پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۲۵۹۰۵
تاریخ انتشار : ۰۳ شهريور ۱۳۹۵ - ۰۸:۱۹
تحلیلگر سرشناس ملی‌گرای جهان عرب، تأمین امنیت مرز جنوبی عربستان را این روزها برای ریاض مهم‌تر می‌بیند و می‌گوید، حرف اول را در سوریه اکنون ائتلاف روسیه و ایران می‌زند؛ عربستان باید به فکر یمن باشد.

شعارسال: «عبدالباری عطوان»، سردبیر روزنامه رأی الیوم در سرمقاله این نشریه تحت عنوان «شکست طرح عربستان در سوریه و یمن» می‌نویسد: پرواز بمب‌افکن‌های روسی یو 22 پس از 70 سال از پایگاه نظامی همدان بیش از آنکه یک تاکتیک نظامی باشد، یک تحول سیاسی است که صفحه جدیدی در ائتلاف راهبردی روسیه و ایران می‌گشاید، ائتلافی که به زیان آمریکا و هم پیمانان عربش درحال تقویت است.

ایران طی دهه‌های گذشته هیچ‌گاه اجازه استفاده از خاکش جهت عملیات نظامی به هیچ یک از قدرت‌ها چه بزرگ و چه کوچک را نداده است، اکنون تهران این معادله را تغییر داده و در اقدامی بی‌سابقه به روسیه اجازه استفاده از خاک ایران را [برای مبارزه با تروریسم در سوریه] داده است.

مهمترین دلایل این اقدام تهران عبارتند از:

- تاکید بر اینکه توافق در خصوص ائتلاف راهبردی ایران و روسیه در چارچوب طرح‌های مشترک منطقه‌ای و بین المللی بین دو طرف حاصل شده است

- رساندن چندین پیام‌ به طرف‌های بین المللی و منطقه‌ای که مهمترین آنها، شکستن تمام چارچوب‌ها از جمله موافقت با استفاده روسیه از پایگاه‌های نظامی‌اش برای ممانعت از سرنگونی نظام در سوریه

- گران آمدن شکست [محدود] محاصره حلب توسط گروه‌های تروریستی مورد حمایت عربستان و قطر و کشورهای غربی که موجب شد، به خواسته‌های روس‌ها پاسخ دهد

- پایان هرچه سریع‌تر پرونده شهر حلب و مشخص شدن سرنوشت نظامی این پرونده به سود ارتش سوریه تا زمینه پرداختن به یمن و مقابله با عربستان به ویژه پس از شکست مذاکرات صلح در کویت و افزایش حملات هوایی عربستان علیه انصارالله فراهم شود

درست است که استفاده روس‌ها از پایگاه هوایی همدان جهت فرود آمدن جنگنده‌های روسی که از پایگاه هوایی حُمیمیم در شمال سوریه موجب کاهش 60 درصدی مسیر پرواز و تامین امنیت کامل آنهاست، اما درست‌تر این است که گفته شود، موافقت تهران با اعلام صریح و شفاف ائتلاف راهبردی ایران و روسیه ارتباط پیدا می‌کند، به این معنا که هردو طرف تصمیم نهایی را گرفته و به این ترتیب ورود به مرحله‌ای فراتر را اعلام می‌کنند.

نفوذ سیاسی و نظامی روسیه در ادامه دارد و درحال پر کردن خلأ ناشی از عدم حضور آمریکایی‌ها در منطقه است و هم اکنون یکی از طرف‌های کمربند امنیتی و نظامی است که از مرزهای ایران و افغانستان در شرق خاورمیانه آغاز شده، پس از گذر از عراق به سواحل دریای مدیترانه در لبنان و سوریه می‌رسد.

تمام بازیگران منطقه هم اکنون خواهان کسب دوستی مسکو هستند و برای قرار گرفتن کنار روس‌ها به وسوسه‌های سیاسی و نظامی و اقتصادی متوسل می‌شوند، عربستان از خریدهای تسلیحاتی و سرمایه گذاری‌های کلان، ترکیه به عذرخواهی، ایران اجازه استفاده از پایگاه نظامی‌اش و امارات خریدهای تسلیحاتی قاهره را از مسکو انجام می‌دهد، درحالی که هرچه می‌گذرد، مصر نیز بیش از پیش به غرب پشت می‌کند.

حتی معارضان سوری نیز تلاش می‌کنند، رابطه با مسکو را حفظ کنند و به همین منظور نشست دو روزه‌ای در دوحه با معاون وزیر خارجه روسیه داشتند.

شاید بزرگترین درخواست دوستی از سوی عربستان و توسط وزیر خارجه این کشور به مسکو داده شده باشد. در این راستا، عادل الجبیر، وزیر خارجه سعودی در سخنانی تاکید کرد، ریاض آماده است، قراتر از آنچه روس‌ها در منطقه دارای آن بوده‌اند، به مسکو بدهد.

پیشنهادی که اگر نگوییم، مضحک، دیرهنگام است؛ و هیچ گاه نمی‌تواند، نگاه مسکو را به خود جلب کند. واقعا طرف بخشنده کیست و طرف گیرنده چه کسی است؟

ائتلاف ایران و روسیه اکنون حرف اول را در پرونده سوریه می‌زند و باعذرخواهی آنکارا و شکست کودتا در ترکیه بر استحکامش افزوده شد و با تغییر اولویت‌های عربستان قدرتمندتر از گذشته خواهد شد.

ریاض خواهان تعیین سرنوشت نظامی بحران سوریه با حمایت از گروه‌های تروریستی به ویژه در حلب است تا به یمن بپردازد، اما این راهبرد راه به جایی نمی‌برد و این موضوعی است که رهبران عربستان به آن پی برده‌اند، لذا انتظار می‌رود، ظرف ماه‌ها و شاید سال‌های آینده شاهد تغییر رویکرد سیاسی و نظامی ریاض در سوریه باشیم.

اکنون نبرد صنعاء و تامین امنیت مرزهای جنوبی عربستان که هر روز شاهد نفوذها و موشک‌های بالستیک است، برای سعودی‌ها از نبرد حلب مهمتر است و سکوت وزیر خارجه و ناپیدا بودن وی در این روزها مؤید این واقعیت است.

حضور جنگنده‌های روسی در پایگاه هوایی همدان این پیام را به شیوخ عرب خلیج فارس از جمله عربستان می‌دهد که قوانین بازی به سرعت تغییر می‌کند و یمن هم اکنون پس از سوریه مورد حمایت محور مقاومت است.

آیا سران سعودی می‌توانند، این پیام را بگیرند و از آن رمزگشایی کنند و براساس آن رفتار کند تا از میزان خسارات و زیان‌هایش بکاهد یا اینکه آن را نادیده گرفته و همچون گذشته غرور قدرت تفکر را از رهبران سعودی‌ خواهد گرفت؟

پاسخ این سوال از یمن و جبهه‌های عملیاتی آن داده خواهد شد، تنها کافی است، منتظر بود.

با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از خبرگزاری فارس ، تاریخ انتشار خبر 30 مرداد 1395، کدمطلب: 13950530000783 ،www.farsnews.com

اخبار مرتبط
خواندنیها و دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین