شعار سال: یازدهمین جشنواره محصولات ارگانیک تهران از تاریخ 22 آذرماه در دو سالن بوستان نمایشگاهی گفتوگو کار خود را آغاز کرد و تا 30 آذر ادامه دارد. در مراسم افتتاحیه این جشنواره مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران گفت: در حال حاضر برندهای ارگانیک بسیار محدود سهم قابل توجهی در بازار کشاورزی دارند و تلاش میکنیم برندسازی این محصولات را تقویت کنیم. حسین شیرزاد اظهار داشت: در راستای توسعه برندهای محصولات ارگانیک ایران، مذاکراتی را با شرکای خارجی اتحادیههای مرکزی تعاونی روستایی در برخی کشورهای اروپایی آغاز کردهایم تا بتوانیم این برندها را در کشورهایی مانند اسپانیا، آلمان و فرانسه داشته باشیم و تولیدکنندگان ایرانی سهم بیشتری در این بازارها داشته باشند. وی با بیان اینکه محصولات ارگانیک از حاشیه سود قابل توجهی برخوردار نیستند، تصریح کرد: سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران برای نخستینبار متولی افزایش حاشیه سود محصولات ارگانیک شده و این کار از طریق مدیریت ریسک در واحدهای تولید این محصولات باید صورت بگیرد. شیرزاد افزود: کشت ارگانیک تخصصی است و قطعاً نیاز به دانشآموختگان فنی و تکنیکی دارد و یکی از راهها برای جذب دانشآموختگان به بخش کشاورزی، ورود آنها به حوزه تولیدات ارگانیک است. وی ادامه داد: این اقدام علاوهبر افزایش حاشیه سود و ارزش افزوده در حوزه ارگانیک به کاهش بیکاری دانشآموختگان کشاورزی کمک میکند. مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران با بیان اینکه 3/5 میلیون هکتار از بهترین اراضی کشاورزی در اختیار تعاونیهای تولید است، گفت: دانشآموختگان کشاورزی را میتوان در این اراضی جذب کرد که گام بلندی هم برای بالا بردن اشتغال تخصصی در بخش کشاورزی و هم توسعه کسب و کارها در حوزه ارگانیک است. وی ادامه داد: این سازمان با توجه به ضرورت توسعه کشت محصولات ارگانیک، توسعه کسب و کارهای این محصولات را در بطن شرکتهای تعاونی تولید روستایی پیگیری میکند. شیرزاد اذعان داشت: در حال حاضر سههزار فروشگاه مصرف داریم تا بتوانیم همگام با توسعه کشت محصولات ارگانیک، فروش این محصولات را داشته باشیم. وی گفت: توسعه کسب و کارهای ارگانیک مستلزم آن است که بستر لازم برای آن فراهم شود و ریسک قیمتی نیز کاهش یابد تا با بهای منصفانه تولید محصولات ارگانیک صورت گیرد. مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران افزود: کمک خواهیم کرد که کشت ارگانیک در شرکتهای تعاونی روستایی رقابتیتر شود. در صورتی که محصولات ارگانیک قابل رقابت شود، میتوانیم سهم قابل توجهی از بازار را به این محصولات اختصاص دهیم. شیرزاد در ادامه با بیان اینکه تولیدکنندگان و فعالان محصولات ارگانیک کشور از یک بیصدایی در رنج هستند، گفت: آنان میتوانند در مجموعه سازمان مرکزی تعاون روستایی یک تشکل یا کنفدراسیون قوی تشکیل دهند و این اقدام به زنجیرههای لجستیک و افزایش رایزنی فعالان ارگانیک کمک میکنند.
ایجاد تعاونی ارگانیک در کشور
رئیس انجمن ارگانیک ایران نیز گفت: براساس آمار سال گذشته فائو محصولات کشاورزی ایران سالمترین محصولات در آسیا است. رضا نورانی، رئیس انجمن ارگانیک ایران، در افتتاحیه یازدهمین جشنواره محصولات ارگانیک تهران اظهار کرد: برای ساماندهی و رهگیری محصولات ارگانیک تولیدشده در کشور کد 18رقمی به این محصولات اعطاء شده تا مصرفکنندگان با جستوجوی این کد در سایت انجمن ارگانیک بتوانند از اصالت این محصولات مطلع شوند. وی همچنین خبر از ایجاد تعاونی ارگانیک در کشور داد و گفت: این تعاونی که در سازمان تعاون روستایی کشور ثبت شده است، وظیفه دارد که محصولات ارگانیک تولیدشده کشاورزان را بهدست مصرفکنندگان نهایی برساند. رئیس انجمن ارگانیک ایران ادامه داد: محصولاتی مانند پسته، زعفران، خرما، عسل، انار، کیوی، مرکبات، عرقیجات، گیاهان دارویی و چای ازجمله محصولات عمده ارگانیک صادراتی هستند که به کشورهای مختلفی ازجمله کشورهای اروپایی صادر میشود. نورانی یادآور شد: با توجه به اینکه محصولات ارگانیک ایران تحت نشان اروپا تولید میشود، برای صادرات به این کشورها مشکلی ندارند و بدون بازرسی مجدد به اتحادیه اروپا صادر میشوند.
محصولات کشاورزی ایران در آسیا سالمترین است
وی با انتقاد از رویه استفاده غیرهدفمند از سموم شیمیایی در سالهای گذشته گفت: در این مدت کودهای شیمیایی را با یارانه در اختیار کشاورزان قرار دادیم و حتی باقی مانده آن به منابع آب مصرفی کشور رفت و تولید را در برخی از مناطق با مشکل مواجه کرد، اما با وجود این فائو اعلام کرده است محصولات کشاورزی ایران سالمترین محصولات کشاورزی آسیا بهحساب میآید. رئیس انجمن ارگانیک ایران اضافه کرد: فائو همچنین اعلام کرده است ایران با توجه به پتانسیلهایی که دارد، نه تنها میتواند نیاز خود را در بخش کشاورزی بهطور کامل تأمین کند، بلکه میتواند نیاز کشورهای حاشیه خلیج فارس را نیز تأمین کند. نورانی افزود: فائو همچنین اعلام کرده است که 30 تا 35 درصد محصولات کشاورزی ایران تبدیل به ضایعات میشود که این رقم معادل غذای 9 میلیون نفر است و در صورتی که تکنولوژی در این بخش بالا رود، علاوهبر افزایش تولید میتوان آنها را در بازارهای خارجی و داخلی عرضه کرد.
سایت شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت روزنامه سبزینه، تاریخ انتشار 25 آذر 97، کد مطلب: 59153، www.sabzineh.org