شعارسال: هفته گذشته روحانی در هنگام ارائه لایحه بودجه سال ۹۸ به مجلس طی صحبت های خود بطور مشخص در رابطه با هلدینگ شستا گفت: " این همه بنگاه اقتصادی به عنوان شستا چقدر سودآوری دارد"؟
شاید به تعبیری روحانی تنها مقام باقیمانده است که تا امروز به مسئله شستا ورود نکرده بود.
به اذعان بسیاری از کارشناسان، هلدینگ شستا آیینه تمام نمائی است از اقدامهای ناصواب و ناکارآمدی که طی سالهای گذشته به بهانه خصوصی سازی با بخشی از بهترین و سودآورترین مراکز اقتصادی کشور انجام شده است.
بنابرآمارهای موجود در حال حاضر شستا مجموعه عظیمی ازشرکتها و موسسات مالی وکارخانجات رادرسیطره مدیریتی خوددارد.
گفته میشود در حال حاضر هلدینگ شستا بیش از ۱۰۰۰ واحد کارخانه و شرکت زیرمجموعه دارد که اگر هر کدام بطور میانگین ۵ هیات مدیره داشته باشند ۵۰۰۰ پست مدیریتی دراین مجموعه وجود دارد که همین آمار کافی است تا شاید در بیشتر مواقع مورد هجوم وابستگان افراد ذی نفوذ به این مجموعه برای در اختیار گرفتن پست های درآمدزای مدیریتی قرار بگیرد. نمونه این ادعا را میتوان در کوچ گروهی مدیران سایپا به شستا جستجو کرد که منجر به مشغول به کار ۱۵ مدیر سابق سایپا در شرکتهای زیرمجموعه شستا شد.
در این بین بنابر اظهارات برخی از کارشناسان، در مجموعه عظیم شستا هلدینگ نفت و پتروشیمی تاپیکو همواره از ویژگی ممتازتری در چشم صاحبان نفوذ برای در اختیار گرفتن پست های مدیریتی قرار داشته است.
تاپیکو به دلیل در اختیار داشتن سهام عمده و مدیریتی برخی مجتمعهای پتروشیمی و پالایشگاهی از جمله پالایشگاه ستاره خلیج فارس همواره تلاش داشته با شرکت ملی صنایع پتروشیمی همراهی مناسبی داشته باشد. شاید در همین راستا بود که از جمله افرادی که برای یک دوره یک ساله در راس مدیریت آن مجموعه قرار گرفت مهندس محمد حسن پیوندی بود. پیوندی از مدیران با سابقه و بازنشسته پتروشیمی بود. آخرین مسئولیت وی در زمان حضور مهندس شعری مقدم مدیرعامل پیشین پتروشیمی، قائم مقام مدیرعامل پتروشیمی بود. در زمان انتصاب مرضیه شاهدائی به عنوان مدیرعامل پتروشیمی طبق صورتجلسه تنظیمی و امضاء شده در دفتر زنگنه قرار بود وی نیز همزمان با مدیرعاملی شاهدائی به عنوان عضو اصلی هیات مدیره هلدینگ خلیج فارس معرفی شود.
اما به اذعان برخی از کارشناسان، فشار افراد مخالف وی در هلدینگ خلیج فارس زنگنه را از این کار منصرف کرد تا پیوندی بابت این بدقولی وزیر از وی گله مند باشد. حکم مدیرعاملی تاپیکو به تعبیری هدیه زنگنه برای دلجوئی از پیوندی بود. اما بنابراظهارات کارشناسان، مشکل اصلی این بود که فضای تاپیکو به تاسی از شستا بسیار سیاسی و توام انتظارات افراد ذی نفوذ و مراکز قدرت شده بود. اینچنین بود که پیوندی بیش تر از یک سال در آن مجموعه دوام نیاورد و با در اختیار گرفتن پست تشریفاتی ریاست هیات مدیره تاپیکو از مقام مدیرعاملی کنار گذاشته شد.
به باور اغلب کارشناسان و صاحب نظران حوزه نفت و انرژی در حال حاضر فضای مدیریتی شستا و تاپیکو چنان از راهبرد کلان نگر و کارآمد خالی شده که به تعبیری مانند یک ساختمان کلنگی فقط باید آن را کوبید و از نو ساخت و این اقدام از دست هر سرمایه گذاری ساخته نیست.
سایت شعارسال، با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از سایت نفتی ها، تاریخ انتشار: 9دی1397 ، کدخبر: 4660: naftiha.ir