برخی از تحلیل گران، برکناری برایان هوک رئیس گروه اقدام ایران را نشانهای بر اتمام سیاست فشار حداکثری آمریکا بر ایران و پذیرش شکست این نوع از سیاستها دانسته و این اقدام ترامپ را دال قربانی یابی ترامپ برای فرافکنی و مقصرقلمداد کردن برایان هوک، تصور نموده اند. بنظر میرسد با توجه به سوابق تاریخی کشور آمریکا، میبایست مراقب عدم تکرار داستان تنگه احد و غفلت تاریخی مسلمانان بود.
شعار سال: برخی از تحلیل گران، برکناری برایان هوک رئیس گروه اقدام ایران را نشانهای بر اتمام سیاست فشار حداکثری آمریکا بر ایران و پذیرش شکست این نوع از سیاستها دانسته و این اقدام ترامپ را دال قربانی یابی ترامپ برای فرافکنی و مقصرقلمداد کردن برایان هوک، تصور نموده اند. بنظر میرسد با توجه به سوابق تاریخی کشور آمریکا، میبایست مراقب عدم تکرار داستان تنگه احد و غفلت تاریخی مسلمانان بود. بعنوان نمونه صحبتهای حسین علیزاده کارشناس اینترنشنال در این خصوص شنیدنی است. علیزاده معتقد است که دست ترامپ در خصوص مسئله مقابله با ایران کاملا خالی است. ترامپ میبایست شکست سیاستهای فشار حداکثری علیه ایران را بر سر یک نفر خالی میکرد و چه کسی بهتر از "برایان هوک"!
فواد ایزدی استاد دانشگاه و کارشناس مسائل آمریکا در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، درباره استعفای برایان هوک نماینده ویژه آمریکا در امور ایران بیان داشته است که: از آنجا که هوک به عنوان مسئول گروه اقدام ایران، وظیفه ایجاد هماهنگی بین نهادهای مختلف دولت آمریکا که در حوزه ایران کار میکنند را داشت، خروج او از دولت ترامپ نشان دهنده شکست سیاست فشار حداکثری علیه ایران است. در شرایطی که سه ماه بیشتر به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و پنج ماه به پایان دوره ترامپ باقی نمانده، استعفای فردی که از ابتدای کارزار فشار حداکثری علیه ایران، مسئولیت میز ایران را برعهده داشته، نشان دهنده این است که دولت آمریکا در این دو سال به هیچ یک از اهداف خود در قبال ایران دست پیدا نکرده است. چراکه اگر موفقیتی در این باره کسب کرده بود، دلیلی نداشت که در آستانه انتخابات ریاست جمهوری چنین تغییر و تحولاتی در بدنه دولت ایجاد کند. به ویژه اینکه برایان هوک مسئول مستقیم در حوزه تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران نیز که مهر ماه سال جاری به اتمام میرسد، بوده است. در حقیقت خروج وی از دولت آمریکا این پروژه را نیز با چالشهای جدی مواجه خواهد کرد.
برخی از کارشناسان نیز، احتمال توافقات پشت پرده را داده و با مقایسه مواضع تند هوک و صحبتهای ظریف، احتمال برخی از نشستها و توافقات را مطرح کرده اند. کارشناسان بیان داشته اند، هوک با گفتن این که «ترس و ضعف موجب ایجاد خصومت بیشتر از سوی ایران میشود»، نمیتواند در موضع بی کفایتی مدیریتی قرار داشته باشد. محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان نیز در یکی از اظهارات اخیر خود خطاب به ترامپ در توییتر نوشت:" آقای ترامپ، ما علیرغم تلاشهای «زیردستان» شما، به یک تبادل بشردوستانه دست یافتیم؛ ضمن این که ما در زمان بر سر کار آمدن شما یک توافق داشتیم. ایران و دیگر شرکای برجام، هرگز میز گفتگو را ترک نکردند. مشاوران شما که بیشتر آنها را هم برکنار کردهاید، دست به قمار احمقانهای زدند. این که چه زمانی تصمیم بگیرید، این مسأله را اصلاح کنید، به خودتان مربوط است.
بر اساس این شواهد، ضروری است بشدت مراقب عقب نشینیهای ظاهری آمریکا در برابر سیاست فشار حداکثری با هدف ایجاد میدانهای گشایشی صوری منجر به ایجاد غفلت و حمله شدید و متمرکز بر مواضع گلوگاهی کشور بود.
نویسنده: دکتر جواد محمد قلی نیا
اختصاصی پایگاه تحلیلی خبری شعار سال