شعار سال:از آن جایی که شرایط اقتصادی کشور علل الخصوص صنعت نفتئ پتروشیمی طی دو سال گدشته و با تشدید تحریمهای آمریکا قدری پیچیده و سخت شد، واز سویی دیگر اوضاع دلار را هم دچار نوسانات شدید کرد علاقه مردم هم برای خرید کالا و سهام و سرمایه گذاری برآن بیشترشد از همین رو لزوم نظارت بر این موارد نیزباید بیشتر از گذشته مورد توجه قرار بگیرد.
در همین راستا و همچنین به دنبال وجود برخی ضعف های نظارتی درسامانه وزارت صمت، سامانه ای با عنوان بهین یاب شکل گرفت؛ این سامانه در واقع به نوعی گذرگاهی رسمی برای ورود برخی سرمایه های سفته بازی به بازاری مختلف از جمله صنعت نفت و پتروشیمی بود.
سامانه بهین یاب وزارت صمت در بحبوحه اجرای قانون هدفمندی یارانه ها راه اندازی شد و این امکان را برای وزارت صنعت، معدن و تجارت فراهم کرد تا با در اختیار داشتن اطلاعاتی همچون پروانه تولید واحدهای صنعتی نسبت به اختصاص سهمیه پیش بینی شده درآمد حاصل از اجرای این قانون اقدام کرده و شرایط را برای واحدهای تولیدی تسهیل کند. پس از گذشت مدتی از راه اندازی این سامانه، این اطلاعات تبدیل به مرجعی برای اختصاص سهمیه مواد اولیه تولیدکنندگان شد اما رفته رفته با بروز نشدن اطلاعات این سامانه مشکلات برای خرید مواد اولیه در حوزه های مختلف از جمله موضوع مرود بحث امروز یعنی پتروشیمی شد.
طی این سال ها با وجود اعلام چندین باره فعالان بازار پتروشیمی مبنی بر لزوم پایش اطلاعات این سامانه، اما برای به روز رسانی دقیق میزان سهمیه ها در این سامانه تعلل شد و حتی سهمیه های بیش از ظرفیت تولید نیز در آن به ثبت رسید. هر چند وزارت صمت بارها از پایش اطلاعات بهین یاب خبر داد اما به نظر میرسد این معضل هنوز نیز حل نشده و راه را برای برخی دلالان حوزه پتروشیمی هموارتر هم نموده است.
چند روز پیش نیز سعید ترکمان- رییس هیات مدیره انجمن ملی پلیمر ایران گفت: ۸۴۰۰ واحد صنعتی پلیمری دارای پروانه صنعتی در کشور وجود دارد که برخی از این واحدها نتوانستهاند برای خرید مواد اولیه موردنیاز خود کد معاملاتی دریافت کنند. ۱۰ هزار واحد صنفی نیز پروانه تولیدی- صنفی دارند و از این تعداد فقط ۲۸۰۰ واحد تولیدی موفق شدهاند برای خرید مواد اولیه در سامانه بهینیاب ثبت نام کردهاند.
ترکمان همچنین در ادامه صحبت های خوداعلام کرد: متاسفانه برخی از این واحدهای که در سامانه هم ثبت نام کرده و کد دریافت کرده اند تولیدکننده نما بودهاند. اما این آمارها نشان میدهد که در این میان واحدهایی با دریافت مجوز راهاندازی شدهاند که احتمالا نیاز به مواد اولیه دارند، اما به دلیل عدم ثبت در سامانه مذکور نمیتوانند و یا نمیخواهند از این معبر شفافیت عبور کنند.
اما این نکته ای که امروز سبب بروز عدم شفافیت در این صنعت که خود مانعی بزرگ بر سر راه جهش تولید شعار امسال نیز هست ایجاد کرده است، بارها و بارها هم از سوی برخی مسئولین امر و کارشناسان اعلام شده اما معلوم نیست به چه بهانه ای رسیدگی نشده است.
در همین زمینه نائب رییس انجمن صنایع پلاستیک و پلیمر ایران نیز سال گذشته از نامه نگاری های فراوان فعالان صنعت با وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر رفع اشکالات سامانه بهین یاب گفت و از علت ثبت نشدن اطلاعات به شکل دقیق و براساس ظرفیت ها ابراز گلایه کرده بودند.
مهدی پورقاضی در همان سال گفت: سامانه بهین یاب از سال ها پیش با مشکلات جدی مواجه بوده و در حالی مبنای آن پروانه های صادره از سوی وزارت صنعت معدن و تجارت است که در بسیاری از موارد ،این پروانه ها صوری و غیرواقعی بوده است.
وی افزود: به دلیل ورود اطلاعات نادرست به این سامانه، متاسفانه دارندگان سهمیه با روش های مختلف برای ارتقای سهم خود تلاش کرده اند و طی این سال ها نیاز به راستی آزمایی اطلاعات به شدت احساس شده است.
حال آنچه مسلم است این است که ، پالایش خریداران از این سامانه می تواند در میزان تقاضای خرید مواد اولیه موثر بوده و تقاضای کاذب را حذف کند. در نتیجه با حذف درخواست های غیرواقعی و تقاضاهای کاذب می توان شاهد برقراری تعادل در بازار مواد اولیه موردنیاز صنعت پتروشیمی بود و باید دید چه موقع این پیشنهادات و انتقادات کارشناسان امر و دلواپسان به مذاق وزارتی ها خوش خواهد آمد .
شعار سال، با اندکی تخلیص و اضافات برگرفته از سایت نفتی ها، تاریخ26 فروردین 1399، کدخبر:28141،www.naftiha.ir