پایگاه خبری تحلیلی شعار سال

سرویس ویژه نمایندگی لنز و عدسی های عینک ایتالیا در ایران با نام تجاری LTL فعال شد اینجا را ببینید  /  سرویس ویژه بانک پاسارگارد فعال شد / سرویس ویژه شورای انجمنهای علمی ایران را از اینجا ببینید       
کد خبر: ۳۰۶۹۸۱
تعداد نظرات: ۲ نظر
تاریخ انتشار : ۲۹ مهر ۱۳۹۹ - ۱۰:۰۶
همزمان با کاهش عرضه خودروسازان، آن‌ها به دپو خودرو‌های خود در انبارهای‌شان متهم شدند، اما بعضا تکذیب شده و هیچ‌گاه از رسیدگی به این تخلف مهم خودروسازان، خبری منتشر نشده است.
شعار سال: افزایش قیمت انواع خودرو در بازار علل مختلفی دارد اصلی‌ترین علت رشد سریع قیمت‌ها کاهش عرضه خودرو توسط خودروسازان است هجوم نقدینگی به بازار خودرو نیز عامل افزایش تقاضای سرمایه‌ای در این بازار شد.

خودروسازان برای کاهش عرضه محصولات خود دلایلی از جمله تحریم و کمبود نقدینگی را بیان کرده که باعث شده نتوانند قطعات مورد نیاز محصولات را تامین کنند.

به همین دلیل خودروسازان از ابزار‌های قیمتی برای تامین قطعات مورد نیاز خود استفاده کردند آن‌ها با کاهش عرضه خودرو موجب افزایش قیمت در بازار شدند که با ورود وزارت صمت و شورای رقابت برای تنظیم بازار، خودروسازان مکلف به افزایش تولید و افزایش قیمت در هر سه ماه شدند.

این تصمیم در حالی اتخاذ شد که هدف‌گذاری تولید خودروسازان در سال جدید یک میلیون و دویست هزار دستگاه بوده که نیازمند تامین قطعات لازم و نقدینگی مورد نیاز برای افزایش تولید است.

خودرو‌های دپو شده چه سرنوشتی دارند؟

با این حال آخرین آمار‌ها نشان می‌دهد که تاکنون خودروسازان در زمینه افزایش تولید خودرو موفق بوده‌اند و تولیدات خودروسازان نسبت به سال قبل افزایش قابل توجهی داشته است.

این درحالی است که تعهدات بالای آن‌ها به مشتریان و همچنین کمبود قطعات موردنیاز موجب کندی روند افزایش عرضه شد که این موضوع نتوانسته هنوز بازار به تعادل قیمتی برساند و درحال حاضر بازار انواع خودروی داخلی در رکود کامل به سر می‌برد.

خودرو‌های دپو شده چه سرنوشتی دارند؟

همزمان با کاهش عرضه خودروسازان، آن‌ها به دپو خودرو‌های خود در انبارهای‌شان متهم شدند، اما بعضا تکذیب شده و هیچ‌گاه از رسیدگی به این تخلف مهم خودروسازان، خبری منتشر نشده است.

در حال حاضر نیز بررسی عکس‌های هوایی از انبار‌های خودروسازان نشان می‌دهد که تعداد بالایی از تولیدات آن‌ها در پارکینگ‌های دو خودروساز سایپا و ایران خودرو قرار دارد و هنوز به بازار عرضه نشده است.

خودرو‌های دپو شده چه سرنوشتی دارند؟

یکی از موضوعاتی که مسئولان وزارت صمت بیان کرده‌اند کمبود قطعات در برخی از خودرو‌های تولیدی است که موجب دپو این خودرو‌ها در انبار‌ها شده، طبق آمار‌های رسمی حدود ۴۵ هزار دستگاه انواع خودرو ناقص تولید شده‌اند و هنوز امکان عرضه آن فراهم نشده است.

در صورت درست بودن علت اصلی دپو خودرو در انبار‌ها بازهم نمی‌توان پذیرفت که پس از گذشت ماه‌ها هنوز خودروسازان نتوانستند خودرو‌های تولیدی ناقص را تکمیل کنند این درحالی است که میزان خودرو موجود در انبار نیز افزایش یافته و این اتفاق بهانه جدیدی برای عدم عرضه خودرو‌ها است.

باید دید بالاخره تکلیف عکس‌های هوایی که از انبار‌ها و پارکینگ‌های خودروسازان منتشر می‌شود چه زمانی روشن خواهد شد.
 
شعار سال با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از آنا،تاریخ انتشار:29مهر1399،کدخبر:524332،ana.press
اخبار مرتبط
خواندنیها -دانستنیها
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۹
0
0
ایران خودرو و سیاپا هردو دنبال کلاهبرداری از مردم هستن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۹
0
0
با ازد كردن اين خودرو ها قيمت خودرو دچار فروپاشي ميشه و بالاخره ميتونيم طعم خريد خودروس ارزان رو هم بچشيم
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار
پربازدیدترین
پربحث ترین