شعار سال: حجتالاسلام والمسلمین محمدابراهیم سراج ، با بیان اینکه «هیچ دینی مانند اسلام و هیچ کتاب آسمانی مانند قرآن روی بحث تفکر و تعقل تا به این حد تاکید نداشته است» اظهار کرد: یکی از افتخارات بزرگ اسلام این است که همواره مبتنی بر اندیشه است. یکی از اندیشمندان بزرگ اروپایی در رابطه با این تاکید اسلام در مورد تفکر میگوید «اسلام یک دین بزرگی است؛ چرا که اگر تعالیم آن حقیقی نبود دلیلی نداشت که این همه افراد را به اندیشیدن و تفکر دعوت کند.» مبانی فکری که مبتنی بر اندیشه و تعقل نباشد مردم را به اندیشه ورزی تشویق نمیکند چرا که در آن صورت مردم به خرافه بودن آن پی میبرند.
وی یادآور شد: اما در این رابطه روشنفکری شاید کمی متفاوت از تفکر باشد. قرآن کریم تمام مردم را دعوت میکند که اقوال و سخنان دیگران را بشنویم و بهترین آن را انتخاب کنیم این یعنی روشنفکری؛ یعنی مطالعه و تفکر در اندیشههای دیگران، پس اصل در تفکر است.
مسئول نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه آزاد رودهن تاکید کرد: روشنفکری میتواند دو مبنا داشته باشد یک فهم صحیح از دین و دوم آگاهی از مسائل روز که فرد بتواند منطبق با نیازهای روز و با لحاظ چارچوبهای ضروری دستورهای کاربردی عصر خود را استخراج کند. این دو شرط مهم برای روشنفکری دینی است و باید به چارچوبهای ضروری دین نگاه داشته باشیم و پاسخهای کاربردی خود را از آن استخراج کند.
سراج تصریح کرد: حوزههای علمیه در این رابطه ورود داشتهاند، اما کافی نیست. موسسه مهمی مثل موسسه امام خمینی (ره) اندیشمندان و متفکران بزرگی را در حوزههایی مثل فلسفه دین، تاریخ، علم، سیاست و بسیاری از موضوعاتی که مربوط به روشنفکری میشود تربیت کرده است. دانشگاه امام صادق (ع) هم یکی از سازمانهایی است که در این زمینه ورود داشته است و امثال اینها در جامعه زیاد است.
وی گفت: اما تمام اینها کفایت شرایط عصر حاضر را نمیکند چون امروزه
افرادی هستند که شبهات وسیعی به دین و مسائل فلسفی وارد میکنند که پاسخ
آنها باید فلسفی و دینی باشد و لذا در این زمینه این اقدامات کافی نیست.
روشهای سنتی قطعا جواب نمیدهد و باید با آگاهی از مسائل روز بتوانیم نکات
علمی جدید و کاربردی را از دین در اختیار جوانان و جامعه قرار دهیم.
با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از خبرگزاری ایسنا، تاریخ انتشار 26 فروردین 1395، کد مطلب: 95022615820: www.isna.ir