پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
شنبه ۱۶ تير ۱۴۰۳ - 2024 July 06
کد خبر: ۱۲۸۶۵۵
تاریخ انتشار : ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۱:۳۵
روزهای پرتلاطم و آینده صندوق ذخیره/از سودهای واهی تا سودهای واقعی در معیشت معلمان پرونده تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان برای صدور حکم به قوه قضاییه ارسال شده است اما هم‌‌اکنون آینده فعالیت این صندوق و میزان سوددهی آن مهمترین مطالبه معلمان است اگرچه میزان سود قابل تقسیم صندوق در سال گذشته ۲۹۰ میلیارد اعلام شده است

شعار سالپرونده صندوق ذخیره فرهنگیان سرانجام پس از کش‌وقوس‌های فراوان بسته شد و گزارش تیم تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی برای پیگیری و صدور حکم به قوه قضائیه ارسال شده است و هم‌اکنون تیم تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره و بیش از ۹۰۰ هزار فرهنگی عضو این صندوق منتظر بررسی‌های قوه قضاییه پیرامون تخلفات صورت‌گرفته هستند.

با توجه به اینکه در بخشی از گزارش نهایی تیم تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان آمده است که "صندوق ذخیره فرهنگیان در حال حاضر سهام بیش از ۸۵درصدی ۲۲ شرکت تابعه را به‌صورت مستقیم داراست، این صندوق در بانک سرمایه و بیمه معلم دارای سهام عمده است و در بخشی از سرمایه‌گذاری‌ها از جمله قرارداد با یک شرکت اماراتی، صندوق ذخیره فرهنگیان ۱۴ میلیارد تومان متضرر شده است”، هم‌اکنون این سؤال جدی که در بررسی قوه قضائیه باید به آن پاسخ نهایی داده شود، این است که؛ از مجموع تخلفات صورت‌گرفته که رقم آن بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان است، سهم تخلفات صندوق ذخیره فرهنگیان و میزان سرمایه ازدست‌رفته معلمان چقدر است؟ و آیا امکان بازپس گرفتن سرمایه هدررفته معلمان وجود دارد؟

هرچند در این رابطه مسئولان صندوق ذخیره فرهنگیان معتقدند بیش از ۹۵ درصد دارایی‌های صندوق ذخیره فرهنگیان ارتباطی به بانک سرمایه ندارد و کل دارایی‌های دفتری صندوق ۵هزار میلیارد تومان است و این دارایی هم در حال حاضر سر جایش است زیرا دارایی‌های صندوق به‌صورت پول نقد نیست که کسی بتواند آن را بردارد و ببرد بلکه این دارایی در شرکت‌های پتروشیمی، ماشین‌سازی، ساختمانی، ‌آی‌تی، صنایع آموزشی و شرکت‌های بورسی است. در واقع این شرکت‌ها، دارایی صندوق هستند اما گزارش نهایی تیم تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان یکی از دلایل بسیار بااهمیت در ایجاد بی‌ثباتی مدیریتی در بانک سرمایه را وجود دو گروه سهامدار عمده شامل شرکت‌های زیرمجموعه صندوق ذخیره فرهنگیان و گروه منتسب به بهروز ریخته‌گران می‌داند.

علاوه بر این مسائل، وضعیت فعالیت صندوق ذخیره در سال‌های اخیر و افت سوددهی آن از سایر مواردی است که باید به آن پاسخ داده شود؟ به‌اذعان تیم تحقیق و تفحص، مدیران صندوق ذخیره شناخت کافی از بازار نداشته و در پروژه‌هایی سرمایه‌گذاری می‌کردند که با زیان‌دهی همراه بود و این مسئله باعث افت سوددهی شده است. دراین‌باره سید محمد بطحایی وزیر آموزش‌وپرورش نیز می‌گوید "صندوق ذخیره فرهنگیان نباید به یک صندوق خیریه تبدیل شود بلکه یک بنگاه اقتصادی است و باید در جاهایی که منافع و سودآوری بیشتری برای فرهنگیان دارد سرمایه‌گذاری کند.”

رضا نهضت کارشناس آموزشی نیز معتقد است: میزان شفافیت مسئولان صندوق ذخیره با اعضا (معلمان) باید بیشتر از آن چیزی باشد که شاهد هستیم. متأسفانه با وجود آنکه صندوق ذخیره فرهنگیان مدعی است همه چیز را در اتاق شیشه‌ای و در معرض دید اعضای صندوق قرار داده‌اند، اما این‌گونه نیست. اما دلیل این مدعا چیست؟ نخست، به سایت صندوق ذخیره مراجعه کنید، آخرین به‌روزرسانی مربوط به سال مالی ۹۵ است. بعد از آن تا امروز شما هیچ اطلاع جدیدی در سایت نمی‌بینید. دوم، در همین اسنادی هم که منتشر کرده‌اند صداقت رعایت نشده است یعنی اسناد را گزینشی و تنها آنهایی را که مطابق میلشان بوده منتشر کرده‌اند، مثلا در قسمت سود سال منتهی به سال ۹۵، اسناد مربوط به سود قابل تقسیم را منتشر نکرده‌اند، بلکه فقط سند ۵۵۰ میلیاردی را منتشر کرده‌اند که البته این سود قابل تقسیم نیست. سود قابل تقسیم، ۱۴۴ میلیارد بوده که به‌همراه سود شناسایی‌شده از سال‌های قبل به بیش از ۲۰۰ میلیارد رسیده است. این که این سند را منتشر نمی‌کنند به این معنی است که می‌خواهند اعضای صندوق را فریب بدهند.

وی افزود: از سود ۱۱۵۰ میلیاردی قابل تقسیم در سال ۹۲، یعنی آغاز زمانی که دولت آقای روحانی مستقر شده به سود ۱۴۴ میلیارد تومانی در سال مالی ۹۵ رسیده که این یک افتضاح است. همچنین به همین اسنادی که خودشان منتشر کرده‌اند نیز پایبند نیستند و برای رفع مسئولیت، همه مشکلات را بر دوش دولت قبل می‌اندازند. به سایت صندوق مراجعه کنید، مطابق اسناد منتشرشده، دولت قبل، نزدیک ۲۵۰ میلیارد تومان به صندوق بدهی داشته است. این بدهی اکنون به بیش از ۱۰۰۰ میلیارد رسیده است یعنی دولت آقای روحانی بیش از ۸۰۰ میلیارد بدهی به صندوق دارد اما در بسیاری از سخنرانی‌های مسئولان با یک رفتار غیراخلاقی شاهد هستیم که بدهی را مربوط به دولت گذشته می‌دانند، این دروغی آشکار است و باید حداقل یک بار اسنادی را که خودشان در سایت گذاشته‌اند مشاهده کنند.

* میراث مدیران صندوق؛ افت بیش از ۱۰۰۰میلیاردی سود صندوق

این کارشناس آموزشی گفت: سال ۹۲ که آقای غندالی صندوق ذخیره را تحویل گرفت ۱۱۵۰ میلیارد تومان سود قابل تقسیم داشت و پیش‌بینی این بود که در سال بعد، به ۱۲۰۰ میلیارد برسد اما سال ۹۳، میزان سود به ۹۵۰ میلیارد تومان، سال ۹۴، ۴۵۰ میلیارد و سال ۹۵ به ۱۴۴ میلیارد تومان کاهش یافت، بنابراین مشکل فقط تخلفات رویداده در صندوق نیست مشکل این است که تیمی کارنابلد به صندوق آمدند که غیر از تخلفات روی‌داده، با سوء مدیریت خود، سود صندوق را به‌نحو چشمگیری پایین آوردند. این آقایان به‌غیر از تخلفات باید پاسخگوی این عملکرد بد که باعث افت سود شده نیز باشند.

به گزارش سپیدخبر در روزهای اخیر سود صندوق ذخیره فرهنگیان در سال ۹۶، ۵۰۰ میلیارد تومان اعلام شد اما این مسئله‌ای است که درباره آن سؤالات و ابهاماتی وجود دارد، به‌عنوان مثال از این سود ۵۰۰ میلیارد تومانی چه‌میزان آن قابل تقسیم میان فرهنگیان است، در همین رابطه وزیر آموزش‌وپرورش معتقد است که "گزارش حسابرسی سال گذشته صندوق ذخیره به‌تصویب نرسیده است بنابراین نمی‌توانیم سود امسال را اعلام کنیم البته اشکالاتی در فرآیند حسابرسی وجود داشت اما در تلاش هستیم صورت‌های مالی سریعتر به تصویب هیئت امنا برسد. اگرچه براساس برآوردهای صورت‌گرفته این پول ۵۰۰ میلیارد تومان تعیین شده است اما نیاز به بررسی بیشتر آن داریم”.

او همچنین به فرهنگیانی که به‌عنوان نماینده سایر فرهنگیان در هیئت امنای صندوق ذخیره انتخاب شدند، توصیه می‌کند "بالاترین توانایی را برای حضور در جمع هیئت امنای صندوق ذخیره و صیانت از حقوق معلمان داشته باشید و این صیانت زمانی رخ می‌دهد که توانایی تجزیه و تحلیل صورت‌های مالی حسابرسی را داشته باشید و بدانید سود واهی به‌چه‌معناست تا وقتی پای عمل آمدید مشاهده نکنید ادعای ۴۰۰ میلیارد سود ۱۵۰ یا ۲۰۰ میلیارد بوده است”.

رضا نهضت درباره میزان سوددهی صندوق ذخیره معتقد است که باید سود قابل تقسیم صندوق ذخیره اعلام شود و احتمالاً سود قابل تقسیم بیش از ۲۰۰ میلیارد باشد و البته از ۲۰۰ میلیارد تا ۵۰۰ میلیارد کلی اختلاف است و نباید با مغالطه‌های آماری، ذهن اعضای صندوق را منحرف کنند.

* افزایش‌یافتن بی‌سابقه هزینه‌های دفتری؛ به‌رغم افت شدید سود

وی در ادامه در پاسخ به این سؤال که؛ افت قابل توجه سود صندوق به‌چه‌دلیل است؟ گفت: البته در کشور رکود بوده است و این قطعاً در شرکت‌های صندوق هم اثرگذار بوده است اما بخشی از این افت سود به‌دلیل سوءمدیریت بوده است به‌گونه‌ای که در این شرایط هزینه‌های دفتری به‌نحو غیرمتعارفی بالا رفته است در حالی که می‌توانستند در این هزینه‌ها صرفه‌جویی کنند.

نهضت ادامه داد: متأسفانه تیم فعلی فراوان از مغالطه‌های آماری استفاده می‌کند مثلاً می‌گویند میانگین سود از ابتدای صندوق ۱۷.۵ درصد بوده است. خوب، این سخن احتمالاً درست باشد اما چه‌ربطی به دوران مدیریت شما دارد؟ شما باید بگویید در این مدتی که شما مدیرعامل صندوق بوده‌اید، فلان مقدار دارایی و سرمایه داشته‌اید و فلان مقدار سود داده‌اید. سود سال ۹۵ را اگر بر مبنای دارایی‌هایی صندوق حساب کنیم، احتمالاً رقمی کمتر از ۲ درصد بوده است در حالی که بانک حداقل ۱۸ درصد سود تضمین‌شده می‌داد.

این کارشناس آموزشی بیان کرد: مدیرعامل صندوق در یکی از سخنانش سود بالای سال ۹۲ را مربوط به بالارفتن قیمت دلار دانسته است. اگر واقعاً این گونه است با رشد بالای قیمت دلار که این روزها به بیش از ۱۰۰ درصد رسیده، باید سود هنگفتی را در سال جاری مشاهده کنیم اما آیا این گونه است؟

* چرا ارزش افزوده به معلمان داده نمی‌شود؟

وی ادامه داد: متأسفانه از زمان آقای نیکدل، بحث ارزش افزوده دارایی‌ها کنار رفته است. در واقع در موقع خروج یک عضو از صندوق، باید کنار آورده و سودی که به وی تعلق گرفته، ارزش روز دارایی‌ها حساب شود و به او تعلق بگیرد که متأسفانه از زمان آقای نیکدل کلاً این طرح را کنار گذاشته‌اند، در واقع این کار مقداری زحمت دارد که انگار حوصله و نشاط انجام آن را ندارند! به هر حال عدم محاسبه ارزش افزوده نیز ضرر مضاعفی به اعضای صندوق وارد می‌کند.

* اوضاع صندوق بحرانی است

نهضت در ادامه افزود: به‌نظر اوضاع صندوق ذخیره بحرانی است و این را مسئولان صندوق باید صادقانه با معلمان در میان بگذارند. درصد منابع خروجی به ورودی صندوق در سال منتهی به ۹۵، ۱۲۰ درصد بوده است که با توجه با سونامی بازنشستگی معلمان در سال‌های آتی، این درصد بیشتر هم خواهد شد. در واقع سونامی بازنشستگی معلمان، به‌طور مستقیم بر صندوق ذخیره فرهنگیان اثر خواهد گذاشت و در صورت عدم پیش‌بینی‌های لازم و برنامه‌ریزی درست، وضع صندوق بحرانی خواهد شد.

این کارشناس آموزشی بیان کرد:‌ مسئولان صندوق ذخیره بارها گفته‌اند که معلمان به‌خاطر اعتماد به صندوق و سابقه آن همچنان به عضویت در صندوق ادامه می‌دهند. این سخن نادرست است، مطابق اساس‌نامه صندوق، اگر فردی پیش از بازنشستگی یا ازکارافتادگی از صندوق خارج شود، سود دولت به او تعلق نمی‌گیرد. طبیعی است که با این قید، بسیاری از اعضا از صندوق خارج نمی‌شوند و این را می‌گذارند به حساب اعتماد معلمان به صندوق که فریب است.

* دولت نمی‌خواهد بدهی‌اش را بدهد

نهضت افزود: چندی پیش آقای بطحایی به‌نادرستی گفتند که اکثر بدهی به صندوق مربوط به دولت است و دولت نمی‌تواند این مبلغ را بپردازد و این یعنی صدمه حداقل ۱۰۰۰ میلیارد تومانی به معلمان و این دولت، تنها دولتی است که حتی یک ریال از بدهی‌اش را به صندوق ذخیره نپرداخته است.

میزان سود صندوق ذخیره فرهنگیان در سال ۹۶ از موضوعات مهمی است که می‌تواند وضعیت صندوق را مشخص کند.

مهدی نیکدل مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان درباره میزان سوددهی صندوق ذخیره فرهنگیان در سال گذشته گفت:‌ دو هزار و ۹۰۰ میلیارد ریال یعنی حدود سه‌هزار میلیارد ریال میزان سود قابل تقسیم صندوق ذخیره در سال ۹۶ بود، به‌لحاظ حسابداری دو نوع سود داریم؛ سود خود صندوق و سود زیرمجموعه که هر کدام کوچکتر بود مجاز به تقسیم هستیم و به‌دلیل اینکه سود صندوق کوچکتر بود سه‌هزار میلیارد ریال قابل تقسیم است.

سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت خبری تحلیلی سپید خبر ، تاریخ انتشار 26 اردیبهشت 97، کدمطلب:۱۴۷۰۲، www.sepidkhabar.ir


اخبار مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین