برگزار شد. هیأت بازرسی از کارخانه NGL هویزه خلیج فارس نیز بازدید کرد.
همچنین در ادامه به همراه مجریان و عوامل اجرایی طرحهای توسعه میادین سپهر و جفیر و یادآوران و مدیر حراست شرکت مهندسی و توسعه نفت، از بخشهای مختلف این میادین (برخی از چاهها و چندراهههای انتقال نفت) و در پایان از تأسیسات فرآورشی غرب کارون شرکت نفت و گاز اروندان بازدید به عمل آمد.
توضیحات تکمیلی برای بهره برداری بیشتر از خبر:
مرکز فرآورش یا CTEP وظیفه جداسازی گاز، آب، نمک و دیگر مواد موجود از نفت خام را برعهده دارد و وجود آن نقش بسیار مهمی در توسعه میدان مشترک آزادگان جنوبی و افزایش برداشت از آن خواهد داشت. ظرفیت پیش بینی شده در این واحد ۳۲۰ هزار بشکه در روز میباشد و بسته کاری c۴-۲ انجام کلیه عملیات مربوط به دیسیپلینهای سیویل، پایپینگ، مکانیکال (ثابت و دوار)، برق و ابزاردقیق مربوط به نواحی دریافت مواد خام، محوطه تانکهای نفت، پایپرک اصلی و فلر میباشد. میدان مشترک آزادگان جنوبی در مجاورت مرز عراق و حدود ۸۰ کیلومتری غرب اهواز قرار دارد.
به منظور اجرای پروژه واحد فرآورش مرکزی (CTEP) در فاز اول توسعه میدان نفتی آزادگان جنوبی، نفت و گاز از مجموعه چاهها به واسطه ۱۰ واحد جمع آوری مرکزی (Manifold) و واحدهای تفکیک گاز از نفت (GOSP) شمالی و جنوبی جمع آوری و به واحد فرآورش مرکزی انتقال مییابد.
در واحد فراورش مرکزی، آب و نمک و رسوبات از نفت خام جدا شده، فشار بخار (RVP) و سطح سولفور (H۲S) آن به منظور دسترسی به مشخصات نفت صادراتی تنظیم و سپس نفت خام تولید شده به تلمبه خانه تقویتی غرب کارون منتقل میشود. گاز استحصالی نیز فشرده شده و پس از نمکزدایی به کارخانه گاز مایع ۳۲۰۰ (NGL ۳۲۰۰) انتقال مییابد، آبهای حاصل از این فرآیندها نیز به چاههای دفع آب (Disposal Wells) تزریق میشوند، ظرفیت این پالایشگاه ۳۲۰ هزار بشکه نفت و ۱۹۷ میلیون فوت مکعب گاز در روز است. احجام براوردی اصلی طرح شامل (۱۲۰۰۰ متر مکعب بتن ریزی، ۴۵۰ تن نصب تجهیزات، ۱۶۰۰۰۰ اینچ قطر لوله کشی، و حدود ۲۵۰ کیلومتر کابل کشی برق و ابزار دقیق) است.
پروژه احداث کارخانه گاز و گاز مایع ۳۲۰۰ در جنوب غربی شهر اهواز و غرب رودخانه کارون به منظور جمع آوری گازهای همراه حاصل از فرآورش نفت میادین حوزه غرب کارون شامل میادین نفتی دارخوین، یادآوران، آزادگان جنوبی و آزادگان شمالی میباشد. بمنظور جلوگیری از سوختن گازهای مشعل حاصل از فرآورش نفت میادین منطقه غرب کارون و همچنین حفظ محیط زیست و تولید محصولات با ارزش بالا؛ کارخانه پالایشی گاز هویزه خلیج فارس طراحی و ساخته شد که در دومین سفر استانی رییس جمهور سیزدهم به خوزستان (اوائل اردیبهشت ۱۴۰۲) مورد بهره برداری قرار گرفت (پالایشگاه گاز هویزه خلیج فارس با اعتبار ارزی یک میلیون و ۳۳۸ هزار یورو و ۲۲ هزار میلیارد اعتبار ریالی بهره برداری شد و در این پالایشگاه روزانه، ۹۷ هزار بشکه گاز طبیعی، ۶ هزار و ۶۴۹ تن گاز شیرین و ۴۱ تن گوگرد جامد تولید میشود). فاز اول کارخانه گاز مایع NGL ۳۲۰۰ پالایشگاه گاز هویزه از ظرفیت اسمی ۲۵۰ میلیون فوت مکعب گاز برخوردار بوده و با راه اندازی فاز دوم این کارخانه، ظرفیت اسمی آن به ۵۰۰ میلیون فوت مکعب گاز در روز افزایش مییابد. با راه اندازی فاز دوم کارخانه NGL ۳۲۰۰ یا همان کارخانه پالایش گاز هویزه خلیج فارس تمامی گازهای مشعل در منطقه غرب کارون جمع آوری و به تولیداتی با ارزش افزوده بسیار بالاتر تبدیل خواهد شد.
کار ساخت این پالایشگاه در سال ۱۳۹۲ آغاز شد که نخست قرار بود با یک سال تأخیر از برنامهی زمانبندی در پایان سال ۱۴۰۱ بهرهبرداری شود، اما در اردیبهشت ۱۴۰۲ تنها فاز یک آن با حضور شهید ابراهیم رئیسی بهبهرهبرداری رسید و فاز دوم آن اکنون ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون