پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۸۱۵۸۲
تعداد نظرات: ۲ نظر
تاریخ انتشار : ۰۵ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۲:۲۳
تکنیک‌های زیادی همانند هرمونیک وجود دارد که بتوان نشانگان منجر به کشف معنای خواسته جمعی را به واسطه آن دریافت و رمزگشایی نمود. در دنیایی با این وسعت، وقتی محمدحسین کشکولی دبیر شورای معارف سیما، پای مردم و درخواست آن‌ها را وسط می‌کشد، باید با تردید به مسئله نگاه کرد. این مردم کیستند آقای کشکولی؟ چند نفر هستند؟ اگر واقعا به فکر همان مردمی که هم شما می‌دانید و هم ما، هستید، کل قسمت‌های مختار را با قابلیت دانلود، روی شبکه قرار دهید تا ببینند و از دیدن هزارباره مختار مشعوف شوند. اگر توان کافی برای اداره امور ندارید، در گام دوم انقلاب، هیچ پایگاه و جایگاهی برایتان نمی‌توانیم قائل باشیم، عرصه را با آبرومندی ترک کنید. گام دوم انقلاب، اتفاقا قرائت پاکسازی مدیریتی منجر به تسریع حرکت توسعه‌ای و تمدنی، شدیدی دارد.
شعار سال: محمدحسین کشکولی دبیرشورای معارف سیما در نشست امروز با اهالی رسانه، ویژه‌برنامه‌های شبکه‌های تلویزیونی را تشریح کرد. او ویژگی محرم امسال را تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها دانست و همچنین به دو مناسبت روز اهدای خون و شهادت آیت‌الله فضل‌الله نوری اشاره کرد. این نخستین ماه محرم در دوران تحول در سازمان صداوسیما است. سنت انتخاب شعار، حدود یک دهه است که جاری است، اما امسال اولین سال است که رسانه ملی دوران تحول را سپری می‌کند و ما دست به یک نوآوری زده‌ایم و برای اولین بار کار مشترکی با هیئت‌های سراسر کشور داشته‌ایم؛ «نجات اهل عالم با حسین (ع) است» شعار امسال است، این نه ابلاغ و نه دستور است، بلکه یک نشان است که با افتخار دنبالش می‌کنیم.

دبیر شورای معارف سیما یادآور شد: مهمترین سیاست ما در این ماه تمرکز بر عمق و معرفت در مسیر حرکت گام دوم انقلاب است. بنا داریم منظومه فکری امامین انقلاب امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب را ارائه کنیم.

وی با اشاره به نقش شهدا و کار جدیدی تحت عنوان «آیین سربندگذاری» تأکید کرد: آیین سربندگذاری از جمله برنامه‌های ماست که در قالب این برنامه جوانان خدمت خانواده‌های شهدا می‌روند و با این آیین نمادین، ماه محرم را شروع می‌کنند. از جمله نکاتی که دشمن روی آن تأکید دارد بازنمایی نگاه منفی از جامعه ایرانی است و رسانه ملی تلاش دارد وجه دینی جامعه ایرانی را نمایش دهد تا شاهد عزاداری حسینی (ع) از استان‌ها تا روستا‌های دوردست باشیم. امسال این روستا‌های دور را هم پوشش می‌دهیم و در بازنمایی عزاداری هم تلاش کردیم شهر‌های مختلف را مدنظر داشته باشیم.

وی به اولویت‌های محتوایی اشاره و بیان کرد: بازنمایی ابعاد مردمی شعائر حسینی، نمایش تجلی حماسه عاشورا در رشته‌های گوناگون هنری، بازنمایی ایثار و مقاومت، توجه به نقش زنان و خانواده در تداوم حماسه عاشورا، آسیب‌شناسی رفتار خواص جبهه حق در برابر نهضت عاشورا در دوره‌های مختلف، پوشش عزاداری جوانان و نوجوانان در بستر مسجد و دانشگاه، بازنمایی مؤلفه‌های هویتی مثل دینداری، نمایش سبک زندگی ایثارگرانه جامعه ایرانی و جریان‌سازی مؤثر در جهت افشای ماهیت غرب از جمله این اولویت‌ها است.

برنامه‌های شاخص شبکه‌های مختلف سیما در محرم

کشکولی با اشاره به برخی برنامه‌های شاخص هر شبکه عنوان کرد: در شبکه یک آئین‌های عزاداری را داریم که از طریق ۱۳ استان بازنمایی می‌شود. مستندی را همکارانم تحت عنوان «روضه‌های خانگی» تولید کرده‌اند. در شبکه دو نیز از منبر شیخ حسین انصاریان بهره می‌گیریم. مستند «شیرخوارگان حسینی (ع)» را داریم، «جغرافیای محرم» هم از دیگر برنامه‌هاست، همچنین در شبکه سه برنامه «حسینیه معلی» روی آنتن می‌رود که نوعی مجمع الذاکرین است و قرار نیست مسابقه استعدادیابی مداحی باشد، اما از ۶ سال تا ۹۱ سال در این برنامه حضور دارند.

دبیر شورای معارف سیما در پاسخ به سؤال خبرنگار یک رسانه درباره ویژه برنامه شبکه سه (حسینیه معلی) که در برخی رسانه‌ها تحت عنوان «عصر جدید» دیگر و یا تحت عنوان مسابقه مداحی عنوان می‌شود؛ توضیح داد: این برنامه مسابقه مداحی یا همچون «عصر جدید» کار استعدادیابی و نمایش استعداد نمی‌کند. این برنامه تلویزیونی برای نمایش ظرفیت‌ها و توانمندی‌هایی است که در حوزه مناسک و آیین دینی ما انجام شده و در جریان است. نمی‌توانیم نام رقابت و مسابقه را به‌روی چنین برنامه‌ای بگذاریم. در این برنامه سعید حدادیان، سیدمجید بنی‌فاطمه، مهدی رسولی و محمد صمیمی به‌عنوان مجمع‌الذاکرین و کارشناس در برنامه حضور دارند (پیش از این سعید ستودگان تهیه‌کننده این برنامه تلویزیونی گفته بود: ویژه‌برنامه «معلی» با قاب‌هایی از آیین‌های عاشورایی و عزاداری نواحی و اقوام استان‌های مختلف کشور برای امام حسین (ع) خواهد بود. در این ویژه‌برنامه، عزاداری‌های نواحی، استان‌ها، اقوام و گویش‌های مختلف ایرانی و همچنین جهان اسلام به تصویر کشیده می‌شود. این برنامه با حضور مداحان شاخص و پیشکسوتان و خادمان هیئت‌های مذهبی کشور تولید می‌شود. او همچنین به این ابهام پاسخ داده بود که «معلی» برنامه استعدادیابی در حوزه مداحی نیست. هیچ‌گونه رقابتی در این برنامه بین شرکت‌کنندگان وجود ندارد و صرفاً برای عرض ارادت به مقام امام حسین (ع) تولید می‌شود.)

کشکولی در ادامه صحبت‌های خود به برنامه‌های دیگر شبکه‌های تلویزیونی اشاره و اضافه کرد که تلویزیون دست به کار بدیعی همچون ساخت تعزیه تلویزیونی زده است و قرار است تحت عنوان «تله‌تعزیه» ارائه شود. او در توضیح بیشتر گفت: در شبکه چهار برنامه «سوره» با موضوع کوفه‌شناسی و دعوت و مسائل پیرامون مردم کوفه روی آنتن می‌رود. امسال هم «تله‌تئاتر» و هم «تله‌تعزیه» داریم. برنامه «تکیه‌گاه» هم حسینیه‌هایی با قدمت بالا را نشان می‌دهد. تله‌تعزیه در واقع همان تعزیه‌های تلویزیونی است که قرار است قصه‌ها را با فرمی تلویزیونی ارائه کند.

در شبکه قرآن و معارف سیما نیز برنامه‌های مختلفی داریم، برنامه کودک را داریم که به‌صورت ویژه تولید می‌شود. برنامه کامل مقتل‌خوانی داریم. برنامه «عصر نادر» تهیه شده است که قسمت‌های اولیه آن در ایام حج پخش شد و در ماه محرم به آئین‌های عزاداری در کشور‌های همسایه می‌پردازیم.

کشکولی تصریح کرد: برنامه «جاذبه» را در شبکه افق داریم که به سوژه‌هایی می‌پردازد که مشکل آن‌ها توسط اهل‌بیت (ع) حل شده است. در شبکه مستند، آثار مختلفی از جمله مستند‌های مربوط به تعزیه‌خوانی و پرتره مرحوم فرج‌الله سلحشور را داریم. همچنین شبکه امید پویش «نسل قاسم» را طراحی کرده است که عنوان یک برنامه تلویزیونی هم هست و نوجوانان تصاویر هیئت‌های خود را در صفحه‌های تلوبیون بارگذاری می‌کنند. فیلم‌های هیئت‌ها پخش می‌شود و در دهه دوم همین هیئت‌ها یک یا چند مسئله را از محله‌شان حل می‌کنند و گزارش آن را برای برنامه می‌فرستند، در بخشی هم قرار است هر یک از نوجوانان ما با یک نوجوان عراقی همراه شود تا مشکلات محله‌های آن‌ها را حل کند.

واکنش به بازپخش «مختارنامه» و شوخی‌های فضای مجازی با این سریال

کشکولی در ادامه درباره بازپخش‌های متعدد سریال «مختارنامه» عنوان کرد: متأسفانه در فضای مجازی با بازپخش این سریال به‌گونه‌های مختلفی شوخی می‌شود؛ و برخی اوقات اعتراض‌ها و انتقاد‌هایی را در همین سطح شاهدیم، اما واقعیت این است ما با درخواست بسیار انبوهی از مخاطب مواجهیم که باید بعد از مختارنامه چنین سریال‌هایی تولید شود. سریال‌هایی مثل "یوسف پیامبر" و "مختارنامه" پخش می‌شوند و همین الآن بیشترین پیامک‌ها و ارتباطات با شبکه قرآن مربوط به بازپخش‌ها این سریال‌هاست، با این حال این نافی تولید در این حوزه نیست و طراحی‌هایی هم در دستور کار است.

وی درباره برنامه‌های محرّمی شبکه نسیم نیز گفت: برنامه‌های «با حسین حرف بزن» و «نمای نزدیک» دو برنامه شبکه نسیم ویژه محرم‌اند، همچنین «نسیم آوا» با نوا‌های محرمی پخش می‌شود.

دبیر شورای معارف سیما در پاسخ به تسنیم درباره استفاده از دیگر سریال‌های آرشیوی که دیده نشده است و می‌توان از آن گنجینه بهره برد، بیان کرد: شاید بخشی به‌دلیل کمبود است. بحث استفاده از آرشیو در دستور کار ما وجود دارد، مثل برخی خطبه‌ها و سخنرانی‌های دهه ۱۳۶۰ و یا تلاوت‌های قدیمی که الآن می‌توان آن‌ها را پخش کرد.

چرا نجم‌الدین شریعتی از «سمت خدا» رفت؟

وی درباره استراحت دوماهه نجم‌الدین شریعتی و تلقی آن در فضای مجازی به‌عنوان کناره‌گیری از برنامه "سمت خدا" در آستانه ایام محرم عنوان کرد: از ظرفیت نجم‌الدین شریعتی در دیگر فضا‌های شبکه استفاده می‌کنیم، اما مسئله رفتن موقت ایشان از قبل از ماه محرم مطرح بوده است، نکات مختلفی هم داشتند، این‌که تنوعی باشد و از مجری‌های دیگر هم بهره گرفته باشد. «سمت خدا» تا اینجا با اجرای خوب او بوده است و از این پس هم ادامه پیدا می‌کند، مگر ما چند نفر مجری معارفی خوب داریم؟!

کشکولی تصریح کرد: برنامه‌ای هم در شورای معارف داریم که از ظرفیت‌های جوانان و از مجریان جدید حوزه معارفی بهره بگیریم و در آنتن از ظرفیت‌های تازه استفاده کنیم.

وی درباره برنامه‌سازی در حوزه حجاب بیان کرد: بحث حجاب را در شبکه‌های مختلف پیگیری می‌کنیم و در امتداد سال امیدواریم همچنان این موضوع را پوشش دهیم. ما خاطرات ماجرای گوهرشاد را کار کردیم و گفتگو‌های زنده در این موضوع داشته‌ایم، ولی می‌دانیم که اصلاً کافی نیست، ما از حرف زدن درباره حجاب نمی‌ترسیم، اما باید به فرم‌های بدیع رو بیاوریم.

کشکولی همچنین درباره برخی گاف‌های کارشناسان، مداحان و سخنرانان در این ایام و این‌که توضیحی از طرف رسانه ملی درباره آن‌ها داده نمی‌شود هم عنوان کرد: عمده مداحان ما بری‌اند از اینکه حرفی بزنند که منافی وحدت و… باشد، با این حجم زیاد از پوشش رسانه‌ای گاهی اتفاقاتی هم رخ می‌دهد. هماهنگی‌هایی شکل گرفته است، اما همان‌طور که گفتیم عمده آن‌ها بری‌اند. در جایی ممکن است توضیحی درباره گاف رخ ندهد، اما جایی هم بوده است که عوامل توبیخ شده و تذکر گرفته‌اند و یا آقای جلیلی در بخش خبری درباره آن توضیح داده است. ما این هماهنگی را انجام داده‌ایم. ما در استفاده از کارشناس دینی طراحی و هماهنگی با نظارت رسمی حوزه انجام داده‌ایم تا در خدمت نسل جدید، پخته و حتی جوان باشیم تا با حضور نسل جدیدی از فضلای حوزه مطالب و محتوای دینی متقن باشد.

دبیر شورای معارف سیما همچنین در جریان نشست خبری اعلام جزئیات برنامه‌های محرمی تلویزیون به کم‌کاری‌های حوزه معارفی اشاره و به این نکته نیز اشاره کرد که کار‌هایی در سیمافیلم پیش می‌روند که کار‌های مناسبتی و محرمی و اهل‌بیتی و معارفی دوباره رونق خودشان را داشته باشند. هنوز معلوم نیست کار‌هایی که انجام شده است به محرم برسد، اما اگر قرار باشد سریالی روی آنتن برود از طرف معاونت سیما یا سیمافیلم اعلام خواهند شد.
 
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از پایگاه خبری تحلیلی دیده بان ایران، تاریخ انتشار:۴ مرداد ۱۴۰۱، کدخبر:۱۳۶۶۳۰، www.didbaniran.ir
اخبار مرتبط
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
رضا ندری
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۶ - ۱۴۰۲/۱۲/۱۶
0
0
در روزهای اخیر شاهد این بودیم که برنامه حسینیه معلی توسط افراد متعددی با گرایش‌های فکری متفاوت مورد نقد قرار گرفته است. به جرئت می‌توان گفت در کنار انتقاداتی که در سالیان اخیر به صداوسیما وارد می‌شده، ساختن برنامه‌هایی مثل محفل و حسینیه معلی که با خلاقیت در فرم برنامه‌های تلویزیونی معارفی همراه شده بودند چراغ امید مردم و نخبگان به صداوسیما در راستای تلفیق محتوای ارزشمند در کنار قالب جذاب را روشن نگه داشته است.

طبیعی‌ست پخش چنین برنامه‌هایی که باعث آشتی مخاطبین با صداوسیما شده و اثرات جدی فرهنگی در بدنه عمومی کشور گذاشته است، باعث عصبانیت آن‌هایی شده که چشم دیدن امیدواری و شادی و پیوند مردم با انقلاب اسلامی را ندارند و حملات بی‌رحمانه و غیر منصفانه از سوی آنان دور از انتظار نیست.

اما در این میانه برخی دلسوزان جامعه مذهبی نیز از سر خیرخواهی انتقاداتی را روانه این برنامه پرمخاطب کرده‌اند که بنظر می‌رسد خروجی‌اش فشار بسیاری بر مدیران سازمان وارد خواهد کرد که دیگر جرئت و جسارت ساخت چنین برنامه‌هایی نداشته باشند.

در سابق هم بارها مشاهده شده که تحول در فرم و محتوا در برنامه‌های صداوسیما با چه هجمه‌هایی از سمت افراد متحجر روبرو شده و تماس‌های مکرر برخی آقایان در نقد این تحولات که از الزامات کار رسانه‌ای اثرگذار است، صداوسیما را خصوصا در حوزه برنامه‌های معارفی برای سال‌ها کاملا محافظه‌کار کرده بود.

قطعا بیان انتقادات و حتی تشکیل میزگرد‌هایی جهت نقد و بررسی تخصصی این تجربه‌های نو در دانشگاه‌هایی مثل دانشگاه صداوسیما، به بالندگی ‌آنها کمک شایانی خواهد کرد ولی باید مراقب بود که بیان نسنجیده برخی انتقادات مسیر اصلاح را می‌بندد و مهم‌ترین ثمره‌اش ترس و محافظه‌کاری هرچه بیشتر مدیران سازمان خواهد شد.
محمدرضا نجارزاده، مدیر سابق گروه اجتماعی شبکه ۳
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۹ - ۱۴۰۲/۱۲/۱۶
0
0
صداوسیمای جمهوری اسلامی در طول 45 سال گذشته همواره در ارائه الگویی موفق برای مفهوم «خنده حلال» کمتر موفق بوده است. برنامه‌ای مفرح و شاد و سرگرم‌کننده که بستر محتوایی آن کاملا منطبق با مذهب، عرف و اصول خانواده ایرانی و منافع ملی باشد، آنهم بدون ضریب دادن به خنده زرد و سخیف و غیرحلال.

شاید تنها مصداق این مفهوم در چهار دهه گذشته شخص حجت‌الاسلام قرائتی باشد، فارغ از یک برنامه خاص که سلوک و منش و نوع خطابه‌های شخصی‌ش کاملا مصداقی از این مفهوم است.

در دوره‌ی جدید، «معلی» به عنوان پرمخاطب‌ترین برنامه مذهبی تاریخ تلویزیون به گواه آمار مرکز افکارسنجی در دوره مدیریت اخیر تلاش شد تا الگویی برای این مفهوم ارائه شود و پاسخی برای این سوال یافت شود که؛ آیا در بستر یک برنامه کاملا مذهبی می‌توان به مصداقی واقعا از سرگرمی و خنده حلال رسید؟

طبعا نگه داشتن «معلی» در قالب کاملا محرمی با فرمی امتحان پس‌داده برای شبکه و سازندگان آن مسیر کم‌ریسک و بی‌خطری بود، ولی فرم جدید مسیری است که برای رسیدن به تلویزیون مطلوب انقلاب اسلامی باید طی کرد. با پذیرفتن اینکه در مفاهیم رسیدن به اتفاق نظر سخت نیست، اما در مصادیق همواره اختلاف نظر و سلیقه بسیار است.

در تفکر «معلی»، هئیت صرفا جایی برای عزاداری نیست. هیئت نهادی اجتماعی است که باید در طول سال و در مناسبت‌های مختلف کارکرد داشته باشد آن هم با محوریت خانواده. پس هیئت باید برای زن و مرد، دختر و پسر، از نسل‌های مختلف همواره «جذاب» باشد و در ایام مختلف پاسخگوی نیاز آن‌ها.

هیئت هم دارای کارکردی تربیتی برای کودکان و نوجوانان است، هم می‌تواند وحدت‌بخش اقوام مختلف باشد، هم در معضلات و گرفتاری‌های اجتماعی گره‌گشا باشد و هم طبق کارکرد سنتی‌ش محلی برای عزاداری و تعظیم شعائر باشد.

"معلی» باید در محتوا به این تفکر و مسیر پایبند باشد و در اجرا و ساختار نیز به قواعد در یک برنامه‌ی پرمخاطب تلویزیونی بی‌توجه نباشد. در عین حال «معلی» سعی می‌کند برخلاف تصویر کلیشه شده که سالها دشمنان از مذهبی‌ها به عنوان قشری خشک، دگم و عبوس ساخته است، تصویری واقعی از آنها ارائه دهد و چهره‌های حاضر در برنامه حتی برای مخاطب عام نیز همدلی‌برانگیز و دوست‌داشتنی باشند.

بنابراین رسیدن به تمامی این اهداف معادله‌ی پیچیده‌ای است که پیش از این اساسا تجربه‌ی مشابهی از آن وجود نداشته و برای اولین‌بار است که در حال آزموده شدن بوده و خط شکن است. ان‌شاءالله آغازگر یک مسیر جدید در برنامه سازی مذهبی باشد.

طبیعتا همه حق اظهار نظر دارند ولی با سنگ‌اندازی و انتقادات نابجا هم نباید جرئت ریسک را از مدیران و برنامه‌سازان که همه برآمده از همان هیئت به معنای سنتی آن هستند، گرفت و مسیر درست ایجاد شده را مسدود کرد که صد البته تحلیل و برداشت عموم مردم که از معلی استقبال کرده‌اند هم تایید همین مسیر است.
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین