وی اظهار داشت: در اجرای این طرح با همکاری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری مدارکی به عشایر می دهیم که خود عشایر به عنوان قرق بان معرفی شده و با کمک مالی که به آن ها می شود با استقرار چند نفر از عشایر در مراتع ، بتوانند از مراتع تا زمان ییلاق برای جلوگیری از ورود افراد غیر، حفاظت کنند.
صفرزاده گفت: با برگزاری گردهمایی ها در نظر داریم تا با مدیریت مشارکتی عشایر بتوانیم زمان کوچ را از قشلاق به ییلاق به نحوی تنظیم کنیم تا عشایر حتی المقدور تا زمان آماده شدن مرتع وارد مناطق ییلاقی نشوند و در مناطق قشلاقی و میان بندها بمانند.
وی افزود: از دیرباز عشایر با اجرای مدیریت کوچ، چرا و نظام ایلی که برخوردار بودند این شیوه کوچ را رعایت می کردند و نیازی به ورود دولت در این موضوع نبود ولی از زمانی که سلسله مراتب ایلی از هم گسیخته شد کوچ هم نظم خود را از دست داد.
***اجرای نظام ریش سفیدی، موثر در تاریخ کوچ
صفزاده بیان داشت: برای جلوگیری از خسارت به مراتع جلساتی هر ساله تشکیل می شود که در این نشست ها کارشناسان بر اساس نظام ریش سفیدی، عشایر را متقاعد به رعایت تاریخ کوچ می کنند.
قائم مقام سازمان امور عشایری کشور با اشاره به اینکه تا کنون همکاری خوبی از سوی عشایر وجود داشته، بیان داشت: ولی برخی از عشایر به دلایلی همچون تحمل نداشتن دام در مناطق گرمسیری، کمبود آب و علوفه این موضوع را رعایت نمی کنند.
وی با بیان اینکه دلایلی همچون دیرکوچ کردن منجر به از دست رفتن مراتع توسط دیگران می شود، گفت: در این جلسات سعی می شود که یکسری از نیازهای جامعه عشایری همچون آب تامین شود.
صفرزاده افزود: در مدیریت حدود ساله کوچ، پوشش کاملی برای عشایر در آبرسانی سیار و ثابت داشته ایم که دیگر مشکل کمبود آب در مناطق قشلاقی ندارند.
وی با بیان اینکه یکی دیگر از مشکلات عشایر برای زود رسیدن به مناطق ییلاقی از بین رفتن ایل راه ها و میان بندها است، ادامه داد: نقشه ی ایل راه ها تهیه شده که در این نقشه یکسری اتراق گاه پیش بینی شده تا قبل از رسیدن به مناطق ییلاقی در این اتراق گاه ها بمانند و اکنون به کمک سازمان جنگل ها این اتراق گاه ها در حال تجهیز و تامین علوفه مورد نیاز برای دام ها است.
*** اختصاص یک درصد از سهم صندوق توسعه ملی به عشایر
صفرزاده در ادامه به تدوین طرح زنجیره گوشت قرمز دام عشایر در چند سال گذشته اشاره کرد و گفت: در اجرای این طرح از سوی مجلس اعتبار یک درصدی از صندوق توسعه ملی مصوب شد که در سال 93 در اجرای این طرح بودجه1300 میلیارد ریال بود ولی در سال های 94 و 95 با تغییری که پیدا شد این بودجه به یک دهم درصد کاهش یافت که در سال 94 به 140 میلیارد ریال و در سال 95 به 80 میلیارد ریال رسید.
وی افزود: از سال آینده این اعتبار به همان یک درصد باز می گردد که برای سال 96 حدود 1700 میلیارد ریال می شود.
قائم مقام سازمان امور عشایری کشور اظهار داشت: همچنین در سال جاری دولت مصوبه ای در خصوص کمک عشایر در خشکسالی به میزان 1000 میلیارد ریال با عاملیت بانک کشاورزی داشت که در اختیار عشایر قرار گرفت.
وی گفت: در اجرای این طرح 1500 میلیارد ریال دیگر در سال جاری مصوب شد که هنوز جاری نشده و هماهنگی های لازم برای تامین یارانه آن در حال انجام است.
صفرزاده افزود: این اعتبار به منظور جلوگیری از ورود دام های عشایری برای زنجیره ی تولید به مراتع است که قبل از ورود به مراتع به سیستم پرواربندی رفته و بعد وارد کشتارگاه و بازار شوند که منجر می شود تا به مراتع فشار نیاید که این موضوع کمک بزرگی به حفظ و تعادل مراتع می کند.
در زمان حاضر حدود 220 هزار خانوار عشایر در کشور زندگی می کنند.
با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)، تاریخ انتشار: 2 اسفند 1395، کدخبر: 82437953، www.irna.ir