شرکتهای هواپیمایی در ایران برای خودشان ایالات خودمختار هستند. بنظر میرسد که تنها راه مقابله با این بنگاهها ورود گسترده حقوقی و اخذ محکومیتهای چندگانه باشد. چرا که امر به معروف و نهی از منکر و تشویق و توصیه به قانون گرایی گویا بی اثر است. بر اساس کدام قانون یا مصوبه یک شرکت هواپیمایی به خودش اجازه میدهد که نرخ بلیت پروازی را به ۱۰۰ تا ۱۵۰ دلار برساند؟ سازمان هواپیمایی کشوری که عموما در حاشیه هم قرار دارد، این ارقام را تائید میکند؟ خدمات رسانی با بوئینگ ام دی را باید با ۲۰ دلار انجام داد نه ۱۰۰ تا ۱۵۰ دلار. چه بخشی از این دریافتی برای ارایه یارانه سوخت به ایرلاینها باید به خزانه دولت عودت داده شود؟ متاسفانه سازمان بازرسی با وجود اثبات تخلفات عدیده در خواب دائمی تشریف دارند. سازمان هواپیمایی کشوری که بنوعی در حاشیه برای خودش بازی بازی میکند. وزرای راه و شهرسازی، کمترین اطلاعی از صنعت هوانوردی نداشته و بشکلی زشت اعتماد میکنند و چوبش را میخورند. کم به آن اسلامی هشدار دادیم؟ اما گوش بنده خدا سنگینتر از این بود که بشنود و بگوش بگیرد. یک انجمن صنفی شده است، بنوعی همه کاره ایرلاین ها. کجای دنیا وضعی زشتتر از این وضع میتوان سراغ داشت.
شعار سال: انجمن شرکتهای هواپیمایی در آذرماه سال ۱۴۰۰ در بحبوحه گرانی بلیت پروازها در مسیرهای داخلی، در دستورالعملی به ایرلاینها، نرخ بلیت در مسیرهای داخلی را برای مسافر غیرایرانی متفاوت اعلام کرد.
بر این اساس، سقف نرخ پروازهای داخلی زیر یک ساعت ۱۰۰ دلار و از یک ساعت بیشتر ۱۵۰ دلار تعیین شده است.
مقصود اسعدی سامانی ـ دبیر انجمن صنفی شرکتهای هواپیمایی ـ نیز گفته بود: محاسبه قیمت فروش بلیت به این مسافران معادل قیمت "بیزینسکلاس" است. این مصوبه به شرکتهای هواپیمایی ابلاغ شده و مسافرانی که بخواهند با گذرنامه بلیت خریداری کنند، اتباع خارجی محسوب میشوند.
حالا پس از گذشت حدود هفتماه از ابلاغ آن دستورالعمل، تعدادی از شرکتهای هواپیمایی به دفاتر خدمات مسافرتی و مراکز فروش بلیت اطلاع دادند از ابتدای تیرماه ۱۴۰۱ نرخ بلیت هواپیما در مسیرهای داخلی برای اتباع غیرایرانی ارزی محاسبه میشود.
شرکتهای هواپیمایی درحالی به عرضه خدمات پروازی در مسیرهای داخلی به نرخ ارزی اقدام کردهاند، که در روزهای اخیر زمزمه گرانی بلیت هواپیما بلند شده است و سازمان هواپیمایی نیز چندین مرتبه به این شرکتها اخطار داده است.
در هفته گذشته نیز، هتلداران ایران در نشستی با وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، عرضه خدمات به مسافران غیرایرانی به نرخ ارزی را درخواست کردند. این درحالی است که درحال حاضر برخی هتلها بدون مجوز خدمات خود را به مسافر غیرایرانی با نرخ متفاوت و معادل ارزی عرضه میکنند.
تعدادی از تورگردانها و مدیران دفاتر خدمات مسافرتی، نسبت به اقدام بخشهای خدماتی سفر برای دو نرخی کردن و عرضه محصول به نرخ ارزی و دلاری، معترض شده و فروش خدمات با نرخی متفاوت و ارزی به مسافران غیرایرانی را نه تنها رفتاری تبعیضآمیز و تاییدنشده به لحاظ اقتصادی و اجتماعی دانستند، که در عین حال این احتمال را قوی دانستند که سفر ایران برای اتباع خارجی گران و از فهرست مقاصد سفر خارج شود.
پرسش تورگردانها از شرکتهای هواپیمایی این است که آیا در کشورهای دیگر هنگام فروش بلیت هواپیما و سایر خدمات، از مسافر بابت اینکه ملیت دیگری دارد، پول بیشتری میگیرند؟ همچنین این سوال مطرح است، با توجه به حجم سفر اتباع کشورهای همسایه به ایران، از جمله عراقیها و میزان تبادل مسافری که ایران با این کشور دارد، اگر در اقدامی متقابل، نرخ بلیت پرواز در این کشورها برای اتباع ایرانی متفاوت و گرانتر محاسبه شود، چه واکنشی نشان میدهیم؟


شعار سال، با اندکی تلخیص واضافات برگرفته از خبرگزاری ایسنا، تاریخ انتشار:۴ تیر ۱۴۰۱، کد خبر: ۱۴۰۱۰۴۰۴۰۲۱۸۴، www.isna.ir