رآکتور آب سنگین خنداب قرار بود جایگزین رآکتور تهران شود
آبنیکی با اشاره به رآکتور آب سنگین خنداب، بیان کرد: این رآکتور، رآکتوری بومی است و کار ساخت آن از زیربنا توسط نیروهای متخصص بومی رقم خورد، رآکتور هستهای خنداب ماموریت جایگزینی رآکتور آب سنگین تهران( از عمر این رآکتور نزدیک به نیم قرن میگذرد) در حوزه تحقیقات و تولید رادیو دارو را برعهده داشت اما کشورهای اروپایی با بهانههای مختلف مبنی بر اینکه رآکتور آب سنگین منجر به تولید پلوتونیم و در نهایت استفاده آن در حوزه نظامی میشود کشور ایران را از این صنعت محروم کردند.
وی افزود: بر اساس برنامه میبایست رآکتور آب سنگین خنداب تا امسال به مرحله بهرهبرداری برسد، اما متاسفانه نه تنها مسیر تکمیل رآکتور متوقف شد بلکه قلب آن نیز خارج و برخی از قسمتهای رآکتور نیز با بتن پر شد.
رآکتور خنداب؛ اولین رآکتور آب سنگین در کشور ایران
این کارشناس هستهای در ادامه گفت: رآکتور آب سنگین خنداب علاوه بر ارتقا دانش ما در صنعت هستهای و کاربرد در حوزه تحقیقات، اولین رآکتور آب سنگین در کشور ایران بود که نیازی به اورانیوم غنی شده نداشت و از سوخت طبیعی استفاده میکرد، رآکتور بوشهر، تهران و اصفهان رآکتور آب سبک هستند.
عقبگرد ۶ ساله صنعت هستهای کشور با توقف فعالیت رآکتور خنداب
رییس مرکز توسعه سازمان انرژی اتمی ایران تصریح کرد: رآکتور آب سنگین خنداب باید تا زمان حاضر به مدار تولید وارد میشد اما با مطرح شدن موضوع بازطراحی برخی از بخشهای این رآکتور تخریب و بخش دیگری در حال بازطراحی است، این اقدامات علاوه بر افزایش هزینهها، کشور ما را حداقل ۶ سال در صنعت هستهای به عقب بازگرداند.
خبری از حمایت و انتقال فناوری خارجی ساخت رآکتور نیست
وی در ادامه افزود: کلیه فعالیتهای تکمیل رآکتور آب سنگین خنداب از سال ۹۲ متوقف شد و بر اساس نتایج مذاکرات رآکتور باید زیر نظر کشورهای غربی و با همکاری این کشورها بازطراحی شود اما در حال حاضر خبری از حمایت و انتقال فناوریهای ساخت رآکتور به گوش نمیرسد و کلیه اقدامات بازطراحی توسط مهندسین داخلی در حال انجام است و کشورهای مطرح شده تنها به نظارت و بررسی بسنده کردهاند.
توقف فعالیت بیش از ۱۰ هزار سانتریفیوژ/باید از کشورهای غربی سوخت قرض کنیم
آبنیکی با اشاره به تعهدات هستهای ایران گفت: مسئولین مربوطه با تبدیل بیش از ۱۰ تن اورانیوم ۳ و نیم درصد به کیک زرد عملا این میزان اورانیم را از بین بردند، ۲۰۰ کیلو از اورانیوم ۲۰ درصد نیز با تبدیل به سوخت از دسترس کشور ما خارج شد، بیش از ۱۰ هزار سانتریفیوژ تا کنون جمعآوری و به جز چند زنجیره در فردو مابقی زنجیرهها و زیرساختها به طور کامل از بین رفته است، اگر ذخیره سوخت ۲۰ درصد کشور ما در رآکتور آب سنگین تهران به اتمام برسد باید از کشورهای غربی سوخت قرض بگیریم.
جبران این میزان خسارت تقریبا غیر ممکن است
این کارشناس هستهای افزود: در حال حاضر برای بازگشت احتمالی به زنجیره فردو و تولید اورانیوم ۲۰ درصد، نه تنها مواد اولیه برای کشور ما باقی نمانده است بلکه بسیاری از نیروهای متخصص به دلیل خروج از چرخه صنعت هستهای حاضر به همکاری مجدد نیستند و جبران این میزان خسارت تقریبا غیر ممکن است.
رییس مرکز توسعه سازمان انرژی اتمی ایران با اشاره به بازطراحی رآکتور آب سنگین خنداب بیان کرد: بازسازی و بازطراحی این رآکتور با همکاری کشور چین انجام میشود و آمریکا و کشورهای غربی تنها برای تحمیل خواستهها و تایید فعالیتهای هستهای کشور ما وارد میدان شدند.
کاهش توان رآکتور آب سنگین خنداب بعد از بازطراحی
وی در ادامه افزود: بازطراحی، ساخت و اصلاح رآکتور آب سنگین خنداب نیازمند بازه زمانی ۵ ساله است، بعد از بازطراحی توان این رآکتور کاهش یافته و دیگر نمیتوان نام آنرا رآکتور آب سنگین گذاشت.
تصمیم مسئولین در برابر نقض پیمان طرفین قرارداد جای سوال دارد
آبنیکی با اشاره به اقدامات مسئولین خاطرنشان کرد: تا کنون برخی از مسئولین به توجیه اقدامات طرفین قرارداد بسنده کرده و هیچ اقدام شایستهای در برابر نقض پیمان آمریکاییها انجام ندادهاند، مصوبات مجلس نیز تا کنون اجرایی نشده است، اینکه در آینده مسئولین چه تصمیمی در برابر تحریمهای جدید و نقض پیمان طرفین قرارداد بگیرند برای همه مردم جای سوال دارد.
شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از شبکه اطلاع رسانی راه دانا، تاریخ انتشار 25شهریور 96، کدخبر: 1193764 ، www.dana.ir