شعارسال : در این بین هرچند ایران عضو کنوانسیون تغییرات آب و هوایی است، اما هنوز اقدام موثری در خصوص کاهش انتشار گازهای گلخانهای نداشته و دمای هوای کشورمان تا1/75 درجه سلسیوس افزایش یافته است.
به گفته شفيعپور، در صورت ادامه این روند تا سال ۲۰۷۰ میلادی، خلیج فارس کاملا خالی از سکنه شده و بسیاری از مناطق کشور دچار خشکسالی، طوفانهای گرد و غبار و کمبود منابع آبی و کشاورزی خواهد شد. وي گفت: براساس آخرین اندازه گیریها سالانه ۶درصد گازهای گلخانهای و استفاده از سوختهای فسیلی افزایش مییابد.به گفته شفيع پور، بر اساس دادههای به دست آمده مشخص شده است که سالانه ۶درصد تولید گازهای گلخانهای و مصرف سوختهای فسیلی در جهان افزایش مییابد. در ایران، نیروگاههای تولید برق بیشترین سهم یعنی تا ۲۶ درصد در انتشار این گاز نقش دارند و در بین تمام کشورهای جهان، ایران از جمله کشورهایی است که عملکرد بسیار ضعیفی در زمینه کاهش گازهای گلخانهای داشته است. این در حالی است که در کل جهان تولید انرژی تنها ۳۵ درصد در انتشار گازهای گلخانهای موثر است. شفیعپور بر این باور است که در ایران ۷۱ هزار مگاوات ظرفیت نصب شده نیروگاهی برای تولید برق وجود دارد اما در مقابل تنها نیم مگاوات از انرژیهای تجدیدپذیر استفاده میشود. بنابراین اکنون که در حال تدوین برنامه ششم توسعه هستیم زمان مناسبی است تا بسترهای لازم توسعهای و برنامه ریزی را در این خصوص در کشور داشته باشیم. زیرا ایران اکنون در رتبه هفتم تا نهم تولید کننده گازهای گلخانهای در جهان است. به گفته او ایران با افزایش دمایی در حدود ۷۵/۱ درجه سلسیوس مواجه بوده و بر اساس گزارشی که مجله nature منتشر کرده، خلیج فارس تا سال ۲۰۷۰ به حدی افزایش دما دارد که دیگرامکان سکونت در آن وجود نخواهد داشت. اکنون منابع آبی در کشور ما شدیدا تحت تاثیر گرما قرار گرفته و بر اساس دادههای وزارت نیرو که همین چند هفته منتشر شد، منابع آبی تجدیدپذیر ایران اکنون تنها ۷۷۳/۸۸ میلیارد مترمکعب است.
* افزايش ۲۰ درجه اي دماي زمين و نابودي حیات بشر
دستيار ويژه رئيس سازمان حفاظت از محيط زيست در ادامه تاکید کرد: در این بین تاثیر گازهای گلخانهای برتغییرات آب و هوایی و افزایش دمای کره زمین را نمیتوان نادیده گرفت و شاید به همین علت بود که بر اساس گزارشهای علمی کشورها، سالها پیش کنوانسیونی با نام اختصاری (INC) تشکیل و قرار شد ارتباط بین نحوه زندگی بشر و تولید گازها گلخانهای را بررسی کند. در این تلاش دادههای موجود از سال هزار میلادی که قابل سنجش بود بررسی و در نتیجه نشان داد که عدد دیاکسید کربن در آن زمان ۲۷۰ تا ۲۸۰ (ppm) بود و این نتیجه حاصل شد که نوسانات زیادی در زمینه تولید گازهای گلخانهای در طی سالهای متمادی وجود داشته اما بعد از انقلاب صنعتی تولید این گازها سیر نزولی داشته است. چراکه در این دوره روی آوردن به سوختهای فسیلی و توجه صرف به توسعه اقتصادی در دستور کار دولتها قرار گرفته است. شفیعپور ادامه داد: همچنین نیاز بشر به تغییر کاربری و در پی آن قطع بیرویه درختان بر افزایش دی اکسید کربن طی سالهای متمادی تاثیر بسیار داشته است. در نهایت با تغییرات دمایی و کاهش ضخامت یخهای قطبی هشدارهایی در این خصوص داده شده و هیات بیندولتی تغییرات اقلیمی (IPCC) اعلام کرده است در صورتی که این روند ادامه داشته باشد تا قبل از پایان قرن ۲۱، حیات بشر روی زمین به پایان خواهد رسید. زیرا آن قدر غلظت دی اکسید کربن در جهان بالا خواهد رفت که به افزایش ۵ درجهای دما منجر میشود و به تبع بارندگیها کاهش یافته و محصولات کشاورزی محدودتر شده و انواع نزاعها و مهاجرتها را به وجود میآورد. با جود این شرایط این هیات هشدار داده است که در صورت ادامه این روند، ممکن است دمای کره زمین به ۲۰ درجه نیز برسد و بنابراین با پدیده «گرمایش زمینی» مواجه خواهیم شد که حیات بشر را به پایان میرساند.
* تا سال ۱۴۰۴ ایران به واردکننده انرژی تبدیل میشود
در ادامه این نشست، علی اصغر رجبی، رئیس مرکز ملی هوا و تغییرات اقلیم سازمان محیط زیست نیز بر بحرانهای زیست محیطی کشور و تغییرات اقلیمی موجود تاکید کرد و افزود: در صورتی که مصرف انرژی در کشور ما با همین شدت و منوال ادامه یابد، بر اساس گزارشهای سازمان بهینهسازی انرژی، تا سال ۱۴۰۴ ایران به جای تولید کننده و صادرکننده انرژی به وارد کننده آن تبدیل خواهد شد.
با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از پایگاه اطلاع رسانی " سلامت نیوز " تاریخ انتشار : سه شنبه 26 آبان 1394 کد مطلب : 167870 : www.salamatnews.com