شعار سال: در این نوشتار، هدف واکاوی و ارزیابی عملکرد نهادهای بخش کشاورزی نیست اما بهدفعات این موضوع به ذهن نویسنده خطور کرد که آیا تکتک کشاورزان میتوانند صدای خود را به مسئولین بخش کشاورزی برسانند؟ آیا رفتارهای انفرادی کشاورزان در جایی بروز و ظهور خواهد یافت؟ آیا 4 میلیون بهرهبردار کشاورزی در ایران میتوانند بهطور انفرادی مسائل و چالشهای خود را حل کنند؟ آیا میتوان جمعیسازی رفتارها در حوزه کشاورزی ایران را شکل داد تا صدای واحدی از جامعه کشاورزی ایران برخیزد؟ بارها این سؤال از ذهن عبور کرد که خانۀ کشاورز کجاست؟ خانه تأمین امنیت معیشتی کشاورزان کجاست؟ خانۀ دفاع از حقوق واقعی کشاورزان کجاست؟ خانۀ احساس از اینکه میتوانند در آنجا به گفتگو بنشینند و در ارتباط با مسائل و مشکلات بخش کشاورزی بگویند؟ خانهای که صدای آنها در آن شنیده شود و نه فقط ابراز همدردی بلکه برای چالشهای فراروی وی از طریق نهادهای متولی راهحل ارائه شود.
خانۀ کشاورز کجاست؟ خانهای که انعکاسدهنده صدای کشاورز باشد. خانهای که بتواند به درخواستها و نیازهای کشاورزان قالب بخشیده و در چارچوبی قانونمند به نهادهای بالادستی انعکاس دهد و نتیجهای در عمل حاصل شود بهگونهای که به حل مشکل خانواده بزرگ کشاورزان در ایران کمک کند.
خانه کشاورز کجاست؟ آیا این خانه ساختهشده است؟ اگر ساختهشده، آدرس آن کجاست؟ و اگر ساخته نشده، چه کسانی و چگونه باید آن را بسازند؟ خانۀ دگر ساخته، خانۀ کشاورز نیست. خانۀ کشاورز را باید کشاورزان بسازند. خانۀ کشاورز، خانه تکتک کشاورزان و ملجأ آنها در حوزه تولید کشاورزی و پشتیبانی از آن خواهد بود. خانۀ کشاورز، محل برنامهریزی و اقدام برای بهبود وضعیت تولیدات کشاورزی و افزایش درآمد کشاورزان در پهنه ایرانزمین است. خانۀ کشاورز، محل تعامل متخصصین کشاورزی و کشاورزان برای ارتقای تولید کشاورزی ایران است. خانۀ کشاورز، نه فقط صدای کشاورزان بلکه بلندگویی خواهد بود که با صدای شفاف و رسا میتواند مشکلات عملیاتی و میدانی کشاورزان را به وزارت جهاد کشاورزی و دولت انعکاس دهد.
آدرس خانۀ کشاورز را باید همه کشاورزان بدانند. بهراحتی بتوانند به این آدرس نامه مجازی ارسال و خواستههای خود را منعکس کنند و مطمئن باشند به نامهها و خواستهها، پاسخ داده خواهد شد. پاسخی نه بر روی کاغذهای اداری بلکه پاسخی عملیاتی در میدان و صحنه تولید کشاورزی.
خانۀ کشاورز توسط خود کشاورزان اداره میشود و مدیران آن از لایههای مختلف کشاورزان هستند، آشنا با مسائل و مشکلات بههنگام کشاورزان بوده و میدانند مشکل چگونه باید با همکاری نهاد مسئول بخش کشاورزی حل شود. خانۀ کشاورز یک عنوان نیست، یک مکان نیست، یک مفهوم لانهگزینی شده در ذهن، فکر و درونمایه کشاورزان است. خانۀ کشاورز، خانۀ امید کشاورزان برای دستیابی به تولید بالاتر و تأمین امنیت غذایی به کمک نهاد سیاستگذار کشاورزی است نه تولیدکننده هزینه برای جامعه کشاورزی. خانۀ کشاورز، یک نهاد برخاسته از متن و بطن کشاورزان برای احیای کشاورزی تأمینکننده امنیت غذایی با کمترین هزینه اقتصادی و زیستمحیطی است.
خانۀ کشاورز، یک نهاد سیاسی نیست، یک نهاد با کارکردهای صنفی و شکلگرفته بر اساس یک مأموریت بزرگ یعنی مساعدت به اقتصاد ملی است. خانۀ کشاورز، بازوی اجرایی وزارت جهاد کشاورزی خواهد بود و با بسیج کشاورزان برای عملیاتیسازی برنامهها و سیاستها، زمینههای اجرای درست آنها را فراهم میکنند تا بالاترین اثربخشی را در مزرعه داشته باشند. هر نهاد کشاورزی، هر متخصص کشاورزی حساس به مسائل کشاورزی و دارای ایده علمی برای برونرفت از مشکلات کشاورزی و یا بهبود وضعیت کشاورزی میتواند خانۀ کشاورز باشد اگر در قالب مجموعه شرایط پیشگفته قرار گیرد. فقط این خانهها باید دارای دالانهایی باشند تا آنها را به هم پیوند بزند و بهاصطلاح خانهای یکپارچه باشند و صدا و رفتار واحدی از آن صادر شود. امید اینکه، نهادها و همه متخصصین بخش کشاورزی با احساس مسئولیت جدیتر و با مأموریتی جدیدتر نقش خانۀ کشاورز را داشته باشند تا مشکلات موجود در بخش کشاورزی از طریق تعاملات سه جانبه بهرهبردار کشاورزی، وزارت جهاد کشاورزی و خانۀ کشاورز حل شود و حرکت به سمت کشاورزی مدرن تأمینکننده امنیت غذایی با لحاظ همه ملاحظات و الزامات شکل گیرد.
برگرفته از فضای مجازی