*ایجاد اشتغال و نگهداری از نخبگان مهم ترین دغدغه مسئولان
در این زمینه «سورنا ستاری»، معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری در نشست هم اندیشی استادان نخبه و استادیاران جوان با موضوع اشتغال نخبگان اظهار داشت: آیین نامه های بنیاد ملی نخبگان در حال تغییر است و بر اساس این تغییرات دامنه شناسایی نخبگان در حال گسترش است و در این راستا، تمرکز زدایی و توانمندسازی به عنوان مهم ترین برنامه در این بخش در دستور کار قرار گرفته که برای اجرای موفق این برنامه ها نیازمند همراهی نخبگان هستیم.
وی ایجاد اشتغال و نگهداری از نخبگان را از مهم ترین دغدغه های مسئولان در کشور دانست و خاطرنشان کرد: باید با توجه به امکانات موجود کشور برای ایجاد اشتغال نخبگان اقدام شود که در این حوزه، آیین نامه ها و مقررات مناسبی نیز تدوین و ابلاغ شده که امیدواریم با اجرایی شدن این آیین نامه ها گامهای مؤثرتری در استخدام و جذب نخبگان برداشته شود.
*مشکل مالی برای شرکت های دانش بنیان نداریم
دکتر ستاری، حمایت های مناسب مالی از طرح و ایده های مربوط به شرکت های دانش بنیان را از اولویت های کاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری عنوان کرد و افزود: صندوق نوآوری و شکوفایی به منظور حمایت مالی از طرح و ایده های شرکت های دانش بنیان ایجاد شده که مدیریت این صندوق ها با استادان دانشگاه ها و اعضای هیأت علمی است.
*تسهیلات 300 میلیونی برای شرکت های نوپای دانش بنیان
وی افزود: از شرکت های دانش بنیان نوپا، تا سقف 300 میلیون تومان تسهیلات قرض الحسنه با هدف تسریع در فعالیت این شرکت ها حمایت خواهد شد که در این زمینه از همه افراد و نخبگان دعوت می کنیم، طرحهای اشتغالزای خود را برای دریافت این حمایت ها معرفی کنند.
* حمایت از نخبگان خوزستانی
«علیرضا زراسوندی» رئیس بنیاد ملی نخبگان خوزستان در خصوص برنامههای این بنیاد اظهار داشت: ۳۴۵ نخبه در حوزههای مختلف دراستان شناسایی شدهاند که از این تعداد ۱۹۹ نفر از تسهیلات بنیاد بهرهمند شدهاند. همچنین این بنیاد با رصد و اجرای طرحهای پژوهشی پارک علم و فناوری استان توانسته 140 شرکت دانش بنیان را فعال کند.
وی با اشاره به اینکه بنیاد نخبگان خوزستان از سال 91 آغاز به کار کرده، خاطرنشان کرد: 270 هزار دانشجو و 4 هزار هیأت علمی در خوزستان وجود دارند که باید زیرساختهای لازم برای اجرای طرحهای پژوهشی آنان فراهم شود. جامعه هدف این بنیاد تنها دانشگاهیان نیستند بلکه ۵۰ درصد از طرحها به آموزش و پرورش اختصاص یافته که از مهمترین آنها میتوان به طرح شهاب (شناسایی دانشآموزان نخبه و حمایت مالی این گروه تا دانشگاه) اشاره کرد که در مرحله دوم به صورت مرکز آزمایش در خوزستان اجرا میشود.
*خدمت سربازی نخبگان در مراکز علمی
رئیس بنیاد ملی نخبگان خوزستان اظهار داشت: در خصوص خدمت سربازی نخبگان هماهنگی لازم با ستاد مشترک استان به عمل آمده و ترتیبی اتخاذ شده تا نخبگان دوران سربازی خود را در یکی از مراکزعلمی، صنعتی به صورت طرح بگذرانند. همچنین دانشجویانی که در شرکت دانش بنیان استخدام شوند از خدمت سربازی معاف میشوند.
*اختصاص 44 میلیارد ریال به بنیاد نخبگان
وی افزود: اکنون بودجهای در حدود ۴۴ میلیارد ریال به بنیاد نخبگان خوزستان اختصاص داده شده که برای انجام طرحها لازم است این مبلغ بیشتر شود. از جمله مشکلاتی که درحوزه علمی و تحقیقاتی استان وجود دارد این است که خیرین کمتر به حمایت از نخبگان میپردازند، در حالی که این بنیاد شرایطی را فراهم کرده تا افرادی که وضعیت مالی مناسبی دارند در صورت تمایل یک یا چند نفر نخبه را تحت پوشش مالی قرار دهند و از طرف بنیاد هم برای تشویق و تجلیل از این خیرین جوایزی به نام «خیر نخبه پرور» اهدا میشود.
زراسوندی اظهارداشت: با توجه به نیاز دانشآموزان استان، بنیاد ملی نخبگان خوزستان با استفاده از دانشجویان دارای رتبههای اول تا صدم هر گروه تحصیلی به برگزاری اردوهای جهادی با هدف ارتقای سطح علمی و تقویتی کنکور دانشآموزان مناطق نیازمند اقدام میکند.
*اجرای طرح «دوست علمی» در خوزستان
سرپرست بنیاد نخبگان خوزستان خاطرنشان کرد: نخبگان و استعدادهای برتر، افراد حائز رتبه در المپیادهای ملی و بینالمللی، مخترعان و مبتکران دارای اختراع ثبتشده یا داوریشده در جشنوارههای منطقهای یا ملی، رتبههای برتر آزمون سراسری، استادیاران جوان، استادان نمونه کشوری، افراد صاحب مقام در المپیادهای ورزشی، نفرات برتر مسابقات ملی و بینالمللی قرآنی از گروههای تحت حمایت بنیاد هستند. همچنین طرح دیگری با عنوان طرح «دوست علمی» دانشآموزان مقطع دبیرستان را به نخبگان وصل میکند تا مشکلات خود را برطرف کنند. در این طرح با برگزاری اردو نخبگان استانی شیوههای رسیدن به هدف خود را برای دانشآموزان بیان میکنند.
* حمایت بنیاد نخبگان از 500 نخبه مازندرانی
«داود دومیری گنجی» رئیس بنیاد نخبگان مازندران نیز در خصوص فعالیتهای این بنیاد، اظهار داشت: 500 نخبه مازندرانی در حوزههای علوم کشاورزی، صنعت، پزشکی، مهندسی پزشکی، علوم انسانی و... تحت حمایتهای بنیاد نخبگان استان قرار دارند. وی با بیان اینکه این بنیاد در استان به صورت رسمی از سال 90 افتتاح شده، افزود: سیاستگذاری و برنامهریزی برای پشتیبانی مادی و معنوی از نخبگان، شناسایی، هدایت و حمایت نخبگان به منظور ارتقای تولید علم در کشور، کشف، جذب و پرورش استعدادها و حمایت از شخصیتهای جامعالشرایط علمی، حمایت از نخبگان برای انجام فعالیتهای تحقیقاتی و کارآفرینی، ایجاد هماهنگی میان سازمانها و نهادهای مرتبط با نخبگان و نظارت بر فعالیتهای مربوط به آنان در اجرای سیاستها و برنامههای مصوب از وظایف بنیاد نخبگان مازندران است. این مسئول خاطرنشان کرد: کمک به فراهم کردن تسهیلات و امکانات لازم برای دسترسی محققان و نخبگان به تحقیقات جهانی و انتقال فناوریهای جدید به کشور در راستای تحقق اهداف توسعه علمی و متوازن کشور، کمک به فراهم کردن تسهیلات و امکانات لازم برای حضور نخبگان در همایشها از دیگر وظایف بنیاد ملی نخبگان است. دومیری گنجی با اشاره به تعریف استعداد برتر و نخبه تصریح کرد: بر اساس آییننامه نخبگی برگزیدگان آزمون سراسری ورود به دانشگاهها، برگزیدگان المپیادهای علمی دانشآموزی ودانشجویی، برگزیدگان آزمونهای جامع پزشکی، برگزیدگان مسابقات قرآنی، دانشجویان نمونه کشوری و برگزیدگان آثار بدیع و ارزنده هنری تحت پوشش بنیاد قرار دارند.
*کرمانشاه جزو ۳ استان برتر
«مریم اسلام پناه» رئیس بنیاد نخبگان کرمانشاه نیز بیان کرد: با توجه به ظرفیتهای بالای جوان و ضرورت حمایت از طرحهای جدید، این بنیاد از سال 89 در کرمانشاه آغاز بهکار کرد و تا 200 نخبه در سطح استان شناسایی شدهاند البته این تعداد به غیر از مخترعینی است که اختراع ثبت شده دارند. وی با اشاره به ارائه تسهیلات به نخبگان استان خاطرنشان کرد: بنیاد با شناسایی نخبگان امکاناتی ازجمله تسهیلات بانکی، سفر حج عمره، وام مسکن، نظام وظیفه و هدیه ازدواج را در اختیار آنان قرار میدهد.
* نخبگان در استان حضور ندارند
اسلام پناه کرمانشاه را از جمله ۳ استان برتر کشور در راستای مشارکت فعال در اجرای طرح شهاب دانست و افزود: با وجود اینکه تعداد زیادی از نخبگان در کرمانشاه حضور ندارند، اما این استان همواره نخبهخیز و نخبهپرور بوده است. رئیس بنیاد نخبگان کرمانشاه با بیان اینکه مهاجرت نخبگان تنها به معنای خروج آنان از کشور نیست، گفت: خروج نخبگان و رفتن آنان به سایر استانها نیز نوعی مهاجرت محسوب میشود که در حال حاضر بر اثر این مهاجرتها 80 درصد نخبگان در کرمانشاه حضور ندارند. بنیاد نخبگان توانسته با ارائه تسهیلات روند خروج نخبگان المپیادها را از 36 درصد به 23 درصد کاهش دهد. همچنین خروج نخبگان نفرات برتر کنکور از 23 درصد به 17 درصد نیز در استان کاهش یافته است. این مقام مسئول با اشاره به اجرای طرح شهاب در استان، اظهارداشت: حساسیت خاص مسأله شناسایی استعدادهای برتر در غرب کشور و بویژه استان کرمانشاه بنیاد نخبگان را وارد حوزه همکاری با آموزش و پرورش برای اجرای طرح «شهاب» کرد. رئیس بنیاد نخبگان استان کرمانشاه با بیان اینکه طرح شهاب از ۳ سال گذشته در این استان آغاز شده، افزود: خوشبختانه در این مدت مقامها و رتبههای کشوری خوبی داشتیم و لازم است که دامنه کار وسیعتر شود. با وجود حمایتهای بنیاد نخبگان از جوانان باید بدانیم که کشف استعدادها و بسترسازی برای بروز آن از اهمیت بالایی برخوردار است و هنوز راه زیادی تا رسیدن به حد مطلوب داریم.
با اندكي اضافه و تلخيص برگرفته از روزنامه ايران، سال بيست و يكم، شماره 6062 ، سه شنبه 5 آبان 1394، صفحه14