شعار سال:درحالیکه طبق قانون باید نرخ انواع نانهای سنتی اعم از سنگک و بربری براساس تعرفه مشخصشده در معرض دید مشتریان نصب شود، با اینحال شاهدیم این کار از سوی برخی واحدهای نانوایی انجام نمیشود. از سوی دیگر در برخی موارد شاهدیم که برخی نانوایان فروش نان کنجددار را نه به درخواست مشتری که به اجبار و با قیمت بالاتر انجام میدهند که این موضوع با اعتراض برخی افراد مواجه میشود، بهطوریکه براساس گزارش میدانی برخی نانوایان با این عنوان که نان ساده به اتمام رسیده و تنها کنجدی داریم، اقدام به افزایش قیمت میکنند یا برخی نانوایان سنگکی نیز بهجای عرضه نان سنگک ساده با نرخ یکهزار و 800 تومان، اقدام به افزودن میزان ناچیزی کنجد روی نان کرده و آن را دوهزارتومان عرضه میکنند. همچنین در شرایطی که طرح نظارت بر نانواییها افزایش یافته و واحدهای نانوایی مکلف به نصب نرخنامه نان در معرض عموم هستند؛ اما هنوز هم بهطور نامحسوس برخی نانوایان به عناوین مختلف نان را گرانتر به مردم عرضه میکنند. علاوهبر این، با توجه به اینکه دورریز انواع نان سنتی در خانوادهها بهشدت بالاست، باید در فرمولاسیون تهیه نان یا روشهای نگهداری آن تجدیدنظری صورت گیرد.
سود هنگفت فروش اجباری نان کنجدی در جیب نانواییها
در این زمینه رضایی، یکی از مشتریان نانوایی سنگکی، گفت: اگرچه کیفیت نان به نانوایی مورد نظر وابسته است، با وجود این نانهایی که خریداری میکنیم، عمدتاً بعد از چند ساعت دیگر قابلمصرف نیست و به اصطلاح بیات میشود و همین امر باعث شده که دورریزمان زیاد شود.
احمدی، یکی دیگر از افراد حاضر در صف نانوایی، هم اظهارداشت: آنچه هنگام خرید نان مشاهده میشود، این است که نانواییها از ترازو برای کشیدن وزن خمیر استفاده نمیکنند و درصورت اعتراض نیز میگویند نان نداریم و به هرجایی که میخواهید شکایت کنید.
وی افزود: مورد دیگری که در تمام نانواییها دیده میشود، این است که نان کنجدی را به اجبار میفروشند و درصورت اعتراض و درخواست نان ساده عنوان میکنند «صبر کن تا برایت نان ساده پخت کنیم!» که این حرکت در واقع بهنوعی تحقیر مشتری است و درصورتیکه مشتری بخواهد برای تهیه نان ساده صبر کند، حداقل او را 20دقیقه معطل میکنند تا از گفته خود پشیمان شود.
این شهروند تهرانی خاطرنشانکرد: شخصاً برای بررسی اینکه هر کیلو کنجد برای نانواییها چقدر تمام میشود، به یک فروشگاه رفتم و یک کیلو کنجد را با قیمت 32هزار تومان تهیه کردم. هر نانوا برای یک قرص نان 10 گرم کنجد مصرف میکند و به این ترتیب نان سنگک یکهزار و 800 تومانی را تا سههزار تومان به مردم میفروشد. یک کیلو کنجد برای 100 نان مصرف میشود و نانوا از فروش این کنجد برای 100 قرص نان 90 هزار تومان سود میکند.
وی ادامه داد: اگر حساب کنیم که یک نانوایی در روز یکهزار قرص نان کنجدی بفروشد، روزی 900 هزار تومان و ماهی 27میلیون تومان فقط از بابت گرانفروشی و فروش اجباری نان کنجدی بهدست میآورد که این یک نمونه از تخلفات آشکار نانواییهاست. این در شرایطی است که مسئولان فقط دم از نظارت بر بازار میزنند؛ اما در عمل هر نانواییها ساز خود را میزنند و به گرانفروشی خود با وجود شکایتهای مکرر به نهادهای نظارتی ادامه میدهند.
رسولی، یکی دیگر از بانوانی که در صف نانوایی منتظر رسیدن نوبت خود بود، درخصوص میزان کیفیت نان گفت: کیفیت نانها به هیچوجه قابلقبول نیست. در زمان رئیسجمهور پیشین نانواییهای آزادپز را ایجاد کردند و گفتند این نانواییها نان را به قیمتی آزاد و باکیفیت بالاتر پخت میکنند؛ درحالیکه به گفته یکی از بستگانما که در نانوایی کار میکند، نانوایان اغلب آرد درجه یک و دو را با هم مخلوط میکنند تا سود بیشتری بهدست آوردند.
فروش نان به نرخ اتحادیه، برای نانوایان صرفه اقتصادی ندارد
اکبری، یکی از نانوایان سنگکی است که تحتعنوان آزادپز در منطقه 6 تهران مشغول فعالیت است. وی گفت: نظارت بر قیمت نان در تهران بسیار بیشتر از شهرستانهاست. قیمتگذاریها در تهران برعهده سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان و وزارت صمت است، درحالیکه قیمتگذاری نان در شهرستانها برعهده استانداری است.
وی افزود: فروش نان به نرخ اتحادیه برای ما صرفه اقتصادی ندارد و اکنون اجاره مغازه به حدی بالاست که ناگزیر به این کار هستیم.
سعیدی، یکی دیگر از نانوایان منطقه 6 تهران، در اینخصوص گفت: از افزایش قیمت بنزین واهمه داریم و با وجود اینکه هنوز افزایش قیمت بنزین تأثیر آنچنانی بر روی قیمتها نگذاشته، اما احتمال میدهیم که تا چندماه آینده شاهد افزایش نرخ کرایههای حمل و نقل ازجمله کرایه حمل آرد باشیم.
نرخنامه در 95 درصد نانواییهای کشور نصب شدهاست
هرچند مشاهدات عینی ما نشان میدهد که نرخنامه در بیشتر نانواییها نصب نشده، اما رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران نظر دیگری دارد. وی گفت: براساس گزارشها، درحالحاضر نرخنامه نانها در نانواییهای سطح کشور نصب شدهاست. هرچند در برخی موارد دیده میشود که محل نصب نرخنامهها در محلی غیرقابل رویت عموم قرار دارد یا ممکن است محلی که نصب شده، نامناسب باشد.
بیژن نوروزمقدم اظهار داشت: 95 درصد از نانوایان سطح شهر نرخنامه نان را دریافت و در نانواییهای خود نصب کردهاند. با این حال امکان اینکه افراد معدودی تخلف کنند نیز وجود دارد. در مجموع واحدهایی که به این کار تمکین کردهاند، زیاد است و تنها پنج درصد از نانواییها سطح شهر هنوز اقدام به نصب نرخنامه نکردهاند که با متخلفان برخورد میشود.
نوروزمقدم درخصوص نحوه نظارت برای نصب نرخنامهها نیز گفت: 35 ناظر از سوی اتحادیه نانوایان سنتی و اصناف موظف بر نظارت در این زمینه هستند. از سوی دیگر بازرسان سازمان صنعت، معدن و تجارت نیز برای تحقق این امر با ما همکاری میکنند.
وی تخلف برخی نانواییها برای فروش اجباری نانهای کنجددار را غیر قابلقبول دانست و افزود: در بحث نان چیزی تحتعنوان فروش اجباری نداریم و اتحادیه با این موضوع مخالف است. در واقع نانوا باید نانی را که مدنظر مردم است تهیه و عرضه کند؛ اگرچه گاهی دیده میشود که بهعلت اتمام نان ساده، به اختیار میتوان نانهای دیگر را خریداری کرد، در غیر اینصورت مردم باید درخواست خود را مطالبه کنند.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران با بیان این موضوع که هر صنفی مشکلات خاص خود را دارد، عنوانکرد: در اتحادیه درحال پیگیری مشکلات از طریق مراجع ذیربط هستیم. همانطور که میدانید، پس از تلاشهای پنج ساله در نهایت طی 9ماه برگزاری جلسات فشرده که با تمامی مسئولان داشتیم، توانستیم به یک نتیجه خوب در حوزه نرخنامه نانها برسیم؛ لذا اگر دولت بهطور سالانه و براساس تورم موجود نرخ نان را اعلام کند، دیگر با این مشکلات در حوزه قیمت نان روبهرو نیستیم و در این حالت نانوا، مردم و دولت راضی است.
نوروزمقدم در پایان خاطرنشانکرد: مردم در صورت مواجهه با هرگونه تخلفی میتوانند با شماره 124 بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت بهصورت شبانهروزی یا با تلفن 77503313 بازرسی اتحادیه که در زمانهای اداری پاسخگو است، در ارتباط باشند و تخلف مشاهده شده را اعلام کنند.
گفتنی است، نرخنامه نان با دو رنگ سبز و آبی بین نانواییهای دولتی و آزادپز تهران آبانماه سال جاری، پس از پنجسال توزیع شد. تمام نانواییها موظفند که نرخنامه جدید را نصب کنند و در صورت تخطی از این امر، مشمول جریمه میشوند. در نرخنامه جدید، تکالیفی برای نانوایان مشخص شدهاست و تمام نانواییها اعم از آزادپز و دولتی مکلف به انجام شش تکلیف هستند. نخست آنکه نانوایان مکلفند نان را با اولویت ساده عرضه کنند. دومین تکلیف نیز ارائه نان با کیفیت مطلوب است. سومین تکلیف، الزام به رعایت کامل وزن چانه خمیر با رعایت حداکثر (دو درصد+-) از وزن مصوب است. براساس چهارمین تکلیف، حداکثر نرخ کنجد برای نان سنگک و بربری یکرو 500 تومان تعیین شدهاست. پنجم آنکه ارائه نان با افزودنیهای مجاز بیش از حد معمول یا وزن بیشتر بنا به درخواست مشتری مجاز است. ششم آنکه در صورت عدم رعایت هر یک از موارد فوق طبق قانون رسیدگی خواهد شد. اما برای نانوایان آزادپز به جز موارد ذکر شده، دو تکلیف دیگر نیز مشخص شده که عبارت است از: ملاک وزن نان سنگک، نان گرم است و سفارش نانهای رژیمی و خشک خارج از شمول وزن است.
شعار سال،با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه سبزینه،تاریخ انتشار:19آذر1398،کد خبر:79000،sabzineh.org