شعار سال: در نخستین شب از سلسله نشستهای «عاشورا و امروز ما» که شنبه شب با همکاری انجمن اندیشه و قلم، خانه اندیشمندان علوم انسانی و بنیاد اندیشه و احسان توحید برگزار شد، سید محمدرضا بهشتی، استادیار فلسفه دانشگاه تهران درباره «عاشورا و دوراهی مسئولیت فردی و اجتماعی» سخن گفت. بهشتی سخنان خود را در پاسخ به این پرسش آغاز کرد که ماجرای کربلا چگونه آغاز شد؟
او در توضیح گفت: ماجرا با تلاش بنیامیه برای تحمیل بیعت به امام حسین(ع) و وادار کردن او بر صحه گذاشتن بر این حاکمیت و همچنین تأیید روال و مشی این حکومت آغاز شد؛ آن هم براساس قرارداد صلحی که حدود 20 سال پیش از آن،میان امام حسن مجتبی(ع) و معاویه بسته شده بود. معاویه در این سالها تقریباً تمام بندهای پیمان را زیر پا گذاشته بود. امام حسین(ع) تا 20 سال کماکان به این قرارداد متعهد است ولو اینکه این قرارداد دائماً از سوی طرف مقابل نقض شود. به گفته این استاد دانشگاه، ایشان نمیخواهد آغازگر نقض این قرارداد باشد؛ چنان که در هر مورد، وقتی بندی از بندهای این قرارداد شکسته میشود، اعتراض میکند. نامههایی که امام حسین(ع) در این باره به معاویه ارسال کرده است، این موضوع را نشان میدهد که این دو در چه موضعی و جبهههایی با هم تقابل دارند. حسین بن علی تخلفهایی را که از جانب حاکمیت به نام جانشین پیامبر و به صورت خلافت و دین انجام میشود، گوشزد میکرد. در یک مورد حتی جلوی خراجی که به شام میرود را میگیرد. فرزند شهید بهشتی ادامه داد: امام حسین(ع) در وصیت به محمد بن حنفیه، اعلام موضع میکند و پیشبینی میکند که در آینده به چه چیزهایی متهمش خواهند کرد. متهم به استفاده از زمام قدرت برای بهرهبرداری از اموال عمومی، متهم به فتنهگری و آشوب، کفر، ارتداد و... میشود، بنابراین سعی میکند که از طریق این پیام کوتاه، اهدافش را آشکار کند.
وی با بیان اینکه «وظیفه اجتماعی» امام حسین باعث میشود او نهایتاً به سمت کوفه حرکت کند، افزود: تا شب عاشورا این تکلیف اجتماعی بر گردن حسین بن علی(ع) است که همت خود را بگذارد. اما در شب عاشورا به نقطهای میرسیم که بعید است دیگر بتواند کاری انجام دهد. البته به هر قیمتی هم قرار نیست به این نقطه برسد. بنابراین تعهد اجتماعی او در شب عاشورا تمام میشود. اما از این به بعد چه؟ امام حسین(ع) در این لحظه خطاب به یارانش میگوید که اینجا نقطهای است که تکلیف اجتماعی بر ما تمام شده است. اینها اگر دسترسی به من پیدا کنند به تعقیب شما نمیپردازند بنابراین از این فرصت استفاده کنید و بروید. بهشتی افزود: چقدر با ارزش است وقتی میشنویم افرادی که در مجلس حاضرند برمیخیزند و میگویند که ما همراه تو هستیم؛ نه از آن جهت که بر ما بیعت داری بلکه ما هم میخواهیم زندگی باعزتی در راه حق داشته باشیم.
انتقاد از برخورد متفاوت با دو رئیس جمهور پیشین
همچنین مراسم عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) در موسسه فرهنگی مذهبی دارالزهرا با سخنرانی حجتالاسلام والمسلمین محمدعلی خسروی عضو مجمع روحانیون مبارز برگزار شد. به گزارش جماران، خسروی در این مراسم گفت: اباعبدالله(ع) نسبت به مشکلات و مصائب روزگار حساس بود و پیروانش در این جهت باید حرکت کنند. خداوند به جامعهای نظر لطف میاندازد که مردم آن نسبت به هم ترحم داشته باشند. خسروی در بخشی از سخنان خود با اشاره به بی اخلاقی که در یکی از مناظرات انتخاباتی سال 88 انجام شد و آنچه از آن به عنوان «بگم بگم» یاد میشود، افزود: میبینیم این آقا حرمتشکنی کرد و آبروها برد و زمینه حرمتشکنی در جامعه را به وجود آورد و دیگر نمیشود جمعش کرد. آنچه مردم از آن ناراحتند، مسأله تبعیض است که با یکی به دلیل ارتکاب جرمی کوچک، برخورد شدید شود، اما با دیگری نه. وی گفت: دو رئیس جمهوری داریم که یکی میخواهد در مجلس عزای دارالزهرا شرکت کند و تنها پای روضه بنشیند و سخنرانی هم نکند، اما اجازه ندارد. ولی دیگری که همین اخیراً به اطراف کرج میرود و عدهای را جمع میکند که هلهله میکشند و کف میزنند و در یک کلام حرمتشکنی کرده و به رئیس جمهوری کشور اهانت میکنند، آزاد است. جوانها در اینباره میپرسند، ولی ما پاسخی نداریم. این عضو مجمع روحانیون مبارز ادامه داد: کینه در وجود اباعبدالله(ع) نیست. ما همه یک امت و عزادار حسینیم. باید در مسائل دیگر نیز همینگونه باشیم. چرا باید عده ای را علیه مسئولینی که در این روزهای سخت و دشوارتلاش میکنند مشکلات را حل کنند، تحریک کنیم؟ البته نقد و بیان مشکلات جای خود را دارد، اما در مجموع باید انصاف را رعایت کرد.
سایت شعار سال، با تلخیص و اضافات برگرفته از سایت روزنامه ایران، تاریخ انتشار 26 شهریور 97، کد مطلب: 482339، www.iran-newspaper.com
م.ا75