پایگاه تحلیلی خبری شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۰۱۸
تاریخ انتشار : ۲۴ آبان ۱۳۹۴ - ۰۹:۴۶
مدیرکل کار، تعاون و رفاه اجتماعی استان همدان گفت: 2 هزار و 262 دادخواست در زمینه دعاوی کارگری در 6 ماهه نخست امسال به هیأت‌های تشخیص استان داده شده است.

شعار سال: " مسعود اقلامی" در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه همدان، اظهارکرد: در طول 6 ماهه اول سال گذشته 2 هزار و 258 دادخواست به هیأت‌های تشخیص استان داده شده که با آمار دادخواست‌های امسال معادل است.

وی با اشاره به دلایل شکل‌گیری اختلافات کارگری و کارفرمایی، تصریح کرد: پایان کار کارگر به علت اتمام قرارداد، اخراج کارگر، اختلاف به علت عدم پرداخت مزد و مزایای قانونی کارگران از جمله دلایل مهم شکل‌گیری دعاوی کارگری است.

وی در پاسخ به سوال ایسنا درخصوص نقش هیأت‌های حل اختلاف در کاهش پرونده‌های دعاوی کارگری و کارفرمایی، خاطرنشان کرد: شاید نتوان گفت که مراجع حل اختلاف سهمی در کاهش حجم پرونده‌های شکایتی داشته‌اند اما قطعا در این رابطه بی‌تاثیر هم نیستند.

اقلامی ادامه داد: وجود مراجع حل اختلاف تاثیر بسزایی در حل و فصل اختلاف کارگری و کارفرمایی داشته و دارند.

مدیرکل کار استان همدان با اشاره به نقش این اداره‌کل در کاهش پرونده‌های دعاوی کارگری، عنوان کرد: با ایجاد واحدهای مشاوره در ادارات تعاون، کار و رفاه اجتماعی و راهنمایی‌های رایگان که توسط کارشناسان به متقاضیان داده می‌شود، از بروز بسیاری از اختلافات و شکایات جلوگیری به عمل آمده است به طوریکه فقدان این واحدها می‌توانست تعداد شکایات را به چندین برابر آنچه که هست، برساند.

وی یادآور شد: براساس ماده 7 قانون کار، قرارداد می‌تواند کتبی یا شفاهی که در آن شرایط کار مشخص می‌شود، باشد بنابراین می‌توان گفت افرادی که به عنوان کارگر در محلی مشغول به کار هستند و به دستور کارفرما کاری انجام می‌دهند، براساس قرارداد است.

اقلامی با تاکید بر اینکه اشتغال اتباع افغانی در استان همدان ممنوع است، تصریح کرد: سایر اتباع خارجی چنانچه برای اشتغال در استان همدان اقامت کنند کارفرما می‌تواند درخواست خود را ارائه و در کمیته‌ای ضرورت اشتغال آن تبعه مشخص شده و چنانچه اضطرار ایجاب کند و کارگر ایرانی در آن زمینه وجود نداشته باشد با شرایطی که قانون مشخص کرده و با مدت محدود موافقت و پروانه اشتغال صادر می‌شود و در غیر این‌صورت چنانچه کارفرما نسبت به اشتغال اتباع بیگانه بدون اخذ پروانه اشتغال اقدام کند، تحت پیگرد قرار می‌گیرد.

وی با بیان اینکه برابر ماده 60 قانون تامین اجتماعی حوادث ناشی از کار به حوادثی اطلاق می‌شود که در حین انجام وظیفه و به سبب آن برای بیمه شده اتفاق بیفتد، گفت: با بازرسی‌های صورت گرفته و تشکیل کلاس‌های آموزشی حوادث ناشی از کار در 7 ماهه امسال نسبت به سال گذشته کاهش چشمگیری داشته است.

مدیرکل کار استان همدان تاکید کرد: حوادثی که برای بیمه شده در حین اقدام برای نجات سایر بیمه‌شدگان و مساعدت به آنان اتفاق می‌افتد، حوادث ناشی از کار محسوب می‌شود.

با اندكي اضافه و تلخيص برگرفته از وب سایت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، تاریخ انتشار: 17 آبان 1394، کد مطلب: 948-4291-5:www. isna.ir

نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین