شعار سال: یکی از مواردی که طی سالیان دراز مورد توجه مردم بوده و قسمت اعظمی از نیازهای خوراکی جوامع بشری را تامین مینماید و هیچ فرهنگ غذایی گریزی از استفاده از آن ندارد، گوشت انواع حیوانات اعم از دام، طیور و آبزیان و همچنین محصولات فرآوری شده آنهاست. در این میان گوشت به دست آمده از گونههای خاصی از موجودات زنده به ویژه پرندگان به دلیل دارا بودن خواص غذایی و حتی دارویی ویژه از سوی مصرفکنندگان مورد توجه بیشتری قرار گرفتهاند. یکی از محصولاتی که از دیرباز مورد توجه مردم بوده و مصرفکنندگان زیادی نیز دارد، گوشت بوقلمون است.
مصرفکنندگان استقبال چندانی ازگوشت بوقلمون به عمل نمیآورند
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانشرقی در این باره در گفتوگو با آناج اظهار کرد: مصرفکنندگان استقبال چندانی از مصرف گوشت بوقلمون به عمل نمیآورند و برای توجیه این امر فرهنگ تغذیهای و گران بودن گوشت بوقلمون را ذکر مینمایند.
حسین لطفعلیزادهافزود: در سالهای اخیر تولید و مصرف گوشت بوقلمون در بسیاری از کشورهای اروپایی و به ویژه آمریکا از یک روند افزایشی برخوردار بوده است.
وی با اشارهبه دلایل افزایش مصرف گوشت بوقلمون در اروپا خاطرنشان ساخت:دلیل اساسی افزایش تولید و مصرف گوشت بوقلمون در اروپا و آمریکا را اینگونه بیان میکنند که گوشت بوقلمون از لحاظ چربی و کلسترول فقیر و از دیدگاه فیزیولوژی تغذیه بسیار با اهمیت و ارزش رژیمی آن شبیه گوشت گوسالههای بسیار جوان و بدون چربی است.
لطفعلیزاده عنوان کرد:امکان عرضه گوشت بوقلمون به اشکال متنوع وجود داشته و میتوان آنها را به حالت لاشه کامل با قطعات ران، سینه و یا به صورت کالباس، سوسیس و... وارد بازار مصرف نمود.
وی بیان داشت: گوشت بوقلمون در مقایسه با گوشت قرمز از چربی و کلسترول پایین برخوردار است.
رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانشرقی یادآور شد: پروتئین موجود در بوقلمون 81/28 درصد و از هر گوشتی بیشتر بوده و فاقد اوره و اسید اوریک که در تحقیقات انجام شده اسید اوریک یکی از عوامل سکته مغزی است.
در گوشت بوقلمون مقدار زیادی امگا-3 وجود دارد
وی از امگا-3 موجود در گوشت بوقلمون گفت و توضیح داد: در گوشت بوقلمون مقدار زیادی امگا-3 وجود دارد و باعث باز شدن مجاری عروق بدن و پایینآورنده کلسترول شده و از مزمن شدن بیماریها جلوگیری میکند.
لطفعلیزادهتولیدات گوشت بوقلمون را مطابق با درخواست مصرفکننده دانست و تاکید کرد: تولیدات گوشت بوقلمون به صورت آماده در بازارحاوی 95-99درصد چربی غیراشباع و مورد درخواست مصرفکننده است.
گوشت بوقلمون دارای خواص غذایی ویژهای است
رئیسبخش تحقیقات علوم دامیمرکزتحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجانشرقی نیز تصریح کرد:از آنجا که گوشت بوقلمون دارای خواص غذایی ویژهای بوده و محدودیت مصرف خاصی نیز ندارد، میتواند به عنوان جایگزین مناسبی برای گوشت قرمز بخصوص در بیمارانی که مصرف گوشت قرمز برای آنها با محدودیتهایی همراه است، مطرح شود.
علیرضا فانی افزود: از ویژگیهای بوقلمونهای اصلاح شده افزایش حجم توده گوشت قسمتهای سینه و ران نسبت به حجم استخوان است به طوری که در کشتارگاه کمترین ضایعات را نسبت به گوشتهای مشابه دارد.
مصرف سرانه گوشت بوقلمون در کشور ما پایین است
وی از پایین بودن مصرف گوشت بوقلمون در ایران گفت و خاطرنشان کرد: با نگاهی به آمار مصرف سرانه گوشت بوقلمون در کشورهای گوناگون و مقایسه آن با ایران درمییابیم که تا چه حد میزان مصرف سرانه گوشت بوقلمون که دارای ویژگیهای منحصر به فردی از نظر کیفیّت و سلامت، تنوع مصرف و سهولت پخت است در کشور ما پایین است.
فانی ادامه داد: طبق برآوردهای انجام شده میتوان گفت مصرف گوشت بوقلمون در طی 25 سال گذشته در دنیا به طور تقریبی دو برابر افزایش یافته است.
رئیسبخش تحقیقات علوم دامیمرکزتحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی یادآور شد: بوقلمونهای بومی با توجه به سازگاری با شرایط طبیعی منطقه داری بیشترین پتانسیل محیطی هستند که به کارگیری تکنیکهای مدیریتی همراه با برنامههای اصلاح نژادی و ارائه اطلاعات مربوط به صفات تولیدی میتواند زمینه را برای توسعه صنعت پرورش بوقلمون مهیّا سازد.
فانی با اشاره به پرورش بهداشتی بوقلمون در مزارع پرورش تاکید کرد: در حال حاضر بوقلمونهای پرورشی به صورت اصلاح شده با بهترین کیفیّت و بهداشتی در مزارع پرورش بوقلمون پرورش داده شده و پس از کشتار و قطعهبندی در شرایط بهداشتی بستهبندی و توزیع میشود.
گفتنی است؛ مردم آذربایجانشرقی نیز همچون سایر ایرانیها، تمایل کمتری به مصرف بوقلمون نشان میدهند که این امر از ناآگاهی آنان با فواید و خواص بوقلمون نشأت میگیرد و اکثریت مردم بدون آنکه حتی یک بار مزهی گوشت بوقلمون را چشیده باشند، آن را از سبد غذایی خود حذف میکنند.
با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از پایگاه خبری تحلیلی آوا سید جمال، تاریخ 8 دی 95، کد مطلب: 33871: www.ava-seyedjamal.ir