شعارسال : به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه خراسان جنوبی، خراسان جنوبی با پیشینه تاریخی ۱۲۰۰ سال سابقه کاشت، داشت و برداشت پیشگام تولید زعفران ایران است.
خاک خراسان جنوبی سرشار از مواد معدنی لازمه برای کشت زعفران است و قدرت توان رنگدهی و عطر زعفران منطقه به علت وجود فراوان مواد کروسین و پیکرو کروسین در جهان بینظیر است.
کارشناسان کشاورزی معتقدند وضعیت طبیعی و اقلیمی منطقه، عطر و اسانس زعفران خراسان جنوبی را منحصر بفرد کرده است.
زعفران در ایران از قدمت ۳ هزار ساله برخوردار است که مرکز اصلی پرورش این گیاه مناطق کویری و کم آب خراسان جنوبی محسوب میشود، قدمت زعفران در خراسان جنوبی به ۷۰۰ سال پیش بر میگردد.
این گیاه رنگی و گرانبهای چندین ساله، بدون ساقهاست و پیاز دارد و چون درخاک کویر به عمل میآید، به طلای سرخ و یا طلای کویر شهرت یافتهاست.
خراسان جنوبی به لحاظ تولید زعفران مقام دوم و از لحاظ کیفیت مقام نخست را در کشور به خود اختصاص داده است.
سنتی بودن کاشت، داشت و برداشت زعفران، یکی از عمده مشکلات تولید طلای سرخ در خراسان جنوبی بوده و در کنار آن نوسانات قیمت طلای سرخ مهمترین دغدغه تولیدکنندگان این محصول صادراتی است.
* ثبت ملی برند زعفران خراسان جنوبی در دست اقدام
مهدی ماهگلی معاون امور بازرگانی، توسعه و تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی، در گفت و گو با ایسنا گفت: قیمت زعفران در بازار توافقی و براساس نظر خریدار و فروشنده است.
وی درخصوص برند زعفران افزود: برند در چهار سطح واحد صنفی، تجاری، منطقهای و ملی تعریف شده است.
معاون امور بازرگانی، توسعه و تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی اظهار کرد: برای ثبت زعفران در سطح منطقهای باید تحت عنوان تشکلی نام زعفران به ثبت برسد و لازمه آن این است که چندین سال دارای برند صنفی و شخصی باشد.
* صادرات زعفران خراسان جنوبی به کشورهای اروپایی و آسیای شرقی
ماهگلی اظهار کرد: درحال حاضر زعفران خراسان جنوبی با برند صنفی و منطقهای شناخته شده است.
وی با بیان اینکه شورای ملی زعفران به دنبال ثبت زعفران ملی زعفران خراسان جنوبی است، گفت: این اقدام با مشارکت سازمان صنعت، معدن و تجارت استان و فعالان حوزه زعفران انجام خواهد شد.
وی اظهار کرد: هرواحد تولیدی برای صادرات زعفران بسته بندی خاصی دارد و با شماره و علایم تجاری مخصوص صادر میشود.
معاون امور بازرگانی، توسعه و تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی یادآور شد: زعفران خراسان جنوبی به کشورهای اروپایی و خلیج فارس و آسیای شرقی صادر میشود.
* برداشت 53 تن زعفران در خراسان جنوبی
هاشم ولیپورمطلق رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز به ایسنا گفت: امسال 53 تن زعفران از 141 هزار و 31 هکتار سطح کشت این گیاه در استان برداشت شود که این رقم نسبت به سال 93، هفت تن افزایش دارد.
وی با بیان اینکه برداشت زعفران از نیمه دوم مهرماه شروع و تا اوایل آذر ماه ادامه دارد، افزود: در حال حاضر ۳۵ هزار و ۸۳۰ بهره بردار در زمینه تولید محصول زعفران در خراسان جنوبی فعالیت دارند.
وی، اعطاء زمین، مجوز و تسهیلات به صنایع بستهبندی و فرآوری، ارائه تسهیلات مورد نیاز برای احداث مزارع زعفران به متقاضیان،ارائه تسهیلات مورد نیاز در خصوص جوانسازی مزارع زعفران، برگزاری کارگاههای آموزشی به منظور ارتقاء دانش فنی بهرهبرداران و تهیه نشریه فنی زعفران برای زعفران کاران را ازسیاستگذاری جهاد کشاورزی خراسـان جنوبی در راستـای حمایت از کشاورزان عنوان کرد.
ولیپور مطلق تصریح کرد: تاکنون تعداد 29 باب پروانه تأسیس با ظرفیت 150 تن و پنچ پروانه بهرهبرداری با ظرفیت 60 تن درخراسان جنوبی صادر شده است.
وی با اشاره به قدمت 700 ساله زعفران در خراسان جنوبی که مرکز اصلی پرورش آن مناطق کویری و کم آب استان است، گفت: بیشترین سطح زیرکشت این گیاه مربوط به شهرستان قاینات با 4 هزار و 346 هکتار و 13 تن و 700 کیلوگرم محصول زعفران است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی، خشکسالیهای ۱۶ ساله اخیر، کاهش آبدهی قنوات، کاهش کیفیت منابع آبی، تغییرات و نوسانات قیمت را از مشکلات زعفران کار استان دانست.
ولیپور مطلق گفت: استفاده از پیاز سالم و درشت، استفاده از کودهای آلی از قبیل کود حیوانی و کودهای بیولوژیک و محلول پاشی با عناصر میکرو، آبیاری به موقع و به میزان کافی، مبارزه با علفهای هرز و مبارزه با آفات و بیماریها بویژه پیاز زعفران از جمله نکات مهم در افزایش عملکرد این محصول استراتژیک است.
وی تاکید کرد: با توجه اینکه رویکرد تولید محصول سالم مورد توجه جهاد کشاورزی است در این زمینه استفاده از کودهای آلی و زیستی در زراعت زعفران مدنظر قرار گرفته است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی ادامه داد: کشاورزان به منظور کاهش آلودگی های میکروبی خصوصاً درزمان برداشت و پس از برداشت با استفاده از ظروف استاندارد و رعایت مسایل بهداشتی و نحوه صحیح خشکانیدن زعفران در راستای ارتقاء کیفی این محصول ارزشمند اقدام کنند.
* نبود فرآوری بستهبندی و آبرسانی با تانکر مشکلات پیش روی زعفران
موسی سلیمانی مدیر جهاد کشاورزی سرایان در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه در سال زارعی جاری 2 هزار و 700 هکتار از اراضی کشاورزی سرایان زیرکشت زعفران قرار دارد، گفت: این شهرستان از نظر سطح زیرکشت زعفران در استان رتبه سوم را دارد.
وی افزود: به طور متوسط در سطوح بارور حدود 3.5 الی 4 کیلوگرم زعفران خشک از هر هکتار از اراضیزیرکشت این محصول برداشت میشود.
مدیر جهاد کشاورزی سرایان اظهار کرد: در مجموع پیشبینی میشود امسال حدود 10 تن زعفران خشک از اراضی زیرکشت این محصول در سرایان برداشت شود.
سلیمانی با بیان اینکه زعفران در سرایان در شهریورماه و مهرماه کاشته میشود، گفت: زمان برداشت این محصول از نیمه آبانماه آغاز و تا حدود 25 روز به طول میانجامد.
وی ادامه داد: زعفران برداشت شده در سرایان به مشهد و سپس به کشورهای عربی صادر میشود.
مدیر جهاد کشاورزی سرایان با بیان اینکه در سال گذشته 2 هزار هکتار از اراضی کشاورزی این شهرستان زیرکشت زعفران قرار داشته است، اظهار کرد: در این مدت 8 تن زعفران خشک در این شهرستان برداشت شد.
سلیمانی ادامه داد: با توجه به اینکه محصول زعفران از محصولاتی است که نیاز آبی کمی دارد، بنابراین با توجه به اجرای طرح کنتورگذاری در موتور پمپها و همچنین درآمد بالای زعفران سبب ترغیب برای افزایش سطح زیرکشت این محصول در موتور پمپها شده هر چند خشکسالیهای اخیر و پی در پی سبب کاهش این محصول در سطح زیر کشت در قنوات روستاهای کوهپایهای در این شهرستان شده است.
وی به مشکلات زعفرانکاران اشاره و خاطرنشان کرد: افت قیمت زعفران در زمان برداشت این محصول، نبود فرآوری و بستهبندی در شهرستان، آبرسانی با تانکر انجام میشود و از جمله این مشکلات است.
با اندکی اضافات و تلخیص برگرفته از خبرگزاری دانشجویان ایران "ایسنا" استان خراسان جنوبی ، تاریخ انتشار سه شنبه 12 آبان 1394 ، کد مطلب : 948-784-5 : www.birjand.isna.ir