پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۲۱۰۷۸۲
تاریخ انتشار : ۱۰ خرداد ۱۳۹۸ - ۰۸:۰۹

ايران به تمام کشورهاي عضو برجام به يک نحو نگاه نمي‌کند

در سالگرد خروج ايالات متحده آمريکا از برجام، روز 18 ارديبهشت جاري، ايران در نخستين اقدام که رسانه‌ها از آن به‌عنوان شکستن سکوت برجامي تهران ياد کردند، بخشي از اقدامات خود ذيل توافق هسته‌اي را متوقف کرد.

شعار سال: طبق بيانيه‌اي که شوراي امنيت ملي کشورمان دراين‌باره صادر کرد، با ساير طرفين توافق هسته‌اي اتمام حجت و اعلام شد که E+3 به همراه روسيه و چين 60 روز مهلت دارند تا تعهدات خود را ذيل برجام اجرا کنند.‌در همين رابطه و درحالي‌که ايران اعلام کرده است که نخستين گام مبني‌بر توقف فروش اورانيوم و آب سنگين در راستاي بازگشت به برجام صورت گرفته است، سيدعباس موسوي، سخنگوي وزارت خارجه، در ادامه اولين نشست خبري خود با خبرنگاران گفت: همان‌طور که اشاره کرديد، ايران در راستاي کاهش تعهدات برجامي خود فرصت ۶۰ روزه‌اي را به کشورهاي عضو برجام داد. در همين چارچوب علاوه‌بر بيانيه شوراي امنيت که مواضع جمهوري اسلامي ايران در آن تشريح شده بود، نامه‌اي نيز از سوي رئيس‌جمهوري به سران کشورهاي 1+4 نوشته و براي آنها ارسال شد.از سوي ديگر کيوان خسروي، سخنگوي شوراي امنيت ملي کشورمان نيز در يادداشتي کوتاه براي خبرگزاري ايلنا، دراين‌باره توضيح داد: هفته گذشته سازمان انرژي اتمي در ابتکاري قابل تقدير برنامه بازديد رسانه‌هاي کشور از تأسيسات نطنز را اجرا کرد. اين برنامه با هدف ارائه گزارش زنده به رسانه‌ها به‌عنوان نمايندگان افکار عمومي درباره روند اجراي تصميمات شوراي‌عالي امنيت ملي در زمينه توقف برخي تعهدات برجامي انجام شد. گزارش‌هاي مفصل و جذاب رسانه‌هاي کشور از اين بازديد که بازخورد کم‌سابقه‌اي در رسانه‌هاي منطقه‌اي و بين‌المللي داشت، پيام روشني در مورد اراده، توانمندي و ظرفيت‌هاي کشور براي اجراي تصميمات جديد در برجام را به داخل و خارج کشور منعکس و برخي ابهامات را مرتفع کرد. همان‌گونه که هم‌زمان با انتشار بيانيه شوراي‌عالي امنيت ملي، رياست محترم جمهوري عنوان کردند تا بازگشت وضعيت فروش نفت و مبادلات بانکي ايران به شرايط قبل از خروج آمريکا از برجام، گام‌هاي پي‌درپي و مرحله‌به‌مرحله با توقف تعهدات برجامي مطابق بيانيه شوراي‌عالي امنيت ملي ادامه خواهد يافت.


رايزني‌هاي برجامي ريابکوف در تهران
درحالي‌که هم‌زمان با اعلام کاهش برخي از اقدامات ايران ذيل توافق هسته‌اي محمدجواد ظريف، وزير خارجه کشورمان، به روسيه سفر کرده بود، سخنگوي وزارت خارجه در ادامه صحبت‌هاي خود، افزود: ايران به تمام کشورهاي عضو برجام به يک نحو نگاه نمي‌کند. کشورهايي مثل چين و روسيه با وجود اينکه کشورهاي اروپايي به تعهدات خود در برجام عمل نکرده‌اند، روابط مستحکم خود را با ايران حفظ کرده‌اند. بنابراين ما همه کشورهاي عضو برجام را يکسان نمي‌بينيم، ولي لازم بود که براي سران پنج کشور ديدگاه‌هاي ايران را تشريح کنيم. پس از تصميم ايران شاهد واکنش‌هايي از سوي برخي کشورهاي اروپايي بوديم.

واکنش برخي از آنها مثبت بود و واکنش برخي ديگر از آنها غيرقابل‌قبول بود. وي در ادامه افزود: ايران تأكيد دارد که بايد کشورهاي عضو برجام به تعهدات خود در قبال اين توافق بين‌المللي پايبند بمانند و در اين چارچوب در وهله اول فرصت ۶۰ روزه‌اي را مشخص کرده است. در اين مدت سفرهايي را آنها انجام داده‌ و رايزني‌هايي داشته‌اند. يک کشور عضو برجام نيز درخواست برگزاري کميسيون مشترک برجام را داشته که طبيعي است بايد در اين مدت ۶۰ روز برگزار شود.گفتني است سرگئي ريابکوف، معاون وزارت خارجه روسيه قرار است براي مذاکره درباره برجام امروز به تهران سفر کند.

وي اوايل هفته در مصاحبه با خبرگزاري اسپوتنيک گفته بود که مسکو بر اين عقيده است که نشست کميسيون مشترک برجام درباره توافق هسته‌اي ايران بايد هرچه سريع‌تر برگزار شود. در همين رابطه عباس موسوي به خبرنگاران توضيح داد: اگر در اين ۶۰ روز شاهد وقوع تحول خاصي بوديم، به رايزني‌هايمان ادامه مي‌دهيم و اگر چنين اتفاقي نيفتاد، وارد فاز بعدي که اعلام کرده‌ايم خواهيم شد. وي همچنين در مورد سفر ريابکوف، معاون وزير خارجه روسيه، به تهران نيز تأييد کرد که اين سفر در چارچوب اين رايزني‌ها صورت خواهد گرفت.‌به گفته برخي از ناظران، گام بعدي ايران در برجام شامل افزايش غني‌سازي 3.67 درصدی و نيز راه‌اندازي رآکتور اراک است.

فرصت ايران به ديپلماسي
سخنگوي وزارت خارجه همچنين در بخش ديگري از صحبت‌هاي خود در ارتباط با آخرين تحولات اينستکس نيز گفت: همان‌طور که در جريان هستيد، چندي پيش مدير اينستکس به ايران آمد. دوستان و همکاران ما که متصدي امر در اين زمينه نيز هستند به اروپا سفر کردند و طبق برخي از شنيده‌ها قرار است برخي از مديران اينستکس و شرکت‌ها به ايران بيايند. وي ادامه داد: اينکه در نهايت چه بشود ما نمي‌توانيم قضاوتي در مورد آن داشته باشيم، ولي آنچه که مهم است اين است که فرصت تنگ است و زمان چنداني باقي نمانده. صحبت‌هاي موسوي در حالي مطرح مي‌شود که ايران بارها درباره تعلل اروپايي‌ها نسبت به انجام اقدامات عملي درخصوص برجام هشدار داده و اعلام کرده است که تهران نمي‌تواند تا هميشه منتظر اروپا بماند. در همين راستا و درحالي‌که چند روز قبل مقامات اروپايي اعلام کردند که نخستين تراکنش کانال اينستکس در روزهاي آينده انجام مي‌شود، سخنگوي وزارت خارجه روز گذشته بار ديگر تصريح کرد: اروپاييان به صورت بايدوشايد به اين توافق پايبند نبوده‌اند و ما بارها در اين زمينه تذکر داده‌ايم.

موسوي با اشاره به فرصتي که جمهوري اسلامي ايران به ديپلماسي داده است، بيان‌ کرد: ما بر اساس ملاحظات سياسي و امنيتي‌مان راه ديپلماسي با هيچ کشوري را نبسته‌ايم، به ديپلماسي فرصت داده‌ايم و اين به معناي اميدداشتن به اروپايي‌ها نيست و ما بارها خواستار اجراي تعهدات اروپايي‌ها در برجام شده‌ايم و بر آن تأكيد داريم.

شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از روزنامه شرق، تاریخ انتشار 8 خرداد 98، شماره: 3439


خبرهای مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین