پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۲۵۷۷۵۳
تاریخ انتشار : ۰۷ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۴:۲۰
در حالی که کمتر از یک ماه تا برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی باقی مانده عملاً فضای سیاسی کشور دچار ابهام و سردرگمی است و مشخص نیست صحنه رقابت چگونه خواهد بود.

شعار سال:هنوز نتیجه بررسی صلاحیت نهایی نامزدها توسط شورای نگهبان اعلام نشده و قضاوت در این باره زود است اما تبعات چنین فضایی و البته رفتار جریانات سیاسی بر مجلس آینده و کارآمدی آن تاثیرگذار است.

اصولگرایان با چند لیست وارد میدان رقابت می شوند؟  

اصولگرایان اگر چه لیستی حدوداً ۱۶۰ نفره را برای تهران آماده کرده اند و قرار است از بین آنها مرحله به مرحله تعداد را کاهش دهند تا در نهایت فهرست خود را نهایی کنند اما مانند سال های گذشته دچار  اختلاف شده اند و گمانه زنی ها از احتمال ارائه حداقل دو و حداکثر چهار لیست از سوی آنان حکایت می کند. شاید دلیل این رفتار تصور  پیروزی در انتخابات پیش رو باشد .

شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی که پرچمدار اصلی این جریان در انتخابات است در حال تهیه لیستی است که بتواند  نظر اجماعی سایر تشکلهای همفکر را جلب نماید.

جبهه پایداری راه خود را جدا کرده و چراغ خاموش در حال نهایی کردن فهرست مدنظر خود است. در این بین نواصولگرایان نیز در صورت عدم توافق با اصولگرایان سنتی  ممکن است لیست خود را جداگانه به محک رای بگذارند. در نهایت باید به جوانان عدالتخواه اشاره کرد که با نقد جریان اصولگرایی(و البته اصلاح طلبی) در پی ارائه گفتمان خود بر مبنای شفافیت، عدالت، مبارزه با فساد و ... هستند. 

مشخص است که اصولگرایان این روزها بیشتر مشغول رایزنی و مذاکره برای بستن لیست هستند و فعلاً خود را نیازمند به این ندیده اند تا با جامعه رای خود صحبت کنند و برنامه های خود را (اگر واقعاً تدوین شده باشد) در معرض افکار عمومی قرار دهند.

هرچند در این دوره اصولگرایان با روشهایی جدید و مشارکتی و با استفاده از نظرات اقشار مختلف جامعه در پی دستیابی به لیست نهایی هستند تا بستن لیست در اتاقهای در بسته.

به همین دلیل لیست اولیه ۱۵۹ نفره نامزدهای شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی  که قرار است به رأی اعضای مجمع ۷۰۰۰ نفره گذاشته شوند چند روز قبل منتشر گردید . و این  شیوه عمل گامی رو به جلو ، واقع بینانه و مشارکت برانگیز تلقی می‌گردد. 

 سوی دیگر ماجرا جوانان عدالتخواهی هستند که در چند سال اخیر اقداماتی در عرصه اجتماعی و اقتصادی انجام داده‌اند و این روزها در پی ارائه لیستی مستقل برای حضور در انتخابات هستند اما مشخص نیست تغییر فاز آنها و تلاش برای ورود به ساحت قدرت تا چه اندازه اقدامی منطقی و صحیح باشد. به علاوه اینکه جوانی و کم تجربگی آنان در مسوولیت های کلان علیرغم انگیزه بالا برای فعالیت، نکته ای است که مورد اشاره کارشناسان مختلف قرار گرفته است.

اصلاح طلبانِ متحد با جامعه رای ناامید

گروه ها و جریانات اصلاح طلب و اعتدالی ظاهراً با مشکلات و چالش بیشتری دست و پنجه نرم می کنند، اگر چه عنوان می کنند بدلیل رد صلاحیت ها نمی توانند لیست کاملی در تهران و در دیگر حوزه ها ارائه دهند. البته تا کنون دقیقاً مشخص نشده چه تعداد از نامزدهای آن ها تایید صلاحیت نشده اند. از سوی دیگر برخی بر این باورند که آنها  تعداد کثیری از افراد همفکر و «سفید» خود را ترغیب به ثبت نام کرده اند و صلاحیت خیلی ها هم تایید شده  تا در صورت رد صلاحیت برخی چهره ها ی مشهور از ترکیب آنها برای بستن لیست خود استفاده کنند . 

چهار سال قبل جریان اصلاحات و اعتدال با لیستی از افراد کمتر شناخته شده توانست در انتخابات  به پیروزی دست یابد. البته احتمال این که در این دوره نیز به لیستی ائتلافی در دو هفته آخر برسند، وجود دارد. از این رو به لحاظ اجماع سیاسی آنها از اصولگرایان جلوتر هستند. 

 اما موضوع مهم تری که آنها تا کنون پاسخی به آن نداده اند این است که چگونه می توانند جامعه رای خود را ترغیب به حضور در انتخابات به نفع خود کنند و چه پاسخی به وضعیت و شرایط ایران امروز دارند. مهم تر این که چه راه حل هایی برای برون رفت از شرایط کنونی دارند و در حوزه های مختلف علی الخصوص اقتصادی چه طرح و برنامه جدیدی را قرار است پیاده کنند.

به عبارتی طرح و برنامه های آن ها چه تفاوتی با چهار سال قبل دارد و چرا دوباره باید جامعه به آنها اعتماد کند؟ بویژه آنکه مردم آنان را پشتیبانان و حامیان شخص روحانی  و دولت او می‌دانند. 

البته این روزها اخبار متعددی از دیدار سران اصلاحات و اعتدال منتشر می شود اما مشخص نیست سرانجام این جلسات به کجا ختم خواهد شد و آیا این گونه نشست ها صرفاً در راستای رایزنی جهت افزایش تایید صلاحیت هاست یا هدف و اهداف دیگری را نیز دنبال می کند. 

آیا باید امیدوار بود؟

با این توضیحات باید گفت هر دو جریان سیاسی به معنای عام آن تاکنون برنامه ای دقیق و عملیاتی به مردم و جامعه ارائه نداده اند و مشخص نیست چه سیاست ها و قوانینی برای تغییر شرایط و برون رفت از وضعیت فعلی در صورت ورود به مجلس قصد دارند پیگیری نمایند.

البته سکان امور کشور در دست دولت است اما بالاخره چند هفته قبل از انتخابات باید دقیقاً مشخص باشد در زمینه ها و حوزه های مختلف مانند اقتصاد، سیاست خارجی و ... چه راه حل هایی را تجویز می کنند و به طور کلی نحوه تعامل و تقابل آنها با دولت چگونه خواهد بود و قرار است تصویب چه قوانینی در اولویت باشد که به بهبود واقعی شرایط جامعه کمک کند.

در مجموع به نظر می رسد فضای سیاسی در حال حاضر بیشتر از آن که ترغیب کننده مردم به مشارکت در انتخابات بر اساس رقابت بین افکار و برنامه ها باشد نوعی سردرگمی ایجاد کرده است که باید در آینده‌ای نزدیک جبران شود.

شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از سایت خبری الف، تاریخ انتشار: 7 بهمن 1398، کدخبر: www.alef.ir،3981105155

اخبار مرتبط
خواندنیها-دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین
پرطرفدارترین