شعارسال: هر چند هنوز ستاد بحران
آب بهشکل واقعی خود در استانهایی کویری و خشک مانند کرمان شکل نگرفته و مردم کمتر
این مهم را باور دارند، اما بحرانی شاید بزرگتر یا همتراز کمبود آب در بخش امنیت
غذایی به سوالی تبدیل شده که این روزها بیشتر ذهن افراد مختلف جامعه را درگیر خود
کرده و نقل محافل و مجالس مختلف است. استفاده از سموم و کودهای شیمیایی بدون در
نظر گرفتن سلامت جامعه و فقط با هدف برداشت محصولی به ظاهر سالم و بدون در نظر
گرفتن توصیههای کارشناسان بخش کشاورزی معضلی است که نشستهای مسئولانه فراوان میطلبد.
حال آنکه جهاد کشاورزی خود را تنها مروج کشاورزان میداند که البته ادعای درستی
است.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی شمال استان کرمان میگوید: آفتکشها نهاده کشاورزی هستند و ما برای افزایش تولید و بهرهوری و جلوگیری از خسارت عوامل خسارتزا ناچاریم بهعنوان آخرین گزینه از آفتکشهای شیمیایی استفاده کنیم. ناصر طاهری با اشاره به اینکه در بحث عرضه آفتکشها و ورود آن به کشور یکسری دستورالعمل صادر شده که براساس آن فروشگاهها باید پروانه صلاحیت فنی از سازمان حفظ نباتات و مهندسی کشاورزی دریافت کنند، اظهار داشت: در عین حال فروشگاهها باید مسئول فنی داشته باشند و عرضه سموم باید با فاکتور انجام شود. مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی شمال استان کرمان ادامه داد: تمام آفتکشهای مجاز از سازمان حفظ نباتات مجوز دارند و استانداردهای کیفی لازم را دارا هستند؛ لذا همواره به کشاورزان توصیه میشود آفتکشها را از مراکز مجاز و زیرنظر کارشناسان خریداری و از مصرف خودسرانه پرهیز کنند.
وی مبارزه تلفیقی با آفات را شامل بهکارگیری تمام
روشهای مبارزه علیه آفات ازجمله مبارزات بیولوژیک، فیزیکی، غیرشیمیایی و زراعی و
در نهایت در صورت جواب ندادن روشهای دیگر مبارزه شیمیایی دانست. طاهری افزود: وظیفه
جهاد کشاورزی آموزش و ترویج کشاورزان است تا از روشهای نوین مبارزه با آفات
استفاده کنند و در همین راستا کارشناسان حفظ نباتات سیستم دولتی و کارشناسان ناظر
گیاهپزشک و کلینیکهای گیاهپزشکی بر این عرصه نظارت دارند. مدیر حفظ نباتات
سازمان جهاد کشاورزی شمال استان کرمان تصریح کرد: این سازمان متولی تولید محصولات
کشاورزی است و کشاورزان را با ارائه آموزش برای تولید محصول سالم ترغیب میکند؛
اما بررسی و اعلام سلامت محصول توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انجام میشود.
وی افزود: کارشناسان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی براساس قانون حفظ نباتات
موظف هستند از محصولات عرضه شده در میادین ترهبار نمونهبرداری کنند و در صورتی
که از نظر باقی مانده آفتکشها و فلزات سنگین غیرمجاز باشد باید نسبت به امحاء آن
محصولات اقدام کنند. طاهری اظهار داشت: میزان مصرف سم در ایران در هر هکتار حدود
650 تا 700 گرم است و این مقدار در اروپا حدود 5/1 تا دو لیتر است و ما یکسوم
مصرف جهانی هستیم و این کاهش بهدلیل شرایط اقلیمی است. وی با تأکید بر اینکه بیشتر
محصولات کشاورزی تولید شده در استان کرمان سالم هستند، گفت: تاکنون گزارشی مبنیبر
آلودگی و باقیماندن سموم و فلزات سنگین در این محصولات نداشتهایم. مدیر حفظ
نباتات سازمان جهاد کشاورزی شمال استان کرمان افزود: ضمن اینکه کارگروه سلامت
استانداری و اداره استاندارد از محصولات تولیدی استان نمونهبرداری و سلامت آنها
تأیید شده است.
وی تصریح کرد: بیشترین مصرف آفتکشها در باغهای پسته است؛ این در حالی است که بیش از 90 درصد محصول پسته کرمان بعد از تأیید سلامت به کشورهای اروپایی صادر میشود. طاهری افزود: مصرف آفتکشها تابع شرایط اقلیمی است؛ لذا امسال نسبت به سال قبل بیش از 50 درصد کاهش مصرف سموم را در استان کرمان شاهد بودهایم و ضمن اینکه در محصولاتی مانند گردو، خرما و بسیاری از محصولات کشاورزی دیگر تولیدی در استان کرمان از آفتکشها استفاده نمیشود.
مواد غذایی تولید شده در کرمان تأیید سلامت میشود
مدیر اداره غذا معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کرمان نیز گفت: تأیید سلامت محصولات غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی که فرآیندی روی آنها انجام شده باشد برعهده وزارت بهداشت است. منصور قنبریزاده افزود: محصولات تولید شده باید دارای پروانه ساخت یا شناسه نظارت از اداره نظارت بر مواد غذایی باشد. وی ادامه داد: مسئولیت نظارت بر سلامت محصولات بعد از اینکه تولید میشوند تا زمانیکه به مرحله عرضه میرسد نظارتش با اداره غذا معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی است و پس از قرار گرفتن در چرخه عرضه، گروه بهداشت محیط است که امر نظارت و کنترل مواد را برعهده دارد. مدیر اداره غذا معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به اینکه حدود چهار سال است وزارت بهداشت از محصولات کشاورزی عرضه شده به بازار نمونهبرداری میکند و آنها را از نظر باقی مانده سموم مورد ارزیابی قرار میدهد، اظهار داشت: سال قبل 720 نمونه محصولات کشاورزی در استان کرمان به آزمایشگاه ارسال شد. وی با بیان اینکه دو طرح در حوزه معاونت غذا و دارو در حال اجرا است، گفت: در یک طرح محصولات آرایشی و بهداشتی و در طرح دیگر میوه و سبزیجات از نظر وجود سموم بررسی میشود. قنبریزاده افزود: تمام مواد غذایی مانند کنسروجات نیز نمونهبرداری و آزمایش میشود و از نظر صحت و سلامت با استاندارد ملی تطابق پیدا میکند. سپس نتایج بعد از جمعبندی به سازمان غذا و دارو در تهران ارسال میشود.
کشتارگاههای کرمان به پیش سردکن مجهز شد
مدیرکل دامپزشکی استان کرمان با تأکید بر تأمین امنیت غذایی
توسط این سازمان گفت: کشتارگاههای استان مجهز به پیش سردکن هستند و لاشه دامهای
ذبح شده برای جلوگیری از انتقال بیماریها به مدت 24 ساعت در این مکان نگهداری میشوند.
حسین رشیدی با اشاره به اینکه امنیت غذایی دسترسی مردم به غذای سالم و کافی در
همه زمانها است؛ لذا باید برای این مهم غذا به اندازه کافی تولید و سلامتش تضمین
شود، تصریح کرد: اقدامی که دامپزشکی در مرحله نخست حفظ امنیت غذایی در جامعه انجام
میدهد حفظ و حراست از سرمایه دامی استان است. مدیرکل دامپزشکی استان کرمان گفت:
سرمایهگذاری خوبی در زمینه پرورش دام و طیور در این استان انجام شده و بخش قابل
توجهی از غذای مردم با گوشت مرغ، تخم مرغ، گوشت قرمز و آبزیان تأمین میشود. وی
افزود: حیوانات پرورشی در معرض بیماریهای واگیردار قرار دارند و ممکن است علاوهبر
بیماری دامی، مشکلات اقتصادی و بیماریهای انسانی را نیز موجب شوند. به گفته رشیدی،
اداره کل دامپزشکی برنامههایی چون رصد، واکسیناسیون و مراقبتهای بهداشتی و قرنطینهای
را در راستای تأمین امنیت غذایی این استان انجام میدهد. وی تصریح کرد: اگر این
اقدامات انجام نشود دامها بهدلیل بیماریهای واگیردار تلف میشوند و علاوهبر ایجاد
خطر در فعالیتهای اقتصادی موجب بروز بیماریهای مشترک بین انسان و دام میشود. مدیرکل
دامپزشکی استان کرمان تأکید کرد: دامپزشکی در تأمین سلامت مواد غذایی با منشأ دامی
نقش مهمی دارد؛ لذا گوشت قرمز، سفید و لبنیات از نظر بیماریهای مشترک بین انسان و
دام که میتواند برای انسان مخاطرهآمیز باشد مورد پایش قرار میگیرد. رشیدی گفت:
دامپزشکی از مزرعه تا آشپزخانه بر روی سلامت مواد غذایی با منشأ دامی نظارت دارد و
با اعمال نظارتهای بهداشتی در واقع سلامت این محصولات را تضمین میکند. وی بیان
کرد: نظارت دامپزشکی از نظارت بر خوراک دام آغاز و تا درمانهای مجاز دام، نظارت
بر دوره پرهیز دارویی تا باقی مانده سموم در گوشت کشتار شده ادامه دارد. رشیدی
ادامه داد: اداره کل دامپزشکی استان کرمان در این راستا اقدام به تدوین سند امنیت
غذایی کرده و ما هر سال بر اجرای مفاد این سند نظارت داریم و محصولات غذایی که به
دست مردم میرسد کد رهگیری دارند و بدینترتیب مشخص میشود محصولات از کدام دامداری
یا کشتارگاه به مراکز عرضه رسیدهاند. وی با اشاره به انجام آزمایشهای پایش باقی
مانده دارویی و آنتیبیوتیک در گوشت مرغ در کرمان تصریح کرد: لاشههای کشتار شده
در کشتارگاهها برچسبگذاری شده و مهمور به مهر دامپزشکی است.
رشیدی اظهار داشت:
اقدامات مشابهی درباره تأمین سلامت شیرخام نیز توسط دامپزشکی انجام میشود که
نمونهگیری از شیر براساس عوامل و بار میکروبی، تقلبها و غیره از آن جمله است. وی
تأکید کرد: در راستای عملیاتی کردن اسناد امنیت غذایی اقدامات زیادی ازجمله تشدید
نظارتهای بهداشتی، نمونهگیری دورهای از محصولات خام دامی و اصلاح مراکز تولید
مواد غذایی در استان کرمان انجام شده است. مدیرکل دامپزشکی استان کرمان گفت: حمل
گوشت و سایر فرآوردههای خام دامی نیز مورد نظارت کارشناسان خبره این اداره کل
است؛ لذا گوشت با کانتینرهای مناسب سردخانهدار به مراکز فروش ارسال و مورد بازبینی
مرتب قرار میگیرند. وی با بیان اینکه اقدامات دامپزشکی با هزینه اندک افزایش
بهرهوری و خودکفایی در کشور را به همراه دارد، گفت: اقدامات درمانی دامپزشکی امنیت
غذایی را تضمین میکند. رشیدی با بیان اینکه رسانهها نقش موثری در اطلاعرسانی
اقدامات انجام شده در حوزه دامپزشکی به مردم دارند، افزود: بسیاری از این اقدامات
بدون حضور رسانهها به نتیجه نمیرسد. وی ادامه داد: مطبوعات را بهعنوان رکن
چهارم دموکراسی میشناسیم و قبول داریم نقش رسانهها در تنویر افکار عمومی ارزنده
است.
مدیرکل دامپزشکی استان کرمان تصریح کرد: دامپزشکی در بخشهای امنیت غذایی نقش مهمی برعهده دارد و اقدامات این نهاد در تولید و توسعه پایدار نقش مهمی برعهده دارد. مدیرکل دامپزشکی استان کرمان گفت: اقدامات دامپزشکی هزینههای زیادی را از دوش بهداشت و درمان برمیدارد و به سلامت جامعه کمک میکند و هر چند کار اصلی دامپزشکی واکسیناسیون و پیشگیری از بیمارها است؛ اما این نهاد در راستای رصد، اقدام سریع و بهموقع بیماریهای دامی در مناطق مختلف اقدامات قابل توجهی را انجام میدهد. رشیدی افزود: دامپزشکی در سیستم پدافند غیرعامل نیز با عملکرد سریع خود نقش مهمی دارد و اتفاقات به موقع رصد، اعلام و پیگیری میشود و داروهایی که در اختیار دامداران قرار میگیرد کاملاً تحت نظر این نهاد است و کارشناسان دامپزشکی مراقبت میکنند باقیمانده داروها در فرآوردههای دامی وجود نداشته باشد. رشیدی گفت: کرمان تنها استانی است که باقی مانده دارو در گوشت مرغ را پایش میکند و مرغی که اکنون توزیع میشود به لحاظ باقی مانده آنتیبیوتیک مورد آزمایش قرار میگیرد. وی افزود: کمیتههای فنی با نوآوری که دامپزشکی رویکردها و برنامههای عملیاتی را مطابق آخرین استانداردهای دنیا تعریف کرده تا بهرهوری ارتقاء یابد که با این شیوه بسیاری از بیماریهای مشترک انسان و دام مانند تب مالت، تحت کنترل درآمده است. رشیدی به مهار نسبی تب مالت در استان کرمان اشاره و تصریح کرد: این بیماری در برخی از شهرستانهای استان طی سالهای گذشته 170 مورد در 100 هزار نفر جمعیت بود؛ درحالیکه در سال جاری این تعداد به 25 نفر کاهش یافته است. رشیدی تأکید کرد: یکی از موفقیتهای چشمگیر دامپزشکی کرمان کنترل بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان است که این بیماری طی سالهای گذشته تلفات و هزینههای بسیاری را برجا گذاشت؛ بهطوری که 27 میلیون قطعه پرنده در کشور سال گذشته معدوم شد، در حالی در استان با انجام اقدامات مراقبتی تاکنون این بیماری شایع نشده است. مدیر کل دامپزشکی استان کرمان افزود: سال قبل بیش از ششهزار مورد کار آزمایشگاهی و مراقبتی در راستای کنترل اوضاع در زمینه جلوگیری از بروز بیماری فوق حاد پرندگان در این استان انجام شد.
سایت شعارسال، با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از روزنامه سبزینه، تاریخ انتشار: 24مهر1397، کدخبر: 55789: www.sabzineh.org