شعار سال: با نزدیک شدن به روز به انتخابات پنجمین دوره شوراهای شهر و روستا و دوازدهمین دوره ریاست جمهوری شمارش معکوس برای حضور مردم در پای صندوق های رای آغاز شده است همچنان که نامزدهای انتخابات نیز خود را برای رساندن به کرسی های شورایهای اسلامی شهر و روستا و ریاست جمهوری آماده می کنند.
در حالی که انتخابات ریاست جمهوری با تب و تاب کمتری در حال پیگیری است اما تبلیغات زود هنگام کاندیداهای شورای شهر و روستا بیداد می کند.
در این میان فضای مجازی فضایی بدون دردسر و کم هزینه برای کاندیداها محسوب می شود که این روزها و با اتمام نام نویسی کاندیداها اوج گرفته است.
اگر چه تبلیغات زود هنگام از نظر قانون تخلف محسوب می شود اما کاندیداها از همین حالا بی قانونی را سرلوحه خود قرار داده و نسبت به تبلیغات گسترده اقدام می کنند.
این روزها حال و هوای گروه های تلگرامی و فضاهای علمی و اجتماعی و فرهنگی نیز درگیر تبلیغات شده است در هر گروهی که عضو باشی حتما از تبلیغات کاندیداها بی بهره نخواهی بود.
*تبلیغات بی سرو صدا در فضای مجازی
این تبلیغات بی سرو صدا در کنار قانون گریزی راهکاری مهم برای کاندیداها برای معرفی خود است که برای جمع آوری آرای مردم دست به هر بی قانونی می زنند.
به نظر می رسد عدم صراحت قانون در خصوص تبلیغات در فضای مجازی موجب شده تاقبل از زمان موعد این تبلیغات قوت بیشتری گرفته و بیشترین تخلفات در این فضا صورت گیرد.
با وجود اینکه دادستانی کل کشور از رصد لحظه به لحظه فضای انتخاباتی هم
در جامعه و هم در فضای مجازی خبر داده و به کاندیداها
در خصوص تخلفات، توهین و
تخریب در فضای مجازی هشدار داده است، اما همچنان این فضا آلوده به تبلیغات این افراد
است..
بسیاری از چهره ها و شخصیت هایی که قصد حضور در رقابت های انتخاباتی شورای شهر و
ریاست جمهوری از مدت ها قبل فعالیت های جهت دار و انتخاباتی خود را در فضای
مجازی آغاز کرده اند و با ارائه رزومه کاری خود میدان رقابت را تنگتر می کنند.
*قانون چه می گوید؟
اگر چه از اسفند ماه سال گذشته و در آستانه انتخابات مجلس دهم «دستورالعمل
تبلیغاتی انتخابات در فضای مجازی» تدوین و ابلاغ شده است اما هنوز این دستور العمل
برای کاندیداها آشنا نیست. بر طبق این دستورالعمل تبلیغات انتخاباتی نامزدها در
فضای مجازی محدود به مواعد مقرر در قوانین و مقررات است.
همچنین بر اساس این دستورالعمل هرگونه فعالیت تبلیغاتی تحت عنوان کاندیداتوری خارج از زمان مجاز و قانونی در این فضا ممنوع است و نامزدهای نمایندگی و طرفداران آنان به هیچ وجه مجاز به تبلیغ علیه نامزدهای دیگر در فضای مجازی نبوده و تنها می توانند شایستگی های خود یا داوطلب مورد نظرشان را مطرح کنند.
همچنین هرگونه توهین، تهمت، افترا و انتشار اسرار مطابق قانون مجازات اسلامی و قانون جرائم رایانه ای توسط نامزدهای انتخاباتی در فضای مجازی ممنوع است و با متخلفان طبق قوانین و مقررات برخورد خواهد شد.
اما به نظر می رسد بر خلاف بندهای ذکر شده برخی داوطلبان که تبلیغات خود را از مدتها قبل آغاز کرده اند مبنای تبلیغات خود را بر تخریب رقبا قرار داده اند و آشکارا این دستورالعمل را زیر پا می گذارند.
*قانون شفافی در خصوص تخلفات انتخاباتی فضای مجازی وجود ندارد
"بهروزمهدوی”، مدیرکل سیاسی و انتخاباتی استانداری زنجان اظهار داشت:در خصوص
تخلفات انتخاباتی در فضای مجازی قانون شفافی وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه از داوطلبان درخواست می شود در زمان مقرر نسبت به تبلیغات اقدام کنند، تصریح کرد: ممکن است افرادی که تبلیغات را زودتر آغاز کرده اند، شرایط لازم را برای کاندیداتوری نداشته باشند.
مدیرکل انتخابات استانداری زنجان با اشاره به اینکه در طول مراحل اجرای قانون ممکن است برخی افراد نیز احراز صلاحیت نشوند، افزود: از داوطلبان انتظار می رود اجازه بدهند مراحل قانونی انتخابات طی شود.
مهدوی ادامه داد: زمان تبلیغات کاندیداهای مجلس شورای اسلامی هشت روز قبل از انتخابات است و افرادی که تایید صلاحیت شده اند می توانند در این زمان به صورت قانونی تبلیغات کنند.
وی با بیان اینکه با متخلفان انتخاباتی برخورد قانونی می شود، ادامه داد: افرادی که از طریق کانال های رسمی تبلیغات خود را انجام می دهند رصد شده و به تخلفات انتخاباتی آنها رسیدگی می شود.
مهدوی گفت: کاندیداها نباید مطالب خلاف منافع ملی و منطقه ای را در تبلیغات خود بیان کنند و یا به خطوط قرمز نظام عبور کنند.
وی با اشاره به اینکه در دوره چهارم شورای شهر و روستا ۴ هزار و ۷۲۲ نفر ثبت نام کردند، گفت: این رقم در این دوره به ۵ هزار و ۱۳ نفر رسید.
این مسئول با بیان اینکه داوطلبان شورای شهر زنجان در دوره قبل ۶۷۱ نفر بود که امسال به ۷۷۱ نفر رسید، ادامه داد: داوطلبان شورای روستایی دوره قبل ۴ هزار و ۵۱ نفر بود که در این دوره به ۴ هزار و ۲۳۶ نفر رسید.
مهدوی گفت: داوطلبان زن در دوره قبل ۱۴۱ نفر بودند که این دوره به ۱۸۳ نفر رسیده است.
وی با اشاره به اینکه کل داوطلبان مرد دوره قبل ۴ هزار و ۵۸۱ نفر بود که در این دوره به ۴ هزار و ۸۳۰ نفر رسید.
مدیرکل سیاسی و انتخاباتی استانداری زنجان تعداد داوطلبان زن شورای شهر در دوره قبل را ۷۴ نفر اعلام کرد و گفت: این دوره به ۹۴ نفر رسید.
وی با بیان اینکه در شورای شهر دوره قبل ۵۷۹ نفر از آقایان ثبت نام کردند که در این دوره به ۶۸۳ رسید، گفت: داوطلبان زن در شورای روستای دوره قبل ۶۷ نفر بود که در این دوره به ۸۹ نفر رسیده است و داوطلبان مرد در شورای روستایی دوره گذشته ۳ هزار و ۹۸۴ نفر بود که در این دوره به ۴ هزار و ۱۴۷ نفر رسید.
مهدوی با بیان اینکه با اتمام ثبت نام کاندیداها فرمانداری های ۱۰ روز فرصت دارند استعلام ها را انجام دهند، گفت: به مدت ۱۰روز هم صلاحیت داوطلبان توسط مراجع ذی صلاح چهارگانه بررسی می شود تا سوابق را ارسال کنند و در صورت عدم ارسال نشان دهنده عدم سوابق سوء در این افراد است.
این مسئول با اشاره به اینکه ۱۷ تا ۲۳ فروردین صلاحیت داوطلبان در هیئت های اجرایی و از ۲۵ تا ۳۱ فروردین اسامی قطعی کاندیداها اعلام می شود، گفت: از ۷ تا ۱۶اردیبهشت هم عدم صلاحیت داوطلبان از سوی هیات نظارت استان مورد بررسی قرار می گیرد.
مهدوی با بیان اینکه ۱۷ اردیبهشت زمان اعلام نتایج قطعی داوطلبان تائید صلاحیت است، ادامه داد: ۱۸ تا ۲۰ اردیبهشت اسامی نامزدها اعلام می شود.
وی افزود: از ۲۱ تا ۲۷ اردیبهشت زمان تبلیغات نامزدهای تائید شده و روز۲۸ اردیبهشت هم زمان تبلیغات به پایان می رسد و روز ۲۹ اردیبهشت هم انتخابات پرشور با حضور مردم برگزار می شود.
*انتشار زودهنگام اسامی کاندیداها
انتشار اسامی افراد و هم چنین تبلیغات زودهنگام در فضای مجازی اگر چه به هیچ وجه مجاز نیست اما داوطلبان عجول این راه را تنها راهکار برای معرفی خود می دانند.
ارائه نظر سنجی هایی که معلوم نیست از سوی چه گروه هایی و با چه اهدافی اعلام می شود، از دیگر تخلفات فضای مجازی است که این روزها توسط برخی گروه های تلگرامی در زنجان دنبال می شود.
گفتنی است: زمان تبلیغات داوطلبان انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا، از ۲۱ اردیبهشت تا ۲۷ اردیبهشت ماه، به مدت هفت روز است.
با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از پایگاه خبری تحلیلی زنجانم، تاریخ 14 اسفند 95، کد مطلب: 29283: www.zanjanam.ir