شعار سال: علیرضا رزم حسینی عصرچهارشنبه درجلسه همیاران آب استان که در سالن پیامبر اعظم کرمان برگزار شد گفت:در قالب کمیته ای دنبال این هستیم طرحی که برای احیا تالاب ارومیه دنبال کردند را با تغییراتی در جازموریان مصوب کنند.
وی افزود: اگراین مصوبه اجرایی شود می توان انتظار داشت کارهای کارشناسی که انجام می شود با بستن چاههای غیرمجاز درجازموریان بخشی ازپهنه جازموریان احیا ویا بهره برداری صحیحی از آن بشود.
رزم حسینی اظهار کرد: تبخیر در جازموریان بسیار بالا است وما دنبال کارهای مطالعاتی دقیق تر وارائه مصوبه از کارگروه ملی هستیم.
مقام عالی دولت در استان کرمان گفت: بین دانشگاه وحوزه عملیاتی آب و کشاورزی فاصله است.
وی با اشاره به برگزاری طرح همیاران آب در استان اظهار کرد: ما در حال حاضر نیاز داریم که دوستی بیشتری بین دانشگاه وبخش اجرایی کار برقرار شود ،فاصله 30تا 40ساله بین صنعت ودانشگاه داریم که نظیر آن را بین دانشگاه وبخش اجرایی کشاورزی استان داریم.
نماینده دولت در استان با بیان اینکه انتظار داریم دانشگاهی ها بیشتر وارد حوزه اجرا شوند گفت:این جای سوال است که اولین دانشگاه کشاورزی کشور در جیرفت ایجاد شد اما بیشترین هدر رفت آب رادر کشاورزی جنوب داشتیم.
وی تصریح کرد:باید مرتب دانشجوها در طرح های مختلف حضور داشته و اشکالات طرح های ما را بگیرند ودستگاه های اجرایی را راهنمایی کنند واجازه ندهند این فاصله بیشتر شود.
استاندار کرمان با اشاره به اینکه میزان لوله گذاری مورد نیاز طرح های کشاورزی استان باید مشخص شود تصریح کرد: تلاش می کنیم تسهیلات کار پرداخت شود ودر حوزه طرح های اقتصاد مقاومتی روی آن کار شود.
رزم حسینی با اشاره به اینکه باید اطلاعات طرح راستی آزمایی شود افزود: این راست آزمایی توسط اتاق بازرگانی وجهاد کشاورزی باید انجام شود.
وی همچنین بیان کرد: درحوزه فرهنگ مصرف در حوزه کشاورزان وکشاورزی حساسیت زیاد شود وخاموش کردن موتورپمپ ها نیز در این بخش به کاهش مصرف کمک می کند.
وی خاطرنشان کرد: اتاق بازرگانی با فعال کردن تشکل های آب بران می تواند به فرهنگ سازی کمک کند .
وی با بیان اینکه 900میلیون متر مکعب صرفه جویی کمک زیادی به حفظ منباع آب استان کرده است گفت:ماباید از وزارت نیرو بخواهیم حال که ما در حفظ منابع تلاش کردیم وبا داشتن چند سد کمک زیادی به صرفه جویی منابع آبی کردیم ازدرصد منابع مالی که در اختیار استانهای می توانند بگذارند بخشی را به استان کرمان اختصاص دهند.
رئیس شورای آب استان کرمان همچنن تصریح کرد: اگر نظام تشویق وپاداش راه بیفتد وما بدانیم مشوق هایی وجود دارد بهره وری درحوزه های مختلف بالا می رود .
استاندار کرمان از رئیس اتاق بازرگانی کرمان خواست بسته های تشویقی حوزه آب را شناسایی و اطلاع رسانی کند.
وی با ابراز خرسندی از برخی طرح های اجرا شده در حوزه آب استان گفت:درشهداد کار مطالعاتی انجام دادیم که خوراک دام جایگزین یونجه را در حال تولید داریم و درحال حاضر در مرحله مطالعه است.
دراین جلسه مدیر کل فنی معاونت عمرانی استانداری کرمان نیز گفت: درکنار لیست گانه 17مصوبات طرح همیاران آب، سه مصوبه جدید به عنوان الحاقی داریم که در مجموع 20مصوبه شامل 10مصوبه کیفی 10مصوبه کمی اجرا می شود.
وی تصریح کرد: با اجرای 10مصوبه کیفی صرفه جویی 378میلیون مترمکعبی درسال اول طرح، و602میلیون مترمکعبی در سال دوم طرح رخ داد و درمجموع
989میلیون متر مکعب در راستای این ده مصوبه صرفه جویی شده است.
وی تاکید کرد:خلاصه نتایج ده ساله طرح این است که قرار است از مصرف سالانه 6.5میلیارد مترمعکب آب 31درصد صرفه جویی شود که 47درصد دولتی 44درصد تسهیلات و9درصد طرح منابع بخش خصوصی است.
سیدیعقوب موسوی رئیس سازمان جهادکشاورزی جنوب کرمان نیز با ارائه گزارشی از حوزه جنوب کرمان در طرح همیاران آب گفت:کشت کلزا در جنوب کرمان طی چند سال اخیر به1650هکتاررسیده است.وی تصریح کرد:سطح زیرکشت جنوب استان را6هزار هکتار کاهش دادیم ودر تولید هندوانه کمترین مصرف آب خاورمیانه را با آبیاری جدید داریم ضمن اینکه این محصول در زمستان کاشته می شود که از اب باران نیز استفاده می شود.
وی تاکید کرد:تاکنون 20هزارتن گندم در جنوب کرمان خریداری شده که تا پایان فصل خرید به 160هزارتن خواهیم رسید.
موسوی با اشاره به اینکه درجذب تسهیلات کشاورزی جنوب کرمان رتبه اول کشور است افزود:43میلیون مترمکعب مصرف آب را کاهش دادیم که این مسئله نتیجه به دلیل کم کردن 6تا7هزار هکتار سطح زیرکشت بود.
وی از تغییر زمان کشت ها به زمستان پاییز خبرداد وگفت:از سال قبل کلزا و گندم را با آبیاری تیپ آبیاری کردیم که در کشور اقدامی بی نظیر است.
موسوی از صرفه جویی 29میلیون ریالی در مصرف بذر خبرداد وگفت:افزایش تولید بذرگندم 7850میلیون ریال بوده است و 7250هکتار اراضی محصولات استراتژیک ما با آبیاری تحت فشارانجام شده است.
وی ازسبزی جات روی گوجه وبادمجان برای اولین بار در ایران درجنوب کرمان خبرداد واظهار کرد:در میوه ها ودانه هایی چون ارزن رقم باستان و دم روباهی، هویج سیاه وبنفش، کاهو وکلم، ذرت شیرین، آفتابگردان وکدو آجیلی اجرای طرح های مزرعه الگویی را در جنوب کرمان داشتیم.
معاون جهاد کشاورزی شمال کرمان نیز دراین جلسه گفت:درکنار 90میلیارد تومان اعتبارات ملی 13ونیم میلیارد اسناد خزانه اسلامی است که به زودی در اختیار کشاورزان قرار گرفته وبخشی از بدهی ما تسویه می شود.
کهنوجی افزود: ازسال 92تاکنون حدود 25هزار هکتار آبیاری تحت فشاردر شمال استان و 15هزار هکتار در جنوب استان انجام شده که معادل تمام سالهای بعد از انقلاب است.
وی ازایجاد آبیاری های نوین برای اراضی خرده مالکی خبرداد وگفت:آبیاری قطره ای زیرسطحی رادر کرمان داریم که بیشترین سطح این نوع آبیاری 5هزار هکتار در سیرجان است که در هیچ کجای دنیا چنین آماری نداریم.
کهنوجی خاطرنشان کرد: درکشت های کم آب نیز در شمال استان گل محمدی را در سه سال اخیر 900هکتار افزایش سطح زیرکشت دادیم که این میزان به 2هزار هکتار قبلی افزوده شد وجاههایی که گندم برای کشاورز مقرون به صرفه نبود گل محمدی جایگزین شد.
وی تاکید کرد: در سه سال گذشته 43هزار هکتار برای به زراعی انجام شده است.
مدیرعامل آب منطقه ای استان نیز با ارائه گزارشی از پهنه جازموریان برخی شبهات درخصوص این پهنه آبی را برطرف کرد.
همچنین خلیل همایی نیز با اشاره به برخی مولفه های سند توسعه امنیت آب اشاره کرد وگفت: نیاز داریم برای ارتقا ضریب امنیت آب ابلاغ اعتبار شود.
طرح همیاران آب طرحی 5ساله است که سه سال از اجرای آن در استان کرمان می گذرد وقرار است در قالب 17مصوبه صرفه جویی زیادی در مصرف آب ونیز ارتقا بهره وری در تولید کشاورزی با کاهش سطح زیرکشت وبهینه کردن مصرف آب ایجاد کند.
با اندکی تلخیص و اضافات، برگرفته از پایگاه خبری تحلیلی هلیل، تاریخ انتشار: 30 فروردین 1396، کد مطلب: 23987: www. halil.ir