پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
چهارشنبه ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 2024 April 24
کد خبر: ۳۸۴۰۵۳
تاریخ انتشار : ۲۴ مهر ۱۴۰۱ - ۱۶:۴۷
گزارش صورت‌های مالی منتشر شده سال ۱۴۰۰ شرکت‌های دولتی (در گزارش حاضر شش بانک دولتی) نشان دهنده رشد ۳۱ درصد تسهیلات‌دهی، رشد ۵۵.۶ درصدی درآمد‌ها از محل عملیات بانکی، افزایش نسبت تسهیلات به سپرده و کاهش ۵۱ درصدی زیان، بوده که از نکات قابل توجه صورت‌های مالی این شش بانک دولتی محسوب می‌شود. در این بین، بانک ملی بشکلی خاص ارایه عملکرد نموده و دارای NPL (نسبت معوقات به کل تسهیلات) حدود ۵ درصد) (کمتر از میانگین بانک‌های دولتی مورد بررسی)، نرخ کفایت سرمایه بالای ۸، کاهش ۶۰ درصدی زیان دهی سالیانه، میزان سپرده جاری و مدت دار قابل قبول و سرآمد در بین شش بانک مورد بررسی است. بخشی از این توانمندی را باید در مدیریت دکتر محمدرضا فرزین، ارتقا همگرایی‌ها و بسترسازی برای افزایش توانمندی کارکنان و کارشناسان بانک و تشدید تاکیدات بر انضباط مالی در بانک دید.
شعار سال: صورت‌های مالی سال ۱۴۰۰ بانک‌های دولتی ملی، کشاورزی، صنعت و معدن، توسعه تعاون و توسعه صادرات منتشر شد. بررسی این صورت‌های مالی نشان می‌دهد وضعیت ترازنامه و نسبت درآمد‌ها و هزینه‌های این ۶ بانک دولتی بهبود قابل توجهی نسبت به سال ۱۳۹۹ داشته است.

براساس این صورت‌های مالی، مانده تسهیلات اعطایی این ۶ بانک دولتی در سال ۱۴۰۰ بالغ بر هزار و ۲۱ هزار و ۶۶۵ میلیارد تومان بوده که نسبت به سال ۱۳۹۹ حدود ۳۱.۱ درصد رشد داشته است. نسبت مانده تسهیلات اعطایی به مانده سپرده‌ها از ۷۹.۹ درصد در سال ۱۳۹۹ به ۸۱.۲ درصد در سال ۱۴۰۰ افزایش یافته است.

* رشد ۵۵.۶ درصدی درآمد از محل عملیات بانکی

از نکات جالب توجه در صورت‌های مالی سال ۱۴۰۰ بانک‌های دولتی، رشد قابل توجه درآمد‌ها از محل پرداخت تسهیلات و همچنین مابه التفاوت درآمد تسهیلات و سود سپرده پرداختی به سپرده گذاران بوده است.

طبق این آمارها، در سال ۱۳۹۹ این ۶ بانک دولتی ۸۸ هزار و ۸۶۳ میلیارد تومان از محل تسهیلات دهی و سرمایه گذاری درآمد به دست آورده و در مقابل ۶۸ هزار و ۱۰۴ میلیارد تومان سود سپرده پرداخت کرده بودند. در میان این ۶ بانک دولتی، بانک ملی در سال ۹۹ در بخش درآمد مشاع یا همان درآمد عملیات بانکی ۱۵۹۹ میلیارد تومان زیان ثبت کرده بود.

یکی از معضلات نظام بانکی در دهه ۹۰ ، بیشتر بودن سود سپرده پرداختی از درآمد حاصل از تسهیلات اعطایی و سرمایه گذاری بود که خوشبختانه در صورت مالی سال ۱۴۰۰ همه این ۶ بانک دولتی درآمد بیشتری نسبت به سود سپرده پرداختی داشته اند.

* ارقام به میلیارد تومان
واکاوی صورت‌های مالی شش بانک دولتی و جایگاه ویژه بانک ملی

اما در سال ۱۴۰۰، همه این ۶ بانک دولتی در بخش درآمد مشاع سود به دست آورده و ناترازی از این محل شکل نگرفته است. در سال ۱۴۰۰، درآمد این ۶ بانک ۱۱۶ هزار و ۴۸۲ میلیارد تومان بوده که نسبت به سال قبل از آن ۳۱ درصد رشد کرده است. مابه التفاوت درآمد تسهیلات و سود سپرده هم در سال ۱۴۰۰ با رشد ۵۵.۶ درصدی از ۲۰ هزار و ۷۵۶ میلیارد تومان به ۳۲ هزار و ۳۰۶ میلیارد تومان رسیده است. در سال ۱۴۰۰ درآمد عملیاتی بانک‌های دولتی هم ۳۸.۸ درصد رشد داشته است.

* ارقام به میلیارد تومان

واکاوی صورت‌های مالی شش بانک دولتی و جایگاه ویژه بانک ملی
* کاهش ۶۰.۳ درصدی زیاندهی بانک ملی

طبق اطلاعات درج شده در صورت‌های مالی، از مجموع این ۶ بانک، فقط بانک ملی در سال ۱۴۰۰ زیان ثبت کرده است با این تفاوت که این بار زیان ثبت شده بانک ملی کاهش قابل توجهی نسبت به زیان ثبت شده در سال گذشته دارد.

سال ۱۳۹۹ بانک ملی ۶۷۵۰ میلیارد تومان زیان کرد، اما در سال گذشته این رقم به ۲۶۷۶ میلیارد تومان کاهش یافت؛ بنابراین روند زیان دهی بانک ملی در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل از آن ۶۰.۳ درصد کاهش داشته است. ۵ بانک دیگر در سال ۱۴۰۰ حدود ۱۷۸ میلیارد تومان سود به دست آورده اند.

بانک کشاورزی هم که در سال ۱۳۹۹ حدود ۲۸۹ میلیارد تومان زیان ثبت کرده بود، در سال ۱۴۰۰ بیش از ۲۳ میلیارد تومان سود شناسایی کرده است.

* ارقام به میلیارد تومان

واکاوی صورت‌های مالی شش بانک دولتی و جایگاه ویژه بانک ملی
 
* فراز و فرود نرخ‌های کفایت سرمایه

نرخ کفایت سرمایه بانک‌های دولتی در سال ۱۴۰۰ روند‌های متفاوتی داشته است. نرخ کفایت سرمایه بانک ملی از ۱۱.۲۹ درصد به ۸.۷ درصد رسیده، اما نرخ کفایت سرمایه بانک کشاورزی از ۳.۱ درصد به ۴.۸ درصد افزایش یافته است. کفایت سرمایه بانک صنعت و معدن تغییر ۰.۱ درصدی داشته، اما این شاخص برای بانک مسکن حدود ۰.۷ درصد ارتقا پیدا کرده است. بانک توسعه صادرات هم از نرخ کفایت سرمایه ۱۲.۳ درصد به ۱۲.۷ درصد رسیده و این شاخص برای پشت بانک متفاوت بوده و از ۱.۷ درصد به ۱.۲ درصد تنزل کرده است.

درواقع روند رو به رشد زیان انباشته این ۶ بانک دولتی از ۵۰۳۶ میلیارد تومان به ۲۴۴۸ میلیارد توان کاهش یافته که گویای کاهش ۵۱ درصدی زیان‌دهی این بانک‌هاست.

براساس صورت مالی سال ۱۴۰۰، سرمایه این ۶ بانک دولتی از ۱۳۷ هزار و ۹۳۷ میلیارد تومان به ۱۶۲ هزار و ۵۲۰ میلیارد تومان افزایش یافته است است.

براساس این گزارش، در دولت سیزدهم این دومین بار است که صورت‌های مالی بانک‌ها و شرکت‌های دولتی منتشر می‌شود. این سیاست در راستای شفاف سازی، پاسخگویی بیشتر دستگاه‌ها و شرکت‌های دولتی، نظارت عمومی و ارزیابی دقیق‌تر از روند تحولات کشور اتخاذ شده است.
 
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری فارس، تاریخ انتشار:۲۰ مهر ۱۴۰۱، کدخبر: ۱۴۰۱۰۷۲۰۰۰۰۶۲۱، www.farsnews.ir
اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین