پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۲۹۵۰۴۷
تاریخ انتشار : ۲۸ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۴:۴۷
غلامرضا مصدق در یادداشت زیر به بیان مطالبی راجع به توافق ایران و چین می‌پردازد و در آخر اظهار می‌دارد که؛ در روابط بین الملل خبری از مقولاتی، چون اخلاق و جوانمردی نیست، تجارب تاریخی نشان می‌دهد همواره قدرت‌های جهانی تا آنجا که برایشان مقدور بوده از برگ برنده ارتباط با دیگر کشور‌ها بعنوان برگ برنده برای حداکثر کردن منافع خود بهره برده اند و در صورت اقتضاء در یک معامله پشت پرده با رقیب آن‌ها را به حال خود رها کردند( الگوی مدیریت بخران در مقابل الگوی مدیریت شبکه ای و مدیریت سیستمی). امنیت ملی همواره در سایه وحدت ملی، اقتصادی قدرتمند، دیپلماسی متوازان و ارتقاء قدرت نظامی بدست می‌آید.
شعار سال: بعضی از مدافعان توافق ایران و چین ، چه تلویحی و چه تصریحی ، این توافق را ضد حمله ای کاری در مقابل فشار همه جانبه آمریکا علیه ایران می دانند . اگر بخشی از فلسفه وجودی این توافق ایجاد توازن منطقی بین ارتباط ایران با یک ابرقدرت نوظهور شرقی و یک ابرقدرت غربی باشد ، قطعاً امری معقول و راهبردی موثر در جهت تامین منافع ملی خواهد بود ، ولی اگر قرار است این توافق صرفاً ابزاری برای اتکا به چین برای مقابله و رو كم كنی آمریکا باشد ، در اینصورت تاریخ چهار صد ساله اخیر ایران نشان می‌دهد راهبرد اتکا به یک قدرت برای مقابله با قدرت دیگر همواره شکست خورده و تاریخ ایران حتی یک تجربه موفق در این مورد را نشان نمی دهد.
ایران در زمان صفویه برای مقابله با پرتغال ابرقدرت دریایی آن زمان که بخشی از جزایر و سواحل خلیج فارس را اشغال کرده بود به ابرقدرت دریایی دیگر آنزمان ، انگلیس رو آورد . همین دعوت سنگ بنای حضور انگلیس در ایران شد . تاریخ نشان داد تبعات و زیان نکبت بار انگلیس در ایران صدها بار از حضور پرتغال بیشتر بود.
فتحعلي شاه بعد از شكست در مقابل روسيه تزاري ، با اين تز كه دشمن دشمن من ، دوست من است ، براي مقابله با روس ها با ناپلئون قراردادی منعقد كرد كه فلسفه وجودي آن بهره گرفتن از قدرت فرانسه براي باز پس گیری سرزمین های اشغالی از روسيه بود . بلافاصله بعد از عقد اين قرار داد ، روسيه با عقد قراردادی با فرانسه ، موجب شد ناپلئون به سرعت پشت ایران را خالی کند . بعد از نا اميدي ايران از فرانسه ، براي مقابله با روسيه به انگليس رو آورد كه نتيجه آن به مراتب بدتر از توافق با فرانسه بود.
رضا خان با اینکه با کمک و چراغ سبز انگلیسی ها به قدرت رسیده بود ، ولی همواره از آنها در هراس و مترصد فرصتی برای رهائی از سلطه آنها بود . جنگ دوم جهانی و پیشروی های برق آسای آلمانی ها به زعم رضا خان فرصت مد نظر را فراهم کرد ، او با اطمینان از پیروزی نهائی هیتلر به شدت به آلمان نزدیک شد . اخطار و هشدارهای انگلیس مانع روان شدن سیل کارشناسان و مهندسان آلمانی به سوی ایران و عقد قراردادهای متعدد با آلمان نشد . نهایتاً ، انگلیس با کمک روسیه و آمریکا به این بهانه که رضاخان هم پیمان دشمن مشترک همه آنهاست ، او را با تحقیر از سلطنت خلع و به جزیره موریس تبعید کردند . ایران به اشغال کامل متفقین در آمد و هیچ کاری هم از آلمان برای دفاع از ایران برنيامد.
بعد از اتمام جنگ دوم جهاني ، آمريكا و انگليس طبق توافق قبلي قواي نظامی خود را از ایران خارج کردند ، ولی شوروی از خروج امتناع کرد . ایران برای فشار به شوروی به آمریکا ابر قدرت نوظهور مجهز به سلاح هسته ای متوسل شد ، اولتیماتم آمریکا به شوروی کارساز شد ، شوروی قوای خود را از ایران خارج کرد . اگر چه مانور دیپلماتیک حساب شده احمد اقوام نخست وزیر وقت ایران هم در خروج نظامیان شوروی بسیار موثر واقع شد ، اما همین خدمت آمریکا به ایران سنگ بنای حضور همه جانبه آمریکا در ایران شد ، نفوذ آمریکا در دوران پهلوی دوم نهایتاً به آنجا رسید که ژنرال هویتزر آمریکایی در آستانه انقلاب بدون اطلاع شاه و دولت به ایران می آمد تا برای ژنرال های ایرانی خط و ربط تعیین کند.
همانطور که ملاحظه می شود ، در همه موارد بالا وجود سه ویژگی در این تجارب تاریخی مشترک است ، اول اینکه ایران برای دفع خطر از یک قدرت به قدرت رقیب آن متوسل شده ، دوم همواره این نزدیکی ها در دوران ضعف ایران صورت گرفته و سوم اینکه همگی نه تنها شکست خوردند بلکه منجر به نتیجه عکس هم شدند.
در روابط بین الملل خبری از مقولاتی چون اخلاق و جوانمردی نیست، تجارب تاریخی نشان می‌دهد همواره قدرت های جهانی تا آنجا که برایشان مقدور بوده از برگ برنده ارتباط با دیگر کشورها بعنوان برگ برنده برای حداکثر کردن منافع خود بهره برده اند و در صورت اقتضاءدر يك معامله پشت پرده با رقيب آنها را به حال خود رها کردند. امنیت ملی همواره در سایه وحدت ملی، اقتصادی قدرتمند ، دیپلماسی متوازان و ارتقاء قدرت نظامي بدست مي آيد.
 
نویسنده: غلامرضا مصدق
پایگاه تحلیلی خبری شعارسال برگرفته از فضای مجازی
اخبار مرتبط
برچسب ها: نزدیکی آمریکا به چین ، یادداشت غلامرضا مصدق ، غلامرضا مصدق ، توافق ایران و چین ، روابط بین الملل ، وحدت ملی ، ارتقای قدرت نظامی ، امنیت ملی ، روابط چین و آمریکا ، جنگ دوم جهانی ، ابر قدرت نوظهور ، تاریخ سیاسی ، یادداشت های غلامرضا مصدق ، غلامرضا مصدق چه می گوید ، غلامرضا مصدق کیست ، غلامرضا مصدق کجاست ، رزومه غلامرضا مصدق ، آثار غلامرضا مصدق ، تالیف های غلامرضا مصدق ، دفع خطر آمریکا با نزدیکی به چین ، تجارب تاریخی نزدیکی به چین ، تحفظات نزدیکی به چین ، مدافعان توافق ایران و چین ، راهبرد اتکا به یک قدرت برای مقابله با قدرت دیگر ، تاریخ مداخلات انگلیس در ایران به بهانه دفع پرتغال ، تاریخ مداخلات فرانسه در ایران به بهانه دفع روسیه ، تاریخ مداخلات آمریکا در ایران به بهانه دفع شر انگلیس ، تاریخ مداخله چین در ایران به بهانه دفع شر تحریم امریکا ، تقویت ارتباط با چین ، تهدیدهای رابطه با چین ، الزامات ارتباط با چین ، پیامدهای ارتباط با چین ، وابستگی اقتصادی به چین ، مقابله با چین ، چین هراسی ، سند همکاری 25 ساله ایران و چین
خواندنیها-دانستنیها
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین
پرطرفدارترین