شعار سال: جلسه وزراتی اوپک و غیر اوپک دیروز تصمیم گرفت: الف) ٢٣ کشور عضو در ماه می ٣٥٠هزار بشکه، در ماه ژوئن ٣٥٠ هزار بشکه و در ماه جولای هم حدود ٤٥٠ هزار بشکه در روز به تولید نفت شان اضافه کنند. ب) به کشورهایی که سهمیه هایشان را رعایت نکردند سه ماه (تا سپتامبر) فرصت دادند تا جبران کنند.
عربستان هم اعلام کرد یک میلیون بشکهای را که دو ماه پیش بصورت داوطلبانه کاهش داده بود را در سه ماه آینده به تدریج و به شکل زیر وارد بازار میکند: ٢٥٠ هزار بشکه در ماه می+ ٣٥٠ هزار بشکه در ماه ژوئن + ٤٠٠ هزار بشکه در ماه جولای.
برخی تحلیلگران معتقدند سعودی از هم اول هم ١ میلیون بشکه را بصورت داوطلبانه کاهش نداده بود و شاید حداکثر کاهش تولید واقعی داوطلبانه این کشور حدود ٥٠٠ هزار بشکه باشد. البته با توجه به عدم دسترسی، نمیتوان در این باره اظهار نظر قطعی کرد.
اما ماجرای تماس تلفنی وزیر انرژی آمریکا با وزیر انرژی عربستان و فشار این کشور بر اوپک برای افزایش تولید نفت چه بود؟ واقعیت این است که تا روز پنج شنبه که جلسه کمیته فنی JTC و وزارتی نظارت بر توافق JMMC برگزار شد، موضع عربستان افزایش ندادن تولید کشورها در ماه آینده بود.
هم اخباری که از جلسات روز پنج شنبه داشتم از موضع عدم کاهش عربستان حکایت داشت هم اینکه دبیرخانه اوپک بعد از جلسه JTC به یکباره، رشد تقاضا را برای نیمه دوم ٢٠٢١، از ٥.٧٩ میایون بشکه در روز به ٥.٦٣ میلیون بشکه در روز کاهش داد تا زمینه تصمیم عدم افزایش تولید را فراهم کند.
آن هم درشرایطی که رشد اقتصادی دنیا از ٤.٨به ٥ افزایش یافته است. ضمن اینکه به خاطر داشته باشید که با تصویب بسته تشویقی ١.٩تریلیون دلاری، پیش بینی شده رشد اقتصادی دنیا ١درصد اضافه شود. حتی مطلع شدم وزیر انرژی عربستان درجلسه JMMC بخاطر عدم رعایت سهمیه با وزیر قزاقستان تند شده است.
تا جایی که قزاقستان دیروز نامهای به اوپک فرستاد و متعهد شد تا سه ماه دیگر پایبندی اش را به سطح تعیین شده برساند. این همه را داشته باشید و بگذارید کنار محدودیتهای شدید یک ماه آینده تعدادی از کشورها که در شرایط عادی زمینه تصمیم عدم افزایش تولید را فراهم میکرد.
ضمن عربستان با کاهش داوطلبانه یک میلیون بشکهای در دو ماه گذشته تمایل خود را به افزایش قیمت نفت نشان داده و آن را به سطح ٦٥ دلار نیز رسانده بود. برای این تصمیم داوطلبانه کاهش دلایل مختلفی ذکر میشود از جمله:الف) ترمیم وجهه عربستان در اوپک پس ازبرخی تندی هایش با برخی کشورها و ماجرای جنگ قیمتی با روسیه ب) بالا بردن قیمت نفت (هم برای نیاز بودجه اش هم فروش بهتر سهام آرامکو). ج) با بالا بردن قیمت نفت سناتورهای ایالتهای نفت خیز را برای تاثیر گذاری بر تصمیمات بایدن با خود همراه کند. د) ذخایر نفتی اش پر بود وامکان تولید بیشتر را نداشت. ه) بازار اشباع بود و تقاضای اضافی در بازار برای نفت بیشتر وجود نداشت. و) در دو ماه گذشته صادرات عربستان به آمریکا به شدت کاهش یافته و حتی در یک هفته به صفر رسیده بود. ح) فصل تعمیرات پالایشگاهی بود و تقاضا در کشور خودش نیز کم بود. اینها بخشی از دلایل کاهش داوطلبانه ١میلیون بشکهای عربستان بود.
عربستان خود را آماده کرده بود تا دیروز تصمیم اوپک+ را به سمت عدم افزایش تولید هدایت کند. تا اینکه صبح دیروز وزیر انرژی آمریکا با وزیر انرژی سعودی تماس گرفت و خواهان کاهش قیمت نفت و حفظ ثبات در بازار شده بود. معلوم است که بایدن نمیخواهد قیمت بنزین در پمپ بنزینها بالا باشد.
دیروز همگان دیدند که هر چند ترامپ رفته است، اما تمایل ایالات متحده به تاثیرگذاری بر تصمیمات اوپک چونان گذشته باقی مانده است. چون افزایش تولید نفت هم راستا با سیاست روسیه بود، الکساندر نواک هم با آن همراهی کرد.
با تصمیم دیروز، مقدار کاهش تولید اعضای اوپک پلاس در ماه مه ۲۰۲۱ به ۶ میلیون و ۵۵۰، در ژوئن به ۶ میلیون و ۲۰۰هزار بشکه و در جولای سال جاری میلای به ۵ میلیون و ۷۵۰ هزار بشکه در روز میرسد. همان هدفی که سال گذشته ترسیم کردند. قرار است این کاهش ٥/٧میلیونی را تا آوریل ٢٠٢٢ نگه دارند.
اوپک+ آوریل ٢٠٢٠ بعد از کاهش شدید قیمت نفت به زیر صفر تصمیم گرفت در سه مرحله تولید خود را ٩/٧ (برای دو ماه) و ٧/٧ (برای شش ماه) و ٥/٧ میلیون بشکه در روز (برای ٢٠٢١ تا اوریل ٢٠٢٢) کاهش دهد. هر چند این اخری را در سه ماه گذشته با تبصره اجرا کرد.
شعار سال، با اندکی تلخیص و اضافات، برگرفته از خبرآنلاین، تاریخ انتشار:۱۳ فروردین ۱۴۰۰، کد خبر:۱۵۰۰۶۹۷، www.khabaronline.ir