
شعارسال: نشست فوقالعاده اتحادیه عرب درباره طرح ضد فلسطینی «معامله قرن» دیروز شنبه با حضور محمود عباس در سطح وزرای خارجه عرب برگزار شد.
این نشست به درخواست فلسطین و با سخنرانی محمدعلی الحکیم، وزیر خارجه عراق بهعنوان رئیس دورهای این اتحادیه آغاز شد. او در این نشست خواهان حمایت از حق مردم فلسطین در تشکیل کشور مستقل به پایتختی قدس و تعیین سرنوشتشان شد.
احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب در این نشست گفت: «نشست امروز پیامی است مبنی بر اینکه فلسطینیها تنها نیستند. اعراب مسائلشان را نادیده نمیگیرند و با آن تجارت نمیکنند، بلکه عمیقا به بررسی آن میپردازند و حق دارند که آن را بپذیرند یا رد کنند.»
او گفت: «دو طرف اسراییلی و فلسطینی باید پای میز مذاکره بنشینند و با روشی درست مشکلاتشان را حل کنند. طرف اسراییلی طرح آمریکا را یک هدیه میداند و راستگرایان اسراییلی آن را فرصتی برای اجرای اهدافشان میدانند. چالشهایی که به خاطر طرح آمریکا به وجود آمده است، ایجاب میکند فلسطینیها دودستگیهایشان را کنار بگذارند.»ابوالغیط گفت: «زمان و ابهاماتی که در طرح آمریکا وجود دارد، سوالات زیادی را به وجود میآورد. وضع کنونی زمینه را برای صدسال دیگر نزاع و درگیری در منطقه فراهم میکند.» عباس نیز در این نشست گفت: «مردم ما همه جا علیه معامله قرن به پا خاستهاند. آمریکا ناظر اصلی معاهده بالفور است.»او بیان کرد: «بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسراییل به صلح ایمان ندارد و به همین دلیل است که در دوره او هیچ پیشرفتی در روند صلح حاصل نشد. تمامی دیدارهایی که ما با دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا داشتیم، نتیجهای نداشت.»عباس گفت: «من به ترامپ گفتم که پیشنهاد خلع سلاح را قبولدارم، اما او بعد از دو ماه دفترمان را در واشنگتن بست و قدس را بهعنوان پایتخت اسراییل تعیین کرد. سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) دیدگاه ما درباره حل بحران را تأیید میکرد. من از تحویل گرفتن طرح و حرفزدن با ترامپ خودداری کردم، چراکه بعدا ادعا میکرد بعد از مشورت با ما این طرح را اعلام کرده است.»او تأکید کرد: «آمریکاییها میخواهند ابودیس که روستای کوچکی در قدس است، پایتخت فلسطین باشد. کرانه باختری و غزه ۲۲درصد فلسطین را تشکیل میدهند و ما به این راضیبودیم، اما الان میخواهند ۳۲درصد مساحت را از ما بگیرند. من معتقدم ترامپ چیزی درباره این طرح نمیداند و مسئول آن دیوید فریدمن، سفیر آمریکا و جارد کوشنر، داماد و مشاور ترامپ و جیسون گرینبلات، فرستاده آمریکا در روند صلح هستند. ما به هیچ وجه طرح آمریکا را قبول نداریم.»عباس افزود: «به محض اینکه گفتند قدس پایتخت اسراییل است، با طرح مخالفت کردم. نمیخواهم تاریخ ثبت کند که من این طرح را قبول کردم. آنها از من میخواهند یهودیبودن «کشور اسراییل» را به رسمیت بشناسم و من میدانم این درست نیست. آمریکاییها از من میخواهند الحاق قدس و تقسیم زمانی و مکانی الاقصی و لغو حق بازگشت و خلع سلاح غزه را بپذیرم.» او افزود: «معامله قرن نقض قطعنامههای شورای امنیت است. ما نمیخواهیم فقط آمریکا ناظر صلح باشد، چراکه تجربه خوبی از این مسأله نداریم. ما به شورای امنیت و دیگر نهادهای بینالمللی میرویم تا موضع فلسطین را نسبت به این معامله اعلام کنیم.»
او تأکید کرد: «ما دو نامه یکی برای بنیامین نتانیاهو و یکی برای مدیر سیا فرستادیم و به آنها گفتیم به دلیل اینکه معاهدات را نقض کردهاند، دیگر هیچگونه روابطی با آنها نخواهیم داشت و حتی روابط امنیتیمان را نیز قطع میکنیم و اسراییلیها باید بهعنوان نیروی اشغالگر مسئولیتهایشان را برعهده بگیرند. ما کاملا با معامله قرن مخالفیم، اما همچنان به صلح ایمان داریم.» سامح شکری، وزیر خارجه مصر در این نشست گفت: «رسیدن به حلوفصل فراگیر و عادلانه یکی از کلیدهای تحقق صلح در خاورمیانه است. صلح باید براساس قطعنامههای بینالمللی حاصل شود.»ایمن الصفدی، وزیر خارجه اردن نیز بیان کرد: «مسأله آوارگان فلسطینی تنها باید در چارچوب قوانین بینالمللی حلشود. آرمانها و مواضع ما درباره مسأله فلسطین هرگز تغییر نخواهد کرد.» فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان گفت: «تلاشها برای تحقق صلح باید به راهکار عادلانهای منجر شود که حقوق فلسطینیها را تضمین کند. مسأله فلسطین مسأله اول سیاست خارجی ما است.» خالد بن احمد، وزیر خارجه بحرین در این نشست بیان کرد: «ما از طرح ترامپ قدردانی و نکات مثبت آن را بررسی و برای آغاز مذاکرات مستقیم میان دو طرف تلاش میکنیم.»او افزود: «موضع ما نسبت به مسأله فلسطین و حمایت از تمامی تلاشها برای رسیدن به راهکار فراگیر و عادلانه این مسأله ثابت است.»
احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب پیش از نشست فوقالعاده این اتحادیه درباره معامله قرن با وزرای خارجه عرب دیدار کرد. او با احمد ناصر المجمد وزیر خارجه کویت، ناصیف حتی وزیر خارجه لبنان و محمد علی الحکیم وزیر خارجه عراق که رئیس دوره کنونی شورای اتحادیه عرب است، دیدار کرد.محور این دیدارها تحولات اوضاع فلسطین و معامله قرن دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا بود. همچنین محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین با عبدالفتاح سیسی، رئیسجمهوری مصر قبل از آغاز نشست اتحادیه عرب دیدار کرد.
دیاب اللوح، سفیر فلسطین در قاهره و نماینده دائم فلسطین در اتحادیه عرب اعلام کرد: «هدف این نشست مشورت میان دو رئیس درباره معامله قرن بود. ما میخواهیم برادران عربمان نیز با فلسطینیها هماهنگ باشند و همان موضع ما را اتخاذ کنند.» او گفت: «هدف مشارکت عباس در این نشست ایجاد موضعی عربی واحد درباره معامله ترامپ است. ما میخواهیم اعراب کاملا با این معامله مخالفت کنند.» خبرگزاری فلسطینی معا نیز اعلام کرد هیأت فلسطین از دبیرکلی اتحادیه عرب خواسته به خبرنگاران اجازه بدهند برای پوششدهی در جلسه وزرای خارجه عرب حضور یابند و جلسه پشت درهای بسته نباشد. این خبرگزاری اعلام کرد عباس در این جلسه نقشههایی را درباره طرح صهیونیستها برای هدف قرار دادن بیش از یک کشور عربی در راستای طرح بزرگ اسراییل ارایه کرد. طرح اسراییل صرفا محدود به فلسطینیها نیست.
شعارسال، با اندکی تلخیص و اضافات بر گرفته از روزنامه شهروند ، تاریخ انتشار: 13 بهمن 1398 ، شماره روزنامه: 1901، www.shahrvand-newspaper.ir