شعار سال: شهرستان بردسکن با ۲۰۰ هکتار باغهای انجیر، قطب تولید انجیر خراسان رضوی محسوب میشود با وجود زحمات فراوان باغداران در طول یک سال زراعی، اما متاسفانه در فصل برداشت به دلیل متناسب نبودن قیمت خرید انجیر توسط دلالان با قیمت تمام شده خستگی زحمات یک ساله بر تن باغدار زحمتکش میماند و آنها را برای ادامه فعالیت با مشکلاتی مواجه میکند. زارعی یکی از انجیرکاران روستای ابراهیم آباد از توابع بخش انابد میگوید:سال گذشته مشکل بیمه نبودن باغهای انجیر معضلی بود که خوشبختانه با پیگیریهای انجام شده توسط روزنامه خراسان، انجیر در سبد بیمه محصولات قرار گرفت. وی میافزاید: امسال در زمان برداشت انجیر قیمت خرید انجیر توسط دلالان و واسطهها حدود ۸ تا ۱۰ هزار تومان برای یک کیلوست که با توجه به افزایش قیمت بسیاری از ملزومات باغداری قیمت بسیار پایینی است و کفاف هزینهها را نمیدهد.
طبسی یکی دیگر از انجیرکاران نیزمی گوید: همه کالاها گران شده است، ولی وقتی که فصل برداشت محصولات میشود به دلیل این که نظارتی در این بخش صورت نمیگیرد واسطهها با قیمت پایین محصول کشاورزان را میخرند و سود اصلی را واسطهها میبرند و در بازار هرچقدر که کشش قیمتی داشته باشد میفروشند.
گزارش خراسان حاکی است در حالی که قیمت هر کیلو انجیر بردسکن در مزرعه حدود ۸ تا ۱۰ هزار تومان خریداری میشود، اما قیمت هر کیلو انجیر در بازار بردسکن ۱۵ هزار تومان و در مشهد هرکیلو ۲۵ تا ۳۰ هزار تومان به فروش میرسد!
علی رضایی، رئیس اداره تولیدات گیاهی جهادکشاورزی بردسکن نیز میگوید: قیمت انجیر بردسکن را بازار مشهد تعیین میکند و میتوان گفت یک نوع دلال بازی در این بین صورت میگیرد. وی میافزاید: هم اکنون هرکیلو انجیر از باغداران بین ۸ تا ۱۰ هزار تومان خریداری میشود درصورتی که باید حداقل قیمت پایه انجیر از ۱۵ هزار تومان کمتر نباشد و قیمت تمام شده انجیر با توجه به زحمات یک ساله باغدار حداقل کیلویی ۱۵ هزارتومان است. وی توضیح میدهد: نهادههای کشاورزی و سموم گران شده است و میطلبد مسئولان استان تدابیر لازم را برای خرید محصولات کشاورزی اتخاذ کنند تا حداقل درآمدی نصیب کشاورزان شود.
رضایی میافزاید: درحالی که بردسکن قطب تولید انجیر استان است، اما هیچ گونه صنایع بسته بندی و فراوری انجیر در این منطقه وجود ندارد و قیمت هر کیلو انجیر خشک با توجه به مرغوبیت حدود ۸۰ هزار تا ۱۰۰ هزارتومان است.
در همین باره مدیر جهادکشاورزی بردسکن میگوید:سطح زیرکشت باغهای انجیر شهرستان بردسکن ۲۰۰ هکتار است و سالانه از این سطح ۸۰۰ تن انجیر برداشت میشود. وی با بیان این که انجیر بردسکن در استان و حتی در کشور منحصر به فرد است افزود: شهرستان بردسکن به لحاظ سطح زیرکشت و تولید محصول انجیر مقام اول خراسان رضوی را به خود اختصاص داده و قطب تولید این محصول در استان است.
مهندس علیرضا مهمیز به پایین بودن قیمت خرید محصول انجیر توسط دلالان اشاره میکند و میگوید: سازمان تعاون روستایی با راه اندازی شرکت تعاونی انجیرکاران میتواند بخشی از سود این محصول را عاید انجیرکاران کند تا دلالان نتوانند این محصول را به قیمتی که دلشان میخواهد از کشاورزان خریداری کنند. مدیر جهادکشاورزی بردسکن مطرح کرد: بارش تگرگ در اوایل فصل بهار باعث شد تولید این محصول نسبت به سال گذشته ۵۰ درصد کاهش داشته باشد، ولی خوشبختانه از کیفیت بالایی برخوردار است و انجیر بردسکن به تمامی نقاط کشور فرستاده میشود.
وی اظهار کرد: تولید انجیر اشتغال زایی بالایی ایجاد میکند چرا که برداشت این محصول از تیر آغاز میشود و تا زمانی که دچار سرمازدگی نشود درختان انجیر دارند و حداقل یک بازه زمانی هفت ماهه انجیر برداشت میشود.
مدیر جهادکشاورزی بردسکن با بیان این که ۳۰ درصد انجیر بردسکن به صورت تازه خوری وارد بازار میشود افزود: بقیه محصول به کارخانههای کمپوت سازی ارسال میشود. وی با اشاره به شرایط اقلیمی منطقه بر اجرای طرح سایبان و روشهای نوین آبیاری در باغهای انجیر نیز تاکید کرد و گفت: دولت دراین خصوص تسهیلاتی را به متقاضیان پرداخت میکند. مدیر جهاد کشاورزی بردسکن همچنین گفت: به رغم این که بردسکن قطب تولید انجیر در خراسان رضوی است، ولی متاسفانه در بحث فراوری این محصول در شهرستان هیچ اقدامی صورت نمیگیرد.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه خراسان، تاریخ انتشار 5 شهریور 99، کد خبر: 20461، www.khorasannews.com