شعارسال: در سال ها پیش اگر در خیابان های شهر گذر می کردیم چشممان به مغازه هایی مجزا با یک رویکرد می خورد و بعدها فروشگاه های بزرگ ایجاد شدند که بیشترین خرید مردم را پوشش می دادند .
اما در چند سال اخیر شاهد مجتمع های بزرگ تجاری یا همان مال در کشور و استان ها هستیم که علاوه بر تامین نیاز کالاهای اساسی مردم به تامین نیازهای فرهنگی و غذایی می پردازند .
استان کرمان نیز جز استان هایی است که در سال های اخیر شاهد سر بیرون آوردن مال های از گوشه و کنار شهر است ؛ مال ها ساختمان های غول پیکری هستند که سریع خود را بالا کشیده اند .
مجتمع های تجاری یا اصطلاحاً شاپینگ مال مجموعه ای از فروشگاههای کوچک و بزرگ خرده فروشی تحت یک مدیریت مشترک، اداره می شود که در این مراکز علاوه بر فروش کالاهایی همچون البسه، کیف و کفش ، لوازم آرایشی و بهداشتی و … کافی شاپ ،رستوران ، شهربازی و گالری های هنری وجود دارد .
عموما در طراحی مال ها به ترغیب مردم به ماندگاری و صرف کردن وقت بیشتر در این مراکز توجه می شود ؛ وجود چنین ساختمان های غول پیکری در شهرها طبق گفته کارشناسان می تواند علاوه بر مزایایی که دارد معایب و مشکلاتی همچون ترافیکی ، روحی و روانی ، از بین بردن فضاهای شهری و سبک زندگی ایجاد کند ؛ بنابراین مال ها نه تنها مشکلی از شهرها حل نمی کنند بلکه مشکلات بسیاری نیز برای شهر ایجاد می کنند و جامعه را به سوی مصرف گرایی سوق میدهد.
مال ها بیشتر مصرف کنندگان را به مدگرایی و گذراندن اوقات فراغت فرا می خوانند و در واقع نسل جدید را درگیر سبک زندگی غربی می کنند که این خود می تواند زنگ خطر را برای شهر و مردمانش به صدا درآورد .
مجید ابهری آسیب شناس اجتماعی در این رابطه می گوید : تغییر سبک زندگی مردم ، تبلیغات گسترده ماهوارهای، تلویزیون و فضای سایبری باعث ایجاد نیاز کاذب و میل خرید اضافی در مردم شده و جامعه را به سوی مصرفگرایی و اشرافزادگی سوق میدهد.
وی با بیان این که از نگاه رفتارشناسی چیدمان، تازگی اقلام، ظاهر و بستهبندی، وارداتی بودن بسیاری از آنها و نورپردازیهای مختلف باعث ایجاد جذابیت و نیاز کاذب در مصرف کننده میشود ، گفت : فرد با تنوع کالاها دچار گیجی می شود و اگر برای خرید جنس خاصی به آن مرکز مراجعه کرده در موقع خروج جنس دیگری را خریداری میکند که اصلا به آن نیاز نداشته است و به نوعی تحمیل هزینه ناخواسته در سبد اقتصادی خانواده ها ست.
ابهری تصریح کرد:از نگاه آسیبشناسی اجتماعی، علیرغم کنترلهای امنیتی در اینگونه مراکز بارها اتفاق افتاده است جیب یا کیف فردی مورد سرقت قرار گیرد، بنابراین از نظر میزان بزهکاری و ازدحام، بازار مناسبی برای بزهکاران از نظر مزاحمت کلامی و فیزیکی برای زنان و از نظر انجام سرقت و امثال آن بوده است.
آسیب شناس اجتماعی در پایان افزود: بازارگردی، پاساژگردی، ویترینگردی مخصوصا برای جوانان فرآیند برندگرایی را ایجاد و تقویت میکند.
سایت شعارسال، با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از سایت آرمان کرمان، تاریخ انتشار:11اسفند1397 ، کدخبر: 20727: www.armanekerman.ir