شعار سال:اصلاحطلبان وارد مرحله انتقاد از خود شدهاند و رفتهرفته هم در این باره صریحتر میشوند. پیش از این هم برخیها از لزوم ایجاد تغییرات در این جبهه و انتخاب رویههای جدید سخن گفته بودند، اما حالا برخی چهرههای مشهور به میان آمدهاند و میگویند باید چهرههایی از اصلاحات را که نقش لیدری دارند ولی کارآمد نیستند کنار بگذاریم، حتی اگر خاتمی یا یکی مانند عارف باشد.
غلامحسین کرباسچی از چهرههای مطرح اصلاحطلبی تعارفات را کنار گذاشته و رسماً خواستار عبور از برخی چهرهای شاخص این جریان شده است. او در گفتوگو با روزنامه جهان صنعت مجدداً از حذف برخی چهرههای جریان اصلاحطلب که نقش لیدری داشتند سخن گفته است. کرباسچی در پاسخ به این سوال که مختصات سازوکار ایدهآل برای اصلاحطلبان چیست؟ پاسخ داده: «این بحثها زیاد شده ، پارلمان اصلاحات و طرحهای دیگری مطرح شده است. به نظر من باید اینها را کنار بگذاریم و با شخصیتهای محترم سیاسی هم رودربایستی نداشته باشیم. مثلا اینکه آقای دکتر عارف یک وقتی نامزد ریاست جمهوری شدند و اصلاحطلبان به هر دلیلی دنبال آقای روحانی رفتند نباید باعث این شود که بخواهیم جبران کرده و بگوییم که او حتما رئیس شورای عالی باشد. آقای عارف اگر میتوانند در شورای عالی اصلاحات، فراکسیون امید یا هرجایی نقش برجسته ایفا کنند باید از او حمایت کنیم اما اگر در عمل دیدیم که شخصیت اجرایی با توانایی برقرار کردن یک سازوکار فعال را ندارد؛ باید تعارف را کنار بگذاریم. کار سیاسی که رودربایستی ندارد. درباره بقیه بزرگان هم همینطور است. حتی دیگر کسانی که شاید برای ما کاریزما بوده و شخصیت مورد علاقه ما باشند.»
کرباسچی در واکنش به این سوال که آیا منظور شما از بقیه بزرگان آقای خاتمی است، تصریح میکند: «حالا آقای خاتمی یا هر کدام از رفقا. اگر به خاطر شخصیتهای بزرگوار و خصلتهای قابل تحسینی که دارند، به خاطر اینکه نمیتوانند به هیچ کسی نه بگویند و ... نباید تعارف داشته باشیم. ما باید به فکر مجموعه کشور، مردم و نظام باشیم. ما به همه شخصیتها احترام گذاشته و دستشان را میبوسیم اما در عرصه سیاست به این شکل نمیتوان پیش رفت.»
«مصطفی تاجزاده» معاون سیاسی وزارت کشور دولت اصلاحات در توییتی کنایه آمیز از کرباسچی خواسته است تا دیدگاههای خود را به نام اصلاحات اعلام نکند. تاج زاده نوشته است:«حق آقای کرباسچی است که در انتخابات ۱۴۰۰ هم شرکت کند و حتی به تبلیغ آقای لاریجانی بپردازد، اما به اسم کارگزاران، و نه به نام اصلاحطلبان. باتوجه به رایندادن بخشی از همحزبیها در انتخابات ۹۸، قانعکردن اعضا و هواداران به رایدادن و حمایت از نامزد نیابتی اولویت دارد.»
جلال جلالیزاده عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت با انتقاد شدید از غلامحسین کرباسچی دبیرکل حزب کارگزاران پیرامون اظهاراتش در رابطه با سیدمحمد خاتمی، اظهار داشت:«بدون شک اصلاحات بدون رئیس جمهورش، هویتی ندارند و با آقای خاتمی است که این جنبش معنا و مفهوم پیدا میکند، بنابراین اظهاراتی که بیان میشود، پیرامون کنار گذاشتن ایشان، غیر قابل قبول است، زیرا که این افراد نیز هویت خود را از اصلاحطلبی گرفتهاند، اما مطالبی را بیان میکنند که مورد قبول اکثریت جریان اطلاحطلب نیست.»
همزمان انتقادها به چهرههای مهم اصلاحات از جمله عارف بیشتر شده است. صادق زیباکلام در واکنش انتقادی از جریان از اصلاحطلب به خبرآنلاین گفته است: «من میگویم شما از آقای خاتمی و رهبری اصلاحطلبان یک سوال ساده بکنید که ما ۲۴ میلیون نفری که آمدهایم و رای دادهایم آقای روحانی در برابر مطالبات ما چه گامی را در این سه سال برداشته است؟ چه کسی باید پاسخگو باشد؟ آقای خاتمی باید پاسخگو باشد، آقای عارف باید پاسخگو باشد، آقای سعید حجاریان، موسوی لاری، مصطفی تاجزاده و صادق زیباکلام باید پاسخگو باشند، ما باید پاسخگو باشیم، چون ما بودیم که آن ۲۴ میلیون نفر را به رای دادن ترغیب کردهایم. ما یکبار گفتهایم که نظرمان نسبت به روحانی چیست؟ اصلا انگار نه انگار آن ۲۴ میلیون نفری که به او رای دادهاند یک مطالباتی هم داشتهاند. اینها نقصهای فاحش اصلاحطلبان بوده است.» این جریان بعد از آن صراحت بیشتری گرفت که عبدالواحد موسوی لاری از چهرههای شاخص این جریان سیاسی از شورای عالی اصلاحطلبان کنارهگیری و آرزو کرد که این ساختار تغییر کند.
چند روز پیش هم محمد قوچانی در سرمقاله روزنامه سازندگی از عارف با عنوان «تندیس سکوت» نام برد و نوشت:«با گذشت دو ماه از انتخابات مجلس یازدهم کمتر نشست و تحلیل راهبردی از احزاب اصلاحطلب درباره نهتنها انتخابات و آینده اصلاحات بلکه نقش سیاستورزی منتشر شده است و بهجز مناظره راهبردی سیدمصطفی تاجزاده و غلامحسین کرباسچی و گفتوگوی انتقادی علی مطهری، تندیس سکوت اصلاحات دکتر محمدرضا عارف که «رئیس شورایعالی سیاستگذاری انتخاباتی اصلاحطلبان(؟!)» هم هست (شورایی که مهمترین کارش خلع ید از خویش در تنها مأموریتش بود) هنوز کلمهای سخن نگفته است.»
شعار سال،با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه همدلی،تاریخ انتشار:13اردیبهشت1399،کد خبر:3401،www.hamdelidaily.ir