این روند کاهشی در اقتصاد نهفقط موجب فقر و افزایش جرم و جنایت و ناامنی میشود، بلکه زیرساختهای اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی را چه به صورت سختافزاری و چه نرمافزاری به شدت مستهلک میکند. برای نگهداری طولانیمدت یک ساختمان باید سالانه هزینهای را صرف نگهداری آن کرد، اگر این کار انجام نشود، دیر یا زود آن ساختمان غیر قابل سکونت و نیازمند هزینه گزاف نوسازی خواهد شد. اگر زیرساختهای شهری به همین گونه تخریب شوند ترمیم آنها غیرممکن خواهد شد.
شعار سال: عباس عبدی، تحلیلگر مسائل سیاسی، در یادداشتی در روزنامه اعتماد نوشت: «ویژگی یک حکمرانی قدرتمند و بصیر، واکنش نشان دادن در برابر پدیدههایی است که علامت خطر هستند. چندی پیش در یک مسابقه ورزشی در کانادا یکی از تماشاگران خالی را روی گردن مربی تیم حاضر در مسابقه میبیند. با استفاده از موبایل خود به او اطلاع میدهد که این خال را جدی بگیرد، زیرا سرطانی است. او نیز پس از مسابقه به پزشک میرود و معلوم میشود که واقعا هم سرطانی بود. جایزهای هم به هشداردهنده داده میشود. خوب! خال روی بدن زیاد دیده میشود، ولی برخی خالها هستند که علامت سرطانی دارند، فقط باید آشنا بود و آنها را شناخت و پیش از متاستاز درمان و جراحی کرد. در حوزه اجتماعی نیز برخی خبرها چنین هستند. قتل، دزدی، تجاوز، کلاهبرداری، مواد مخدر و... همیشه بوده و هست، هر چند ممکن است فراوانی آن زیاد و کم شود، مثل خالهای بدن، ولی این جرایم در مواردی چنان هستند که باید محتاط بود و آن را نشانه بیماری جدیتری دانست.
بیایید این چند خبر را با هم مرور کنیم.
رییس پلیس پایتخت از دستگیری تعدادی از پیمانکاران سازنده پل شهید همدانی در غرب تهران به اتهام سرقت اجزای پل خبر داد. با دستگیری این افراد مشخص شد که سارقان از پیمانکاران سازنده همان پل بودند. این افراد پیچهای پل را باز کرده و به سرقت بردند و با این اقدام خود ایمنی پل را با مشکلات جدی روبهرو کرده بودند. بعد هم که آنها را دستگیر میکنیم، میگویند پول ما را ندادهاند.
پایه از تیرهای روشنایی، در روز پنجشنبه ۲۸ بهمن ماه، در مسیر شرق به غرب بزرگراه آزادگان تهران، روی سطح سواره سقوط کردند و سبب انسداد کامل و ایجاد بار سنگین ترافیک در بزرگراه شدند. گفته میشود، پیچهای پایههای تیر روشنایی توسط سارقان باز شده است.
چند روز پیش خبر قطع ارتباطات شبکه اطلاعاتی، عملیاتی و بیسیم در جنوب یکی از خطوط مترو منتشر شد که هدف آن سرقت کابل مسی بود و اگر به موقع متوجه نشده و ترمیم نکرده بودند خدا میداند چه حوادثی میتوانست در راه باشد.
این موارد گرچه دزدی است، ولی از نوع عادی نیست، بلکه دزدی از نوع سرطانی است. کافی است که بدانیم مجموعه پیچهای باز شده از یک تیر چراغ برق یا قطع سیم مسی بعید است برای فروش از سوی سارق به چند ده هزار تومان برسد، ولی خسارت آن به جامعه میتواند میلیونها و حتی صدها میلیون تومان بالغ شود. این را دیگر نمیتوان دزدی عادی نامید. دزدی از سوی پیمانکاران عجیبتر است، چون پیمانکاران از چنان جایگاه اجتماعی و اقتصادی برخوردارند که معقول نیست دست به چنین اقدام سخیفی بزنند، فسادهای مالی معمول میان آنان به کلی متفاوت است. کارفرمایان باید به چه روز سیاهی بیفتند که چنین اقدامی را انجام دهند؟
فراموش نکنیم که به کارفرما نمیتوان وعده سر خرمن داد، زیرا او باید دستمزد کارگران و خرید لوازم و کالاهای مورد نیاز خود را هم بدهد. اگر ده سال پیش چنین رویدادی را به عنوان یک خبر منعکس میکردند، بهطور قطع خواننده یا نمیپذیرفت یا اصولا دادن کار به چنان پیمانکار ابلهی را عملی نابخردانه میدانست. ولی اکنون در شرایطی هستیم که این اخبار به راحتی پذیرفته و هضم میشوند، در حالی که این خبر از نوع همان «خال سرطانی» است.
این نوع دزدیها زیرساختهای زندگی جدید را نابود میکنند. برای نمونه بریدن چند قطعه سیم و دزدی آن برای دزد ارزش مادی اندکی دارد، در حالی که ممکن است عوارض آن برای شهر و مترو بسیار سنگین باشد و حتی خطرات جانی ایجاد کند. همانطور که دزدیدن چند پیچ کمارزش موجب ترافیک شدید یک اتوبان مهم تهران شد. این وضعیت محصول توقف و عقبگرد یک دهه رشد اقتصادی و گسترش فقر و وجود تحریم است. ۵ سال پیش کسانی که موبایل میدزدیدند، زیاد نبودند، اکنون فراوان هستند، متاسفانه برخورد قهرآمیز هم با جرم و مجرم فقط تا اندازه محدودی اثرگذار است، پس از آنکه یک جرم رواج یافت برخورد با آن برای پلیس ناممکن و فاقد اهمیت میشود.
همه اینها گفته شد که خطر نزول بیشتر اوضاع اقتصادی گوشزد شود. این روند کاهشی در اقتصاد نهفقط موجب فقر و افزایش جرم و جنایت و ناامنی میشود، بلکه زیرساختهای اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی را چه به صورت سختافزاری و چه نرمافزاری به شدت مستهلک میکند. برای نگهداری طولانیمدت یک ساختمان باید سالانه هزینهای را صرف نگهداری آن کرد، اگر این کار انجام نشود، دیر یا زود آن ساختمان غیر قابل سکونت و نیازمند هزینه گزاف نوسازی خواهد شد. اگر زیرساختهای شهری به همین گونه تخریب شوند ترمیم آنها غیرممکن خواهد شد. این علایم اجتماعی را از خلال این سرقتهای عجیب و غریب جدی بگیرید. خود دانید.»
شعار سال، با اندکی تلخیص واضافات برگرفته از پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران، تاریخ انتشار: ۳۰ بهمن ۱۴۰۰، کد خبر: ۱۵۴۲۲۶۳، www.jamaran.news