شعارسال: محمد شیخان (محمد مجاور شیخان) متولد ۱۳۵۵ و دانش آموخته کارشناسی مدیریت صنعتی، ارشد و دکتری علوم ارتباطات است و در زمان دانشجویی، از نیروهای فعال و موثر بسیج دانشجویی بوده است. رسانههای محلی گیلان نوشته بودند که وی داماد، ولی الله عظمتی فرماندار پیشین رشت میباشد. در برخی منابع فضای مجازی، محمد شیخان خود را اینطور معرفی کرده بود: «موسس و رئیس اندیشکده تحول و کارآمدی، رئیس مرکز پژوهش و اسناد ریاست جمهوری، معاون ارتباطات دفتر رئیس جمهور اسبق، رئیس دانشگاه سروش صداوسیما، معاون سازمان بسیج مستضعفین، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاههای تهران بزرگ». در زمانی تصدی او به مدیرعاملی دخانیات، رزومه وی این گونه بیان شده است: مدیرعامل شرکت کاغذسازی کاوه؛ مشاور مدیرعامل و مسئول امور سهامداران شرکت پارس MCS ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و مشاور مدیرعامل و معاون توسعه و زیرساخت هلدینگ قند و نیشکر خراسان رضوی.
از ویژگیهای جالب شیخان اینکه اکثر افرادی که در آن مقطع فعال بسیج دانشجویی بودند به تیم علیرضا زاکانی پیوستند، اما محمد شیخان ضمن حفظ ارتباط و دلبستگی خود به نیروهای نظامی اصولگرا، به هسته اصلی تیم محمود احمدی نژاد نزدیک شد و سرانجام با حکم اسفندیار رحیم مشایی، معاون ارتباطات دفتر محمود احمدی نژاد گردید. رویداد ۲۴ در تاریخ ۲۴ آذر ۱۴۰۰ نوشت که، بیشتر انتصابات دولت ابراهیم رئیسی حاشیهدارتر بودهاند. اما بعضی از آنها واقعا غیر قابل پیشبینی بودند. مثل زمانی که خبر رسید محمد شیخان با حکم حسین عامریان مدیرعامل صندوق بازنشستگی کارکنان فولاد، سرپرست شرکت دخانیات ایران شد (۱۸ آذر ۱۴۰۰). حسین عامریان آبان ماه با حکم حجت عبدالملکی وزیر کار به عنوان مدیرعامل صندوق بازنشستگی فولاد منصوب شده بود، اما انتصاب خود عامریان هم بدون حاشیه نبود و برخی میگفتند او به خاطر شایستگیهای خودش در این مسئولیت قرار گرفته است، اما منتقدان معتقد بودند دلیل انتصاب عامریان، فعالیتهای مادرش لاله افتخاری، بوده است؛ آنهم درست یکی دو روز بعد از آنکه گفته بود: «روش رییسی برای اداره کشور روشی است که در اسلام توصیه شده است و سیره ائمه معصومین (ع) است.». هر چند عامریان پرحاشیه بود، اما انتصاب محمد شیخان بیشتر از او مورد توجه رسانهها قرار گرفت؛ به ویژه زمانی که به خبرنگارانی که در مراسم معارفهاش سیگارهای «بهمن و تیر و فروردین و هما» هدیه داده بود.
افراد زیادی با محمود احمدی نژاد کار کردند و در دولت رئیسی دوباره به قدرت بازگشتند. از رستم قاسمی تا مسعود میرکاظمی و از محرابیان تا احمد وحیدی و زارع پور، ساداتی نژاد. اما این افراد از حد و اندازه خاصی به اسفندیار رحیم مشایی نزدیکتر نشدند. اما شیخان از معدود همراهان مشایی زمان ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری بود. محمد شیخان بعد از حضور در دفتر احمدی نژاد، به هیات مدیره خبرگزاری مهر پیوست و ارتباطاتش را با چهرههای موثر جریان اصولگرا حفظ کرد. اعضای هیات مدیره خبرگزاری مهر وابسته به سازمان تبلیغات، در بیشتر دولتها سهمیه خوبی میگیرند و البته در دولت رئیسی هم.
شیخان در اولین صحبتهای خود بعد از ورود به شرکت دخانیات، حمله تندی به مدیران سابق این شرکت) خصوصا اصلاح طلب ها) کرد و گفت «من علاقهمندم نگاه تاریخی داشته باشم. آنهایی که سال ۸۱ پای شرکتهای خارجی را به صنعت دخانیات باز گردند، خیانت کردند و اکنون شاهد این هستیم که سهم زیادی از بازار داخل ما متعلق به بازارهای خارجی بوده است. قراردادهایی که در زمان اصلاحات در خصوص دخانیات کشور امضا شد ننگینتر از قرارداد ترکمنچای بود ". بعد از این ادعا، خبرگزاری ایلنا نامهای از مدیران سابق شرکت دخانیات منتشر کرد که به شیخان پاسخ داده بود «دوره ۴ ساله مدیران اصلاح طلب بر شرکت دخانیات موفقترین، درخشانترین، پیشرفتهترین و سودآورترین دوره شرکت دخانیات در کل دوره حیات شرکت مخصوصاً بعد از انقلاب بوده است. تا جائی که کارکنان شرکت دخانیات در یک توافق نا نوشته و ناخودآگاه به آن زمان دوره طلائی شرکت دخانیات ایران نام نهادند. مزید اطلاع شما، مدیران اصلاح طلب کوچکترین کارشان در بدو ورود به شرکت، خارج کردن اداره و مدیریت شرکت از دست دوستان همحزبی و همفکران شما در سازمان تبلیغات اسلامی بود که انحصار فروش شرکت را در دست گرفته و بدترین شرایط را به شرکت و کارکنان تحمیل کردند بطوری که علاوه بر زیان فاحش عملیاتی تنها مسیر پرداخت هزینههای شرکت استقراض از بانکها و صندوق ذخیره فرهنگیان با نرخ بهره ٣٦ درصد بود.» (شعار سال: در تاکیدات این نامه به اسم سازمان تبلیغات اسلامی توجه کنید و به حضور شیخان در خبرگزاری مهر هم توجه بفرمائید).
زمانی هم محمود احمدی نژاد و سخنگوی دولت او از فساد بزرگی در شرکت دخانیات صحبت کرده بود و بعد از آن هم رسانهها از قاچاق گسترده سیگارهای مارلبرو و وینستون نوشتند که چگونه در زوایای تاریک این سازمان انجام شده است. آنگونه که بر اساس این اطلاعات مشخص است، محمد شیخان جایی را در اختیار گرفته بود که یکی بزرگترین منابع مالی نهفته و تاریک را در اختیار گرفته است (بازاری با مصرف حداقل ۵۰ میلیارد نخ در سال) و از یکسو او منتقد مدیران پیشین است، و از سوی دیگر مدیران اصلاح طلب معتقدند آنها «اداره و مدیریت شرکت از دست دوستان همحزبی و همفکران شیخان در سازمان تبلیغات اسلامی خارج» کردهاند.
۲۵ اسفند ۱۴۰۱، محمد شیخان به هلدینگ خلیج فارس رفت
طی حکمی از سوی علی عسکری مدیرعامل هلدینگ خلیج فارس، محمد شیخان به مدیرعاملی شرکت پازارگاد منصوب شد. در متن این حکم آمده بود: با عنایت به مراتب تعهد و سوابق ارزشمند جناب عالی، به عنوان مشاور مدیرعامل و سرپرست شرکت عملیات غیر صنعتی پازارگاد منصوب میشوید. خبرگزاری مهر در بیان سوابق نامبرده در اداوار گذشته بیان داشته بود که، محمد مجاور شیخان پیش از این، سوابقی از جمله مدیرعامل و عضو هیأت مدیره شرکت کاغذ سازی کاوه به نمایندگی از شرکت سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تأمین، مدیرعامل و نایب رئیس هیأت مدیره شرکت دخانیات ایران، مشاور مدیرعامل و معاون توسعه و زیر ساخت هلدینگ قند و نیشکر خراسان رضوی، مشاور مدیرعامل و مسؤول سهامداران شرکت پارس ام سی اس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام، دبیر شورای عالی فضای مجازی سازمان بسیج مستضعفین، دبیر ستاد بسیج سازندگی دانشجویان دانشگاههای کشور، مسؤول بسیج دانشجویی دانشگاههای تهران بزرگ و دبیر گروههای جهادی خدمت و محرومیت زدایی، رئیس مرکز پژوهش و اسناد ریاست جمهوری، رئیس دانشکده رسانه دانشگاه صدا و سیما، رئیس اندیشکده تحول و کارآمدی، رئیس دانشگاه علمی کاربردی سروش صدا و سیما و معاون ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر رئیس جمهور را در سوابق مدیریتی خود داشته است.
دوم بهمن ۱۴۰۳، در"جشنواره برترینهای روابط عمومی ایران" در مرکز همایشهای کتاب خانه ملی که با حضور معاون اجرائی رئیس جمهور برگزار شده و پیام دکتر پزشکیان رئیس جمهور نیز قرائت گردید، از محمد شیخان مدیرعامل شرکت عملیات غیر صنعتی پازارگاد به عنوان "مدیر ارشد ارتباط گستر" در سال ۱۴۰۳، با اهدای "نشان ویژه" تقدیر شد. برخی سوالها و صحبتها اتفاقا از همین نقطه شروع شده و منتقدین پیش بینی ایجاد نقطه عطف جدید را دارند. نقطه عطفی که قبل از وقوع، لازم است با پاسخها و شفاف سازیهای آقای شیخان همراه باشد و برخلاف گذشته که میشد نبردبان سیاست و قدرت را به سادگی بالا رفت، باید با پاسخگویس ها، اقدام به اثبات صلاحیتها نمود. لازم به توضیح است که خبر جایزه گرفتن ایشان توسط برخی پایگاههای خبری نظیر افکار نیوز، فراز انرژی، اکونا پرس، میز انرژی، عسلویه آنلاین، الف، دیده بان ایران، در دو قالب احتمالا رپورتاژ و یا ارتباطات کاری دیگر، منعکس شد.
حاشیه ها، شایعات و ابهاماتی که محمد شیخان باید پاسخگو باشد:
کانال تلگرامی فریبرز کلانتری (چند خط بیشتر در مورد محمد شیخان، ابعادی از همکاریهای احتمالی مالی میان محمد شیخان و شرکت امین آرمان جنوب) مدعی شده است که، شرکت امین آرمان جنوب که در دوران مدیریت محمد شیخان مجدداً به مناقصههای پازارگاد دعوت شد، پیش از آن، به دلیل آنچه که نقص در تأمین مواد اولیه عنوان شده (گویا از جمله استفاده از گوشت یخزده و صدور فاکتورهای مسئله دار به نام گوشت گرم) مشمول جریمهای ۲۰۰ میلیارد تومانی از سوی مدیرعامل وقت پازارگاد، آقای نظری شد. این مبلغ از صورتوضعیتهای شرکت کسر گردید و مستندات آن همچنان در واحد مالی پازارگاد قابل بررسی است. با این حال، پس از انتصاب محمد شیخان به مدیریت پازارگاد ادعا میشود، نهتنها این ۲۰۰ میلیارد تومان به شرکت امین آرمان جنوب بازگردانده شد، بلکه تأمین غذای شهرک پتروشیمی جم نیز به همین شرکت واگذار گردید (شعار سال: نیازمند شفاف سازی توسط آقای محمد شیخان).
فریبرز کلانتری تاکید نموده که، و مدعی شده که در ابتدای سال ۱۴۰۲، در شرایطی که نرخ ارز به ۴۰ هزار تومان رسیده بود، مبلغ ۱۰۰ میلیارد تومان معادل ۲.۵ میلیون دلار از سوی امین آرمان جنوب پرداخت شده که بررسی جزئیات این تراکنش میتواند ابعاد روشنتری از این همکاری مالی را مشخص کند. آقای محمد شریعتمداری، در صورت تمایل به بررسی دقیق این مسائل، میتواند با مدیرعامل سابق پازارگاد و واحد مالی این شرکت ارتباط گرفته و اطلاعات و مستندات مربوطه را دریافت کند.
پرش احتمالی از پازارگاد به مجلس!
فریبرز کلانتری مدعی است که آقای محمد شیخان، مدیرعامل شرکت پازارگاد در هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس، طی اسفند ۱۴۰۲، همزمان که مدیرعامل پازارگاد بود برای انتخابات مجلس از منطقه تالش کاندیدا شد و البته انتخابات را باخت. همزمان بودن مدیریت شیخان در شرکت پازارگاد و کاندیداتوری او در انتخابات مجلس، دو پرسش را ایجاد کرده است که اولا منابع مالی تبلیغات انتخاباتی آقای شیخان از کجا تامین شده اند؟ و ثانیا آیا پیمانکاران پازارگاد در تامین هزینههای انتخاباتی آقای شیخان نقشی داشته اند؟
برای نمونه خوب است آقای شیخان به این سوال پاسخ بدهند که وقتی روز ۲۲ بهمن ۱۴۰۲ در تالش، سوار بر یک لندکروز مدل ۲۰۲۳ به شماره پلاک ۴۵۴ ط ۶۴ ایران ۵۰ بودند و کارناوال تبلیغاتی خودرویی راه انداختند، چرا دادستان تالش آن خودروی لندکروز حامل وی را به اتهام نقض قوانین تبلیغات انتخاباتی توقیف کرد؟ (شعار سال: نیازمند راست آزمایی) و البته این خودروی لند کروز که شماره پلاک آن توسط حراست هلدینگ خلیج فارس قابل استعلام است، متعلق به چه کسی است؟ آیا متعلق به یکی از پیمانکاران پازارگاد نیست؟ (شعار سال: هرچند که اگر اثبات شود که متعلق به یکی از پیمانکاران هم هست، مصداقی برای اثبات جرم نمیتواند تلقی شده و باید بعنوان هشدارهای بازدارنده و حداکثر در قالب نوعی تخلف با مصداق اخلاقی یا پیش زمینهها برای تعارض منافع بدان نگریست).
شایسته است آقای محمدشیخان قبل از ایجاد ضرورتها برای ورود پایگاه تحلیلی خبری شعار سال به عملکرد شرکت دخانیات در دوره تصدی مدیریتی ایشان (اهم از بیان عملکردهای مثبت و خوب و همچنین حوزهها و مسائل پاسخگویی توسط ایشان، شرکت دخانیات و حتی سازمان بازرسی بدلیل ندیدن یا نادیده گرفتن آن مسائل)، اقدام به شفاف سازی برای افکار عمومی کنند.
پایگاه تحلیلی خبری شعار سال، برگرفته از منابع گوناگون