حضور جانوران درنده با آغاز فصل سرما در روستاهای حاشیه کوه و جنگل در شمیرانات در حالی افزایش یافته است، که اتخاذ تمهیداتی برای جلوگیری از حوادثی در این خصوص الزامی به نظر میرسد. این روزها خبر حمله منتسب به گونه جانوری خرس به یک سگ نگهبان و نیز وارد آوردن خسارات در روستاهای رودبار قصران از توابع شهرستان شمیرانات بسیاری از اهالی روستاهای اطراف را نگران کرده است. آنها از مسئولان محیط زیست انتظار دارند، تا با انجام اقدامات پیشگیرانه از هجوم حیوانات وحشی به روستاییان و احیانا اهالی جلوگیری کنند.

شعار سال: حضور جانوران درنده با آغاز فصل سرما در روستاهای حاشیه کوه و جنگل در شمیرانات در حالی افزایش یافته است، که اتخاذ تمهیداتی برای جلوگیری از حوادثی در این خصوص الزامی به نظر میرسد. این روزها خبر حمله منتسب به گونه جانوری خرس به یک سگ نگهبان و نیز وارد آوردن خسارات در روستاهای رودبار قصران از توابع شهرستان شمیرانات بسیاری از اهالی روستاهای اطراف را نگران کرده است. آنها از مسئولان محیط زیست انتظار دارند، تا با انجام اقدامات پیشگیرانه از هجوم حیوانات وحشی به روستاییان و احیانا اهالی جلوگیری کنند.
نگرانیهای ناشی از حمله درندگان به روستاها
یکی از اهالی این روستاها در این خصوص گفت: سال گذشته در همین منطقه لواسانات و رودبار قصران مردم از ترس جان خود، یک سیاه گوش را با بدترین حالت ممکن کشتند، قبل از این نیز مواردی از حملات گرگ یا خرس به روستاییان را شاهد بودیم، بهتر است، محیط زیست فکری برای این حیوانات درنده کند، که نزدیکی آنها به انسان هم به این حیوانات آسیب میرساند و هم انسانها متضرر و نگران میشوند. یکی از شهروندان لواسان نیز در این مورد اظهار داشت: ما حتی در شهر لواسان روباه و شغال را مقابل درب منازلمان میبینیم، باید تمهیداتی فراهم شود، که در شهر شاهد حضور این حیوانات نباشیم. محمد اصلانی ادامه داد: باید با حصارکشی یا ایجاد حفاظ، جلوی حضور حیوانات گرفته شود، حالا شغال و روباه به کنار، اما دو سال پیش پدر من در ناصرآباد با یک خرس مواجه شده بود، اما شانسی که آورده سریع به داخل خانه فرار کرد. سرپرست اداره محیط زیست شمیرانات اما معتقد است، که حیوانی که روز گذشته به روستای «باغگل» در بخش رودبار قصران حمله ور شده نمیتواند، خرس باشد، افزود: محیط بانان را برای تحقیق دقیق درباره این حادثه و نیز گفتوگو با روستاییانی که شاهد ماجرا بودند، به روستای باغگل فرستادهایم، اما از عکسی که من دیدم و شکم سگ پاره شده بود، نشان میداد، حیوان حملهکننده نمیتواند، خرس بوده باشد، میتواند گرگ یا پلنگ باشد، اما خرس نیست. اکبر شیخزاده اقدام ادامه داد: خرس معمولا طعمه را با خود میبرد، خرس گوشتخوار نیست.
محیط زیست هیچ خرس، گراز یا گرگی را در طبیعت شمیران رها نکرده است
وی در پاسخ به این سوال که اهالی لواسانات و رودبار قصران معتقدند، که محیط زیست این خرسها را در طبیعت این منطقه رها کرده است، گفت: خیر، محیط زیست، هیچگونه خرس، گراز یا گرگ در شمیرانات رها نکرده و این شایعه کذب محض است، ما مخالف سرسخت این اقدام هستیم، که یک حیوان را از مکان دیگری بگیرند و در محل دیگر رهاسازی کنند، این امر عملی نیست. سرپرست اداره محیط زیست شمیرانات با بیان اینکه زمانی که انسان زیستگاه حیوانات را تصاحب میکند، حیوان جایی برای رفتن ندارد، گفت: در این حالت حیوان مجبور به حضور در روستاها میشود، کسی که خانه اش تخریب میشود، به کجا برود، در شمیرانات برخی افراد از زمین خواری گذشته و به کوه خواری روی آوردهاند و در همین هفت الی هشت ماه نزدیک به ۸۰ پرونده اعلام جرم در این خصوص در شمیرانات داریم، خوب با این شرایط حیوان به کجا برود. شیخزاده گفت: نمیتوان جلوی حیوانات را برای زیستن در محل زندگی خود گرفت، طبیعت حیوان این است، به عنوان مثال نمیتوان جلوی یک انسان را گرفت، که کاری را انجام دهد، حیوانات نیز این طور هستند. وی افزود: در همین ناصرآباد شاهد تصاحب متعدد اراضی ملی هستیم، خوب این حیوانات درنده نیز وارد باغها میشود، حضور حیوانات در روستاها و باغات زمانی پیش میآید که حیوان گرسنه بوده و غذا نداشته باشد، همین امسال مردم به کوهها رفته و رُستنیها را میکندند، حال آن که این حیوانات از ریشه رُستنیها تغذیه میکنند، انسان میرود، غذای این حیوانات درنده را میآورند و این حیوان گرسته مجبور به حضور در مناطق روستایی میشود. آن چه مسلم به نظر میرسد، این است، که ایجاد یک تعادل بین گونههای جانوری و عدم تصاحب زیستگاه و غذای آنها از سوی انسان، میتواند به وقوع حوادث ناشی از حضور این حیوانات در روستاها منجر شود، از سویی دیگر از مسئولان انتظار میرود، با ایجاد تمهیدات مناسب و اتخاذ تدابیر لازم نگرانیهای موجود برای روستاییان را کاهش دهند.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه سبزینه، تاریخ انتشار 19 آبان 97، کدمطلب: 714/5/57470/0 ، www.sabzineh.org