شعارسال: چهارمین جشنواره و نمایشگاه گیاهان دارویی، فرآوردههای طبیعی و طب ایرانی (سنتی) پس از برگزاری سهدوره موفق، با مشارکت حداکثری فعالان علمی و تجاری برگزار شد. بازنمایی آخرین پیشرفتهای علمی و صنعتی در محصولات فناورانه گیاهان دارویی و فرآوردههای طبیعی در راستای گسترش اقتصاد غیرنفتی، وفاق ملی در جهت رفع موانع و شکافهای پیشروی توسعه صنعت گیاهان دارویی، عزم ملی و همافزایی سازنده در راستای عملیاتی کردن نقشه راه اجراییسازی سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی، ارتقا و ترویج فرهنگ اقتصاد دانشبنیان بهمنزله پیشرانی برای تحرک بخشی به اقتصاد مقاومتی بر مبنای زیستبوم کارآفرینی، فراهمآوری زمینه تعامل جدید و موفق بین فعالان عرصه گیاهان دارویی و ایجاد فضای رقابتی راهگشا همگام با رشد کمی و کیفی محصولات و برندسازی محصولات باکیفیت داخلی ازجمله اهداف برگزاری چهارمین جشنواره و نمایشگاه گیاهان دارویی، فرآوردههای طبیعی و طب ایرانی (سنتی) بود. همچنین فراهمسازی بستری جهت مشاوره ساختارمند و مبادلات ایدههای نوآورانه و فناورانه بین پژوهشگران و بنگاههای اقتصادی بهعنوان زیرساختهایی برای تجاریسازی یافتههای پژوهشی، تسهیل فرآیند شتابدهی در جهت تشکیل و تقویت کسب و کارهای نوپا (استارتاپها) با حضور شتابدهندهها از دیگر اهدافی است که این نمایشگاه چهارمین دوره را برگزار کرد. در این رابطه با پیمان فلسفی، مدیرکل حوزه نمایندگی ولی فقیه در وزارت جهاد کشاورزی، به گفتوگو نشستیم که در ادامه میخوانید.
درباره نمایشگاه گیاهان دارویی و حضور نماینده ولی فقیه در وزارت جهاد کشاورزی در چهارمین نمایشگاه گیاهان دارویی توضیح دهید.
نمایشگاه گیاهان دارویی امسال در تهران با اهداف پررنگتر کار خود را از ۲۱ آبانماه آغاز کرد و تا ۲۴ آبانماه نیز ادامه داشت. حوزه نمایندگی ولی فقیه برای دومین سال متوالی بود که با هدف ترویج و ارائه آثار فرهنگی مرتبط با گیاهان دارویی و طب اسلامی به بازدیدکنندگان، در نمایشگاه گیاهان دارویی حضور یافت. در این نمایشگاه «دانشنامه منابع طبیعی و محیط زیست (جلد سوم)» هم در اختیار علاقهمندان قرار گرفت. طی سال گذشته در همین نمایشگاه جلد دوم و اول عرضه شد و جلد چهارم نیز در دست چاپ است که بهزودی منتشر خواهد شد. قرارداد جلد پنجم نیز منعقدشده است. بخش عمده محتوای این دانشنامه اسلامی، منابع طبیعی و کشاورزی در ارتباط با گیاهان دارویی است. به همین دلیل مورد توجه و استقبال شرکتکنندگان قرار گرفت. دانشنامه اسلامی کشاورزی دارای ۲۰ جلد است که از حدود ۱۰ سال پیش کار تدوین آن آغاز شده است. امید است تا پنج سال آینده ۲۰ جلد به چاپ برسد و به بازار عرضه شود. خدمات مشاورهای طب اسلامی و سنتی از دیگر برنامههایی است که از سوی حجتالاسلام و المسلمین حاج آقا نوروزی، یکی از مسئولان در حوزه نمایندگی ولی فقیه در استان ایلام ارائه شد. البته وزارت جهاد کشاورزی چندین غرفه در نمایشگاه داشت که یکی از آنها به حوزه تحقیقاتی و آموزشی وزارت جهاد کشاورزی تعلق داشت.
برند حلال از مباحثی که این روزها در بخش گیاهان دارویی مطرح است؛ درباره طرح اولیه آن و تأثیر آن در صادرات و واردات گیاهان دارویی توضیح دهید.
برند حلال به مواد پروتئینی اختصاص دارد، نه گیاهان دارویی. اصل موضوع حلال به محصولات پروتیئنی، دامی و انواع گوشت که از دامی تهیه میشود، ارتباط دارد؛ چراکه حلال بودن آن حائز اهمیت است. یک بخش از تولیدات حلال هم به محصولات دارویی، آرایشی و بهداشتی مربوط میشود که در دنیا خصوصاً در کشورهای اسلامی بخشی از تولیدات حلال را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که کشورهای غیراسلامی و غیرمسلمان از محصولات حلال استقبال خوبی داشتهاند. برند حلال در حال حاضر برند شناخته شده در دنیا است. امروزه همه به این موضوع آگاهی دارند که محصول حلال از سلامت، کیفیت و استاندارد بالایی برخوردار است و در عین حال پاک و طیب است. ما بهواسطه استفاده از محصولات حلال میتوانیم شاهد اثرات مثبت باشیم. در دین مبین اسلام هم توصیه شده که از محصولات حلال استفاده شود. در عین حال گردش مالی محصولات و تولیدات حلال در دنیا حدود چهارهزار میلیارد دلار در سال است. این حجم از گردش مالی نشاندهنده عظمت صنعت حلال در دنیاست. این در حالی است که ایران با وجود داشتن محصولات حلال تنها ۰/۷ (هفتدهم درصد) از بازار جهانی را در دست دارد و دلیل آن این است که با وجود اینکه تمام محصولات ایران حلال است؛ اما استانداردسازی، بستهبندی و عرضه مناسبی در بازار جهانی ندارد. بههمین دلیل از کشورهایی مثل ترکیه، اندونزی، مالزی عقب هستیم. البته اقداماتی در این رابطه انجام شده است. قانون هم سازمان ملی استاندارد را بهعنوان تنها دستگاه گواهیکننده نشان حلال معرفی کرده است؛ اما به موجب قانون تمام این اتفاقات و نظارت شرعی در تولیدات حلال در ایران تحت کنترل و نظارت حوزه نمایندگی ولی فقیه در وزارت جهاد کشاورزی انجام میشود. امیدواریم در آینده نه چندان دور شاهد حضور بهتر و گستردهتری از محصولات حلال ایران در بازار بینالمللی باشیم که مستلزم استانداردسازی این محصولات براساس استاندارد جهانی است. ایران کشوری اسلامی است که بهتبع واردات و صادرات آن نیز اسلامی انجام میشود؛ بهعبارتی هم کالاهای وارداتی و هم کالاهای صادراتی باید اسلامی باشند.
چه دغدغهای دیده شد که برند حلال با حضور و نظارت مستقیم نمایندگی ولی فقیه در وزارت جهاد شکل گرفت؟
برند حلال اساساً یک موضوع شرعی و اسلامی است، استفاده از مواد غذایی حلال بهعنوان یکی از ارزشهای دینی تلقی میشود و در احکام شرعی این موضوع مورد تأکید قرار گرفته است. فقها و دانشمندان اسلامی بر این موضوع حساس هستند و براساس تعالیم دینی و آیات الهی و روایات ائمه اطهار این مبانی فقهی مورد توجه قرار گرفته است. براساس مصوبه مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۸۷ نظارت شرعی بر ذبح و صید به حوزه نمایندگی ولی فقیه محول شد و نامه اجرایی آن سال ۸۸ تصویب و ابلاغ شده و موظفیم قانوناً تمام فعالیتهای حلال در کشور را تحت نظارت داشته باشیم که برای آن هم سازکاری داریم و ۷۰۰ ناظر شرعی از روحانیون و طلبهها در امر نظارت بر واردات محصولات پروتئینی در کشورهایی مانند برزیل، استرالیا، هندوستان، ارمنستان، قزاقستان، آذربایجان و روسیه، هلند، دانمارک و در ایران نیز مستقر هستند.
تاکنون تخلفی هم گزارش شده است؟
بله، تخلفاتی بعضاً در داخل و خارج رخ میدهد. البته میزان تخلفات داخلی بسیار کمتر از تخلفات صورت گرفته در خارج است. ناظران شرعی ضابطان قانونی هم هستند و با تخلفات مطابق قانون برخورد میکنند و حکم توقف تولید صادر میکنند.
سایت شعارسال، با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از روزنامه سبزینه، تاریخ انتشار: 26آبان1397 ، کدخبر: 57733: www.sabzineh.org