پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۲۴۹۳۹۲
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار : ۲۰ آذر ۱۳۹۸ - ۲۳:۴۷
قلعه باستانی «یالدور» شهر مرند با قدمتی ۶ هزار ساله، زیر تلی از خاک بی‌توجهی مسئولان میراث فرهنگی، به خرابه‌ای تبدیل شده و در حال تخریب صددرصد است.
شعارسال: قلعه باستانی «یالدور» شهر مرند با قدمتی ۶ هزار ساله، زیر تلی از خاک بی‌توجهی مسئولان میراث فرهنگی، به خرابه‌ای تبدیل شده و در حال تخریب صددرصد است.
 
 شهرستان مرند که در شاهراه بین‌المللی آسیا و اروپا قرار دارد، یکی از شهرهای زیبا خطه آذربایجان‌ شرقی محسوب می شود، باغ‌ های زیبا در ورودی این باغ شهر، خوش آمدگوی مسافران و گردشگران داخلی و خارجی است.
 
در بدو ورود به شهر، تپه باستانی، مساجد تاریخی و بازار قدیمی مرند نظر هر گردشگری را به خود جلب می‌کند؛ سابقه تاریخی شهر مرند به چند قرن پیش از میلاد مسیح می ‌رسد و در دوره‌‌های آشور و کلده، اقوام بسیاری در این شهر سکونت داشتند؛ براساس نوشته‌ های تورات، مادر حضرت نوح در شهر مرند دفن شده و در روایتی احتمال دفن حضرت نوح نیز در این شهر آمده است، این مقبره در مسجد بازار این شهر قرار دارد.
 
شهرستان مرند با تاریخ ۶ هزار ساله، بیش از ۱۵۰ اثر تاریخی و فرهنگی در سینه دارد اما از داشتن موزه و اداره مستقل میراث فرهنگی محروم است و به صورت نمایندگی اداره می شود، به طوری‌که به دلیل کم‌توجهی متولیان میراث فرهنگی و گردشگری در حفظ  آثار تاریخی کهن و قدیمی، مانند کتیبه محراب مسجد جامع با قدمت ۹۰۰ ساله و قله باستانی «یالدور» با قدمت ۶ هزار سال، شاهد تخریب و از بین رفتن بسیاری از اماکن تاریخی و فرهنگی در این شهرستان هستیم.
 
شهرستان مرند دارای قلعه باستانی «یالدور» با ۶ هزار سال قدمت و پیر خموش و آثار و ابنیه ‌های بیش از ۴ هزار ساله در روستاها و مناطق تاریخی از داشتن هتل و موزه محروم و هر روز شاهد تخریب و غارت میراث فرهنگی هستیم.
 
کم‌‌توجهی متولیان میراث فرهنگی در حفظ آثار تاریخی و کهن، موجب از بین رفتن کتیبه ‌ای با قدمت ۹ هزار ساله و قله باستانی «یالدور» با قدمت ۶ هزار ساله شده است.
 
ضرورت بررسی کارشناسانه قلعه یالدور
 
یکی از بزرگترین نشانه های قدمت تاریخی شهر مرند، وجود بقایای یک تپه باستانی در مرند است که در محدوده شرقی شهر قرار گرفته است، این تپه قریب به یقین از بقایای یکی از ۲۲ قلعه خاکی اورارتویی است که در حملات پادشاه آشور(سارگن دوم) تخریب شده است.
 
دکترا تاریخ می‌گوید: برخی این قلعه را تپه خاکستری نامیده اند بدین معنی که تشکیل تپه را باقیماند خاکسترهای یک جایگاه و آتشکده زرتشتی دانسته‌اند و آن را آتشکده مانداگارانا نام نهاده‌اند، اما در بررسی کارشناسانه به غیر از دولایه خاکستری به ضخامت، ۱۰ یا۲۰ سانتیمتر که در یک سطح افقی در تمام تپه دیده می‌شود که آن‌هم می‌تواند از بقایای آتش‌سوزی اشیا و سقف‌های اتاق‌های قلعه در مواقع تخریب ایجاد شده باشد، به غیر از این لایه‌های خاکستری، بقیه قلعه از خاک است چرا که این تپه پس از این لایه خاکستری دوباره مورد سکونت ساختمان‌سازی قرار گرفته است و این‌طور که دیده می‌شود این سکونت و تخریب، چندین بار تکرار شده است.
 
میرهدایت سیدمرندی می‌افزاید: این را نیز باید اضافه کرد که اگر جهانگردان و باستان شناسانی از وجود تپه خاکستری مرند خبر داده‌اند این تپه نیست بلکه تپه خاکستری مورد بحث در شمال و پشت باغ رضوان به طرف کوره‌های آجر پزی قرار دارد که در اثر خاکبرداری برای کود باغات در کل از بین رفته و به صورت گودال خیلی وسیعی در آمده و این بوده که توسط مولفان این دو تپه به جای هم اشتباه گرفته شده است.
 
وی همچنین تصریح می‌کند: یکی دیگر از تپه‌های مشابه یالدیر، در نزدیکی روستا باری(باروج) و در کنار رودخانه ذیلبیر و کنار جاده یامچی قرار دارد که به هر حال برای کشف مستندات تاریخی و سرگذشت منطقه مرند کندوکاو در این ۲ قلعه به همراه تپه باستانی گرگر، باید مورد بررسی کارشناسانه قرار بگیرد.
 
 
یالدور؛ موزه طبیعی تمدن‌ها در مرند
 
قلعه باستانی ۶ هزار ساله «یالدور» مرند خاک بی‌توجهی مسئولان شهرستان مرند را می خورد، در شرایطی که گردشگران جهانی به دنبال کشف چنین فرصت‌های باستانی هستند این جاذبه گردشگری در شهر مرند زیر تلی از خاک به فراموشی سپرده شده و رفته رفته به خرابه ای تبدیل می‌شود و در حال از بین رفتن است.
 
تپه‌های باستانی فراوانی در ایران وجود دارند که تنها شمار کمی از آن‌ها مورد حفاری علمی قرار گرفته است، یکی از این تپه‌ها در محله یالدور مرند واقع شده است، برخی محققان می‌گویند این تپه باقی مانده یک آتشکده است.
 
دانش آموخته آلمان و یکی از طراحان شهرسازی، نتایج تحقیقات خود را راجع به تپه های باستانی مرند در شماره ۱۵۱ فروردین ۱۳۵۵ (جلد ۷) صفحه ۷۲ ماهنامه «دانشمند» به این صورت بیان کرده است: «این مکان شاید تنها مکانی است که به صورت یک موزه طبیعی آثار ۳ تمدن را در دل خود داشته باشد اما متأسفانه اکنون به صورتی متروک و بی‌ارزش و بدون استفاده توریستی و علمی مانده است.» جالب اینکه با گذشت بیش از ۴۰ سال از نگارش این گزارش، این قلعه همچنان متروکه مانده است!
 
فرخ زمانی ‌شتیانی در این گزارش ادامه می دهد: «در جوار شهر مرند که به شهر نوح نیز موسوم است تپه ای قرار دارد که قدمت تمدن این منطقه را که واقعا به قدمت فرض نوح است ثابت می‌کند، در این تپه آثار تمدن‌های یخبندان «عصر حجر پیر»، تمدن پس از آخرین دوره یخ تمدن قبل از تاریخ «عصر حجر جوان» و تمدن برنز که پایه تاریخ ایران را تشکیل می‌دهند، وجود دارد و به نظر اینجانب بسیار به جاست که از سوی زمین شناسان ایرانی مورد بررسی و کاوش قرار گیرد».
 
قلعه باستانی مرند ساماندهی می شود
 
مسئول نمایندگی میراث فرهنگی شهرستان مرند ابراز می‌کند: این قلعه تاریخی در سال ۱۳۴۷ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
 
امیر جدایی می‌افزاید: با توجه به محدودیت اعتبارات و اولویت‌بندی سایر پروژه‌ها، بر روی ساماندهی این  تپه باستانی در سال جاری و سال بعد، تمرکز خواهیم کرد.
 
اما یکی از اهالی مرند می‌گوید: این قلعه به محل جمع شدن سگ‌های ولگرد تبدیل شده است، از مسئولان می‌خواهیم به این مشکل رسیدگی کنند.
 
بسیاری از اهالی و همسایگان قلعه یالدور نیز از زباله دانی شدن این محل به شدت انتقاد کردند.
 

شعار سال،با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته  از  سایت خبری اسکان نیوز  ،تاریخ انتشار:  19   آذر 1398،کدخبر:  24417 ،www.eskannews.com
اخبار مرتبط
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
۱۷:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۴
0
0
از این اثار های باستانی و طبیعی زیاده که با بی توجهی مسئولین رو به نابودی هستند.
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین
پرطرفدارترین